Nejúspěšnější senátor: ať pacienti platí

Martina Macková
31. 10. 2006 12:00
On-line rozhovor - Spoluúčast pacientů a sociální dávky jen pro potřebné prosazuje nový senátor za Chomutov Petr Skála.
Senátor Skála a redaktorka Aktuálně.cz při online rozhovoru
Senátor Skála a redaktorka Aktuálně.cz při online rozhovoru | Foto: Ludvík Hradilek

To jsou liberální reformy zdravotního a sociálního systému tak, jak si je představuje dnes už bývalý chirurg. Odpovídal na otázky čtenářů Aktuálně.cz.

Reportáž o chomutovském volebním zázraku ČTĚTE ZDE

Kam se má podle Skály ubírat české zdravotnictví. "Liberálním směrem, k větší zodpovědnosti pacienta za za své zdraví. Myslím, že se nevyhneme zvýšení spolúčasti pacienta na léčbě. Rád bych přispěl také k tomu, aby zákony v sociální sféře zabránily zneužívání sociálních dávek, aby se opravdu dostaly k těm nejvíce potřebným, postiženým," míní zkušený lékař, ale politický nováček Skála.

Skála odpovídal na otázky čtenářů Aktuálně.cz přímo v nemocnici...
Skála odpovídal na otázky čtenářů Aktuálně.cz přímo v nemocnici... | Foto: Ludvík Hradilek

Své soupeře v boji o senátorské křeslo v Chomutově porazil Skála způsobem, který je ojedinělý. Bez podpory jakékoliv politické strany, natož některé z dvojice "velkých", získal v druhém kole 73,4 procenta hlasů a vyhrál ho stejně suverénně jako kolo první.

Skála čtenářům prozradil, že jako lékař chce pracovat dál a ještě není rozhodnutý do jakého politického klubu v Senátu vstoupí. "Líbí se mi práce obou "nezávislých" klubů (KOD, SNK) a chtěl bych podpořit jejich sloučení v jeden," naznačil.

Neskrývá, že na velkou politiku se zatím nijak zvlášť nepřipravoval, ale nevyhýbal se ani odpovědím na aktuální otázky, například koho by měl prezident jmenovat novým premiérem. "Vzhledem k situaci v republice si myslím, že by to měl být primátor Bém, " odpověděl Skála.

...online rozhovor přišel na řadu hned po posledním pacientovi.
...online rozhovor přišel na řadu hned po posledním pacientovi. | Foto: Ludvík Hradilek

Čerstvý padesátník teď radikálně změní profesi, přesto se nevyhnul otázkám na operace, rozbitou hlavu nebo Achilovu šlachu, které s jeho senátorským křeslem nemají mnoho společného. "Přetržená Achillova šlacha se léčí operativně a doba léčení včetně rehabilitace je zhruba tři až šest měsíců," odpověděl na konkrétní dotaz dnes už senátor.

Odpovězeno: 31. 10. | 15:01Autor: MUDr. A. Barnáš

Otázka: Pane senátore, co uděláte pro mě -chirurga po I. atestaci pracujícího v jedné akciové společnosti se základním platem 16000 hrubého? K překročení prům. platu v ČR mám 7-8 služeb měsíčně.

Senátor Petr Skála: Dobrý den. Naprosto Vás chápu to je problém akciové společnosti. Samozřejmě se budu snažit tento problém řešit.

Odpovězeno: 31. 10. | 15:02Autor: Martin Cermak

Otázka: Planujete vyvinout konkretni zakonodarnou iniciativu v oblasti zdravotnicke legislativy? Do ktereho z problemu ceskeho zdravotnictvi se jako lekar-zakonodarce budete chtit pustit jako prvniho?

Senátor Petr Skála: Ano, budu se snažit zreformovat stávající zdravotní systém.

Odpovězeno: 31. 10. | 15:04Autor: Martin Cermak

Otázka: Duvod, proc lide voli lekare do politickych funkci, je celkem jasny (prestiz povolani, duvera...). Co je ale podle Vas duvodem, ze tolik lekaru kandiduje ve volbach (casto uspesne)? Co je do politiky tahne?

Senátor Petr Skála: Já jsem tento důvod již objasňoval v několika médiích. Jednak to má osobní rozměr a jednak jsem se chtěl zapojit do politického dění v naší zemi.

Odpovězeno: 31. 10. | 15:07Autor: Ladislav Šalda

Otázka: Blahopřeji,pane doktore k vítězství nad totálně neschopnou,ale o to více ambiciózní Řápkovou a chci se zeptat,je Vás nezávislých poměrně dost,čemu převážně se Vy budete v Senátu věnovat?Přeji hodně zdraví,úspěchů a nenechte se znechutit ani "kolegy" ani bulvárem.

Senátor Petr Skála: Děkuji za přání. Doufám, že mě klub, který si teprve vyberu, nominuje do výboru zdravotnického a sociálního. Tam bych se pokusil o reformu zdravotnictví a sociálního systému.

Odpovězeno: 31. 10. | 15:08Autor: Linda

Otázka: Gratuluji ke zvolení. Myslíte, že v Senátu jako nezávislý něco zmůžete. Například Václav Fischer si po své senátorské štaci právě na jistou bezmocnost stěžoval.

Senátor Petr Skála: Děkuji. Myslím si, že jako nezávislý se budu moci rozhodovat podle svého nejlepšího svědomí, že nebudu muset podléhat stranickým rozhodnutím. Předpokládám ještě, že tím, že budu zařazen v klubu, budu mít větší možnost prosadit eventuálně obhájit své názory.

Odpovězeno: 31. 10. | 15:11Autor: Střelec

Otázka: Pane doktore, jak dlouho se léčí přetržená Achillova šlacha? Hraji fotbal a o víkendu se mi to stalo. A nebude se vám v politice stýskat po pořádné práci?

Senátor Petr Skála: Předpokládám, že budu nadále provozovat svoji praxi ambulantního chirurga. Samozřejmě si myslím, že Senát má své opodstatnění. Přetržená Achillova šlacha se léčí operativně a doba léčení včetně rehabilitace je zhruba tři až šest měsíců.

Odpovězeno: 31. 10. | 15:13Autor: Doky

Otázka: Zdravím Petře a gratuluji.
Doufám, že si na nás alespoň některý čtvrtek uděláš čas, ptát se pak budeme osobně! Hezký den.

Senátor Petr Skála: Děkuji za přání, samozřejmě se nevyhýbám kontaktu s kýmkoli, tedy i s tebou Doky. Ahoj.

Odpovězeno: 31. 10. | 15:15Autor: Martina CV

Otázka: Dobrý den pane doktore, gratuluji a doufám, že se vám podaří skloubit práci senátora s prací pro vaše pacienty. Moc nás rozlobila slova paní primátorky a tak doufám, že jí nedáte příležitost, aby byla "na koni".

Senátor Petr Skála: Děkuji za gratulaci. Také doufám...ke slovům paní primátorky se již nebudu vyjadřovat.

Odpovězeno: 31. 10. | 15:20Autor: Věra,Chomutov

Otázka: Dobrý den,gratuluji k výhře,přála jsem Vám to,jen doufám,že budete stále alespon občas fungovat ve Vaší ordinaci a již nebudu muset navštívit Vašeho kolegu odnaproti:-)

Senátor Petr Skála: Děkuji. Samozřejmě, že budu nadále fungovat ve své ordinaci a k panu doktorovi "odnaproti" musím říci, že pokud já sám, eventuálně moje rodina, mám nějaký chirurgický zdravotní problém, vždycky navštívím svého kolegu s naprostou důvěrou.

Odpovězeno: 31. 10. | 15:21Autor: Pavel z Chomutova

Otázka: Dobrý den, pane Skála, dotaz na Vás nemá, připojuji se ke gratulacím ke zvolení. Jsem rád, že jste vyhrál Vy a ne někdo, kdo má tak přebujelé ego, že si přes něj nevidí na špičku nosu. Držím Vám palce i v nové "profesi".

Senátor Petr Skála: Děkuji za gratulaci. K vašemu názoru nemám co dodat.

Odpovězeno: 31. 10. | 15:22Autor: Filip - CV

Otázka: Zdravím doktore,
blahopřeji za jedinečný úspěch ke kterému jste se dopracoval... konečně lidi pochopili že by měli volit někoho kdo pro ně něco dělá a udělá... doufám že Vy ano .

Senátor Petr Skála: Rovněž děkuji a slibuji, že se budu snažit nezklamat vaši důvěru vyjádřenou množstvím vašich hlasů. Je to velmi zavazující.

Odpovězeno: 31. 10. | 15:23Autor: Investor

Otázka: Investoval jste do kampaně nějaké peníze, vlastní nebo cizí?

Senátor Petr Skála: Investoval jsem pouze vlastní peníze, částku už jsem sdělil. Jedná se asi o padesát tisíc korun.

Odpovězeno: 31. 10. | 15:26Autor: Jiří Bakkal

Otázka: Pane senátore!

Považuji stejně tak jako většina národa Senát za zbytečnou a drahou trafiku pro vysloužilé a trapné politiky.Nechápu
Vaši poznámku, že jsou kolem Vás vlčáci, kteří umí např.laparoskopická vyšetření.Podle mého názoru každý lékař, chce-li se udržet na úrovni musí stále sledovat vývoj.

Senátor Petr Skála: Samozřejmě máte pravdu, ale vzhledem k profesi ambulantního chirurga již nemáte tak velkou příležitost se věnovat novým operačním postupům a co se školení lékařů týče, jsou nemocniční lékaři, kteří pracují u lůžka a na sále dnes a denně pro chirurgické oddělení přínosnější než ambulantní chirurg. Přesto jsem vděčný za možnost, že mohu se svými kolegy operovat jeden den v týdnua díky nim se učit tyto nové operační postupy.

Odpovězeno: 31. 10. | 15:29Autor: Ludvík Réz

Otázka: Gratuluji k úspěchu a díky za opravenou hlavu (kolo - 11.září 2006).

Senátor Petr Skála: Děkuji za gratulaci. Jsem rád, že jsem Vás poznal, díky Vašemu poranění. A doufám, že spolu budeme nadále vycházet přátelsky jako dosud. Možná se spolu potkáme na bicyklu.

Odpovězeno: 31. 10. | 15:30Autor: Pavel S. CV

Otázka: Nikdy jsem k senátním volbám nešel, ale tentokrát jsem si nenechal ujít první ani druhé kolo. Moc blahopřeji a držíme palce celá rodina.

Senátor Petr Skála: Děkuji. A opět se budu snažit Vaši důvěru nezklamat.

Odpovězeno: 31. 10. | 15:34Autor: Škarohlíd

Otázka: Co je v Chomutově nejhorší a co s tím uděláte?

Senátor Petr Skála: Pokud narážíte na problém kolem kampaně do druhého kola senátních voleb, tak si myslím, že je to v kompetenci policie. Já se touto věcí už nadále nechci zabývat a chci se soustředit na práci, která mě čeká v Senátu.

Odpovězeno: 31. 10. | 15:35Autor: Jitka L.

Otázka: Koho by měl prezident Klaus podle vás pověřit sestavením vlády?

Senátor Petr Skála: Vzhledem k situaci v republice si myslím, že by to měl být primátor Bém.

Odpovězeno: 31. 10. | 15:37Autor: Iva S.

Otázka: Babička jde na operaci zhoubného nádoru tl.střeva. jak náročná je to operacě?Nádor je pouze jeden, je jí 75 let.Děkuji

Senátor Petr Skála: Držím palce babičce. Samozřejmě se nedá říci dopředu výsledek vlastní operace, nicméně vzhledem k šikovnosti svých kolegů předpokládám, že vše dopadne k naprosté spokojenosti Vaší a hlavně babičky.

Odpovězeno: 31. 10. | 15:40Autor: Tomas

Otázka: Gratuluji k uspechu. Kolik vás stála kampan a jaké byly reakce velkých stran na Váš úspěch.

Senátor Petr Skála: Děkuji. Už jsem odpovídal. Vzhledem k tomu, že mě kontaktovaly již některé stranické kluby ze Senátu, předpokládám, že spolupráce bude probíhat normálně a v rámci slušnosti.

Odpovězeno: 31. 10. | 15:45Autor: Alena

Otázka: Dobrý den,

moc Vám gratuluju pane doktore, k vašemu úspěchu. Moc jsem Vám to přála. Jak to teď bude vypadat s vaší lékařskou profesí - nepřijdeme v Chomutově o jednoho z nejlepších lékařů?
Přeji Vám mnoho štěstí a pracovních úspěchů.

Senátor Petr Skála: Děkuji, už jsem odpovídal. Mám stále objednané pacienty. Nyní již objednávám méně, omezuji administrativní - posudkovou činnost. Vše ostatní ukáže až moje vytížení v Senátu. Předpokládám však, že zcela jednoznačně, alespoň část praxe si zachovám.

Odpovězeno: 31. 10. | 15:48Autor: Miloš

Otázka: Blahopřeji Vám ke zvolení. Mohu se zeptat, zda jste již rozhodl pro některý ze senátorksých klubů. Vstoupíte do nekterého a případně který to bude. Mnoho dobrého a blahopřeji

Senátor Petr Skála: Děkuji, samozřejmě se zatím rozhoduji. Ale jistě do některého klubu vstoupím. Líbí se mi práce obou "nezávislých" klubů (KOD, SNK) a chtěl bych podpořit jejich sloučení v jeden.

Odpovězeno: 31. 10. | 15:49Autor: jan

Otázka: Blahopreji Vam ke zvoleni. Zaroven jsem na rozpacich, nemyslite ze senator by mel mit jasny nazor na reseni aspon hlavnich problemu CR (viz Vas rozhovor na aktualne.cz pred druhym kolem voleb)? Myslite, ze budete dobry senator?

Senátor Petr Skála: Děkuji. To ponechme času.

Odpovězeno: 31. 10. | 15:54Autor: Vladimír

Otázka: Píšete o Vaší snaze o reformu zdrav. a soc. systému. Ale jakým směrem?

Senátor Petr Skála: Liberálním směrem, k větší zodpovědnosti pacienta za za své zdraví. Myslím, že se nevyhneme zvýšení spolúčasti pacienta na léčbě. Rád bych přispěl také k tomu, aby zákony v sociální sféře zabránily zneužívání sociálních dávek, aby se opravdu dostaly k těm nejvíce potřebným, postiženým.

Odpovězeno: 31. 10. | 15:59Autor: T

Otázka: Proč dnes zdravotní pojišťovny podle Vás nepodporují prevenci (očkování proti hep. A jsem si hradil - kdybych ji dostal, léčení hradí pojišťovna a mnoho jiných příkladů). Myslíte, že by to mělo být jinak? Budete se snažit to změnit?

Senátor Petr Skála: Je to o zodpovědnosti pacienta. Proč plošně očkovat proti chorobě, které se dá ve velké míře správným chováním a dodržováním základních hygienických postupů předejít? Očkování navíc přináší zvýšené náklady.

Odpovězeno: 31. 10. | 16:04Autor: Jana CV

Otázka: Dobry den, pane doktore, blahopreji Vam k uspechu. Rada bych se zeptala, jak travite svuj volny cas? Slysela jsem, ze jste vasnivy rybar. Je to pravda? Ja totiz velice rada rybarim. dekuji Jana

Senátor Petr Skála: Ano, jsem vášnivý rybář. I když teď vzhledem k předvolební kampani jsem neměl příliš času se věnovat tomuto koníčku. Vedle toho provozuji i myslivost a sport - bicykl, volejbal a stolní tenis. Dnes večer mě čeká utkání ve stolním tenisu s juniorským mistrem Evropy z roku 1968. Úspěch bude, když proti němu uhraji alespoň tři míčky za půl hodiny. Jedná se o mého přítele Josefa Čermáka.

 

Právě se děje

Další zprávy