Nejsme už žádní "ušmudlaní starostové", tvrdí Gazdík. Největší nebezpečí vidí v Babišovi

Radek Bartoníček Radek Bartoníček
3. 11. 2016 21:00
Předsedovi Starostů a nezávislých Petru Gazdíkovi roste po krajských volbách a manifestaci na Staroměstském náměstí, kterou svolal, sebevědomí. V rozhovoru pro Aktuálně.cz mluví o tom že chce se svým hnutím v parlamentních volbách co nejvíce vzdorovat hnutí ANO, které považuje za marketingový produkt Andreje Babiše. Zatím ale nechce říci, s kým by se Starostové a nezávislí před volbami spojili. "Rozhodne se do konce roku, jestli to bude KDU-ČSL, TOP 09, nebo ODS, případně půjdeme samostatně," tvrdí Gazdík, který si k postu šéfa hnutí a místopředsedy sněmovny nově "přibral" post radního Zlínského kraje.
Šéf hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík
Šéf hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík | Foto: Radim Beznoska

Dokdy by mělo být jasné, s kým půjdete do voleb?

Určitě bychom v tom chtěli mít jasno do konce roku.

A bude tím partnerem KDU-ČSL, TOP 09, nebo třeba ODS, o které se v kuloárech také spekuluje?

Teď probíhají debaty uvnitř naší členské základny. Žádné oficiální jednání ale s KDU-ČSL ani s nikým jiným neproběhlo, první jednání proběhne příští týden s TOP 09. Je to nás stávající partner, smlouva o spolupráci nám končí na konci roku, měli bychom ji zhodnotit a říci, jestli budeme pokračovat dále.

Ale celostátní spolupráce mezi vámi a TOP 09 skončí, je to tak?
Omlouvám se, ale já vám k tomuto nic neřeknu. Naše stanovisko je slušné nejprve sdělit partnerům a teprve potom do médií. Kdybych to sdělil vám, tak potom bychom na setkání s TOP 09 ani nemuseli chodit. A to by nebylo slušné.

Podle atmosféry před krajskými volbami je však zřejmé, že vašim členům kromě jiného velmi vadilo to, že TOP 09 se prezentovala jako strana, která kandiduje s podporou starostů, byť s vámi jako Starosty a nezávislými téměř nikde nekandidovala. Je to tak?

Je fakt, že toto způsobilo obrovský problém, u  našich členů to vyvolalo obrovskou nevoli. Značka TOP 09 s podporou Starostů bylo domluveno pro parlamentní volby, a TOP 09 to i přes naše mnohé slušné prosby a žádosti používala v krajských i senátních volbách. A to přes to, že už na sjezdu TOP 09 jsem říkal, že hrdá strana jejich typu to nemá zapotřebí. My jsme měli denně před volbami telefony desítek našich starostů, kteří mluvili o tom, jak za nimi chodí občané, a ptali se, proč jim říkáme, že nekandidujeme společně s TOP 09, a přesto TOP 09 píše na bilboardech, že kandiduje s podporou starostů. Jestli něco negativně ovlivnilo naši spolupráci, tak to bylo toto. Naše spolupráce měla ale i silnější stránky, nejen ty slabší.

A co byly ještě slabší stránky?

Slabší stránky byly například sociální reformy TOP 09, které jsme museli vydržet, protože to bylo součástí našeho společného programu, nebo některé personální eskapády.

Jaké?

Náměstek ministra Drábka pan Šiška. Upozorňoval jsem na počínání tohoto muže už tři čtvrtě roku předtím, než problém s ním nastal. Z mého pohledu byla ale spolupráce s TOP 09 úspěšná, přes občas drobné mráčky. Některé strany se uvnitř řežou, my jsme byly dvě strany, a určitě jsme se neřezaly.

Pokud ale pravděpodobně nepůjdete do voleb s TOP 09, s kým tedy? Sice se mluví o KDU-ČSL, ale její širší vedení se sešlo tento týden a o spolupráci s vámi řeč téměř nebyla. Do konce roku přitom zbývá doslova několik málo týdnů. Nakonec vám možná nezbude nic jiného než jít samostatně.

Pokud bychom šli samostatně pod značkou Starostové a nezávislí, tak pořád jde o sdružení více subjektů, protože my sdružujeme zhruba 17 lokálních stran. A  pokud budou mít zájem, tak půjdeme do voleb společně. Jestli půjdeme do voleb i s lidovci, TOP 09, nebo ODS, fakt v tuto chvíli nevím. Budu to vědět v prosinci.

Ještě jedna otázka ke KDU-ČSL. Slyším od nich některé významné politiky, kteří říkají, že s vámi by mohli získat třeba až patnáct a více procent, zatímco sami nepřekročí zřejmě deset procent, což nemusí být dost na to, aby měli sílu být v příští vládě. I vy asi máte obavu, že sami nepřekročíte deset procent, možná sotva pět, šest...

My si samozřejmě uvědomuje, že současný volební systém straně, která získá pět, šest, nebo dokonce sedm procent, dává mnohem menší počet mandátů než stranám, které se spojí a získají patnáct nebo dvacet procent. Tam ty mandáty naskakují dokonce násobně. Zároveň ale jakékoliv spojení, ať s KDU, TOP, nebo s někým jiným, nemůže vznikat odshora, členská základna to musí vstřebat a pochopit. Pokud by si Gazdík s Jurečkou, Bělobrádkem, Kalouskem, nebo s Fialou usmysleli, že něco vytvoříme, a předsednictvo to takto předneslo členské základně, tak by se to celé mohlo zbortit jako domeček z karet a nic z toho nebude.

Nemluvím jako Andrej Babiš, naše země je na křižovatce

Vy jste brali krajské a senátní volby jak test, zda půjdete do parlamentních voleb. Uspěli jste, rozhodli jste se do voleb jít a navíc jste stále sebevědomější. Ale nestál úspěch Starostů a nezávislých na několika jedincích, konkrétně na Daně Drábové, Vítu Rakušanovi, hejtmanu Půtovi a na vás? Nebojíte se, že by to v celostátních volbách nemuselo stačit?

My bereme výsledky voleb s pokorou, ale považujeme je za náš obrovský úspěch a zároveň jako šanci na změnu pro naši zem.

Jakou změnu?

Naše politika se točí v bludném kruhu, protože veřejnost považuje politiku za něco hrozného, nikdo do ní nechce vstupovat, protože přece nebude dělat "odporného politika". Po úspěšných krajských volbách ale existují desítky známých osobností, které by nás chtěly podpořit, a mně to dává naději, že už dávno nejsme parta "ušmudlaných starostů z Horní Dolní", ale že jsme hrdé celostátní hnutí, které je schopné změnit to, co tady pětadvacet let betonuje politiku.

A co to je?

Dvacet pět let jsou tady zabetonovaní lidé v politických funkcích, kteří jsou tady pořád, a nové osobnosti nepřicházejí, přestože je všichni toužebně čekáme.

Teď skoro mluvíte jako Andrej Babiš, který také neustále opakuje, jak je česká politika zabetonovaná, stále vládly tradiční politické strany, chybí osobnosti, je třeba to změnit...

Mezi námi je ale obrovský rozdíl.

V čem?

My si nemyslíme že situaci změní sekto-strany, jako byly Věci veřejné, nebo dokonce někdo jako firma. My přivedeme do politiky lidi, kteří už ukázali, že něco umí, a kteří jsou ochotni ve svém volném čase zdarma udělat něco pro druhé. Nikoho zatím nemůžu jmenovat, ale určitě můžeme mít skutečné osobnosti jako lídry v parlamentních volbách.

A s nimi chcete přinést zásadní změnu do české politiky? V čem by ale tato změna měla spočívat?
Myslím že naše země je na křižovatce a v parlamentních volbách se bude rozhodovat, kam se bude ubírat. Jestli půjdeme prozápadním směrem, k euroatlantickému směřování s tradičními hodnotami západní demokracie, jestli toto směřování bude potvrzené a my budeme v tomto pokračovat, nebo se budeme ubírat více východně, někde směrem k polodiktátorské demokracii východního typu, kde je možné všelicos. Tyto dva rozdílné směry dnes spolu soupeří a budou soupeřit v parlamentních volbách.

Ale řekněte mi, koho myslíte příznivci druhého směru, které jsou to podle vás strany či hnutí? S kým chcete svést "souboj"?
Nemyslím si, že oni sami se cítí jako příznivci toho druhého směru, oni si to ve své podstatě ani neuvědomují.

A kdo to tedy je?
Jsou to lidé, kteří si v dnešním mediálním prostředí řeknou, že jim stačí skvělá marketingová kampaň, nebo čtyři pět hesel, a je to.

Tím narážíte na příznivce či voliče hnutí ANO?
Ano. Také. Určitě tím myslím hnutí ANO.

A myslíte, že jde Andreji Babišovi opravdu o tu druhou, východnější cestu, kterou jste popisoval? Nehlásí se ANO k prozápadnímu směřování naší země, kdy nezpochybňuje členství v NATO ani EU?
Neztotožňuji se s předsedou ANO v tom, že stát se má řídit jako firma, byť to teď modifikoval na rodinná firma. Já si myslím, že stát se má řídit jako dobře vedená obec. My navíc chceme správu věcí přibližovat co nejvíce občanovi, zatímco oni se snaží všechno centralizovat. Tam se lišíme. A jejich paktování s komunisty, kdy nevyloučili spolupráci s nimi na celostátní úrovni, je pro mě zarážející. Oni sice tvrdí, že jsou pravicovou, nebo středo-pravicovou stranou, ale svým reálnými činy k tomu mají strašně daleko.

Takže vy považujete za důležité, aby této zemi nevládlo po parlamentních volbách hnutí ANO? To je pro vás důležitá, zásadní věc?
Nejde jen o hnutí ANO. Já ale nemůžu říkat, kdo má nebo nemá vládnout, já jako politik budu respektovat výsledek voleb. Jestli se voliči rozhodnou, že ANO zvítězí zcela jasně, tak mi nic jiného nezbude než to přijmout.

Je třeba třetí cesta

To je ale přece jasné. Tady jde ale o to, že zda politika a strategie Starostů a nezávislých bude směřovat před volbami k tomu, abyste vytvořili subjekt, který se bude vymezovat proti hnutí  ANO...

Jestli myslíte, že tady vytvoříme nějakou třetí cestu, tak ano, to je naše zásadní úvaha. Je potřeba vytvořit třetí cestu, která nebude cestou politiků minulosti, nebude to cesta, která bude směřovat na východ.

Je mně jasné, že o povolebních koalicích teď mluvit nebudete, ale z toho, co říkáte, to vypadá, že ČSSD je vám bližší než ANO, protože vůči ČSSD se nijak moc nevymezujete...

O koalicích se mluví až po volbách, ale někdy se stane, že prostě do některých koalic musíte jít, nic moc jiného vám nezbývá. Jako například KDU-ČSL vstoupila do koalice s ČSSD a ANO. Takže já teď nebudu říkat, jestli půjdeme s ČSSD, ANO, nebo někým jiným.   

Co ale spojuje členy a příznivce Starostů a nezávislých? Sám víte, že bývá zpochybňována jednota vašeho hnutí, objevují se výtky, že jste sdružením lidí s různorodými názory a jediné, co vás spojuje, je snaha získávat co nejvíce peněz ze státního rozpočtu pro obce a města, například rozpočtovým určením daní. Není to tak?

Určitě ne.To je blábol. Nás spojuje mnohem víc.

Co to je?
Naší idejí je tzv. subsidiarita, tedy přesvědčení, že se rozhodování a zodpovědnost ve veřejných záležitostech mají odehrávat na tom nejnižším stupni veřejné správy, který je nejblíže občanům. Zdrojem problémů této země, jako je korupce nebo obrovská byrokracie, je to, že se nerozhoduje co nejblíže občanovi. Kdyby to tak alespoň u některých věcí bylo, tak by také na ně bylo mnohem více vidět a vše by bylo mnohem efektivnější. To je to, co nás starosty spojuje, ne tedy natažená ruka na peníze, jak někteří říkají nebo píší. Mimochodem, díky rozpočtovému určení daní jde obcím a městům o podstatně více peněz.

Placení horší než pro uklízečku

Od této středy jste také radním Zlínského kraje pro školství. Jak chcete stíhat tuto práci a ještě k tomu místo místopředsedy sněmovny a předsedy Starostů a nezávislých?

V okamžiku, kdy bych já nebo moji kolegové měli pocit, že nezvládám kombinaci radního a místopředsedy sněmovny, tak rozhodně na těchto funkcích nelpím.

Proč jste se ale rozhodl vzít post radního, byť neplaceného?

Tím, že budu ještě necelý rok poslancem, tak to může Zlínskému kraji a školství výrazně pomoci. Teď je ve vládě návrh zákona o financování regionálního školství, což je naprosto zásadní reforma, a já jako poslanec k tomu budu moci říci ve sněmovně své. Jsem například v úzkém kontaktu s ministryní školství, což běžný radní není. To poslední, co bych ale nechtěl nikdy obětovat, je to, aby se to nějakým hodně negativním způsobem dotklo rodiny. Kdybych zjistil, že to ovlivňuje naše vztahy v rodině, okamžitě bych skončil s kteroukoliv svou funkcí.

A jak chcete prakticky stíhat práci ve Zlíně a Praze?
Rada kraje bude zasedat vždycky v pondělí, což je poslanecký den, kdy jsou poslanci v regionu. Takže na radě budu sedět každé druhé nebo třetí pondělí, zastupitelstva budou také bývat v pondělí, dohodli jsme se na tom s panem hejtmanem Jiřím Čunkem. Sněmovna má kromě toho variabilní poslanecký a výborový týden, takže většinu z toho týdne budu trávit na krajském úřadě Zlínského kraje. Jako neuvolněný radní za to budu pobírat osm tisíc korun, což když přepočtu na hodiny, kolik tam strávím času, tak na tom budu o něco hůř než uklízečka na kraji.

Dá se ale takto řídit tak důležitá věc, jako je školství v kraji? Nebylo by lepší, aby na vašem místě byl někdo jiný?
Já jsem o tento post rozhodně nijak aktivně neusiloval, na mě "spadl" v závěrečné fázi vyjednávání. Bohužel nikdo z mých kolegů už nebyl schopný tento post vzít, a zároveň koaliční partneři už nechtěli školství za žádný jiný resort vyměnit. Jsem připravený dát do toho všechno, co můžu, na druhou stranu má funkce je manažerská, odbor školství funguje z mého pohledu velmi dobře už roky. U mě je to spíše o vizích, a tyto vize se dobře doplňují s parlamentem. Za důležitou ale samozřejmě považuji i komunikaci s řediteli středních škol.

Odebírejte zprávy Aktuálně.cz přes aplikaci WhatsApp
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Odebírejte zprávy Aktuálně.cz přes aplikaci WhatsApp

Nepoužíváte WhatsApp? Zjistěte více >>

A to budete dělat jak a odkud? Ze Zlína, z Prahy?
Určitě ze Zlína. Jak se dnes doba zrychluje, tak mým nejzákladnějším nástrojem je mobilní telefon a počítač.

Aby to nedopadlo tak, že část krajského vedení bude sedět mimo vedení kraje a vše bude řídit na dálku po telefonu. Hejtman Čunek je zatím i starostou a senátorem, další dva radní starostové, vy poslanec s místem ve vedení.
Určitě nebudeme kraj řídit po telefonu. Hejtman i další dva radní se chtějí vzdát míst starostů, já budu jediný neuvolněný radní. Navíc se z mého resortu oddělila mládež a tělovýchova, já mám na starost čistě státní správu a vize ve školství, takže ten obor je zúžený. Moje zkušenost je taková, že je velmi důležité, aby byl člověk obklopený spolupracovníky, kteří jsou vám skutečnou oporou. Což já jsem.

Někdo vám možná bude namítat, že místo radního v kraji by bylo lepší se teď věnovat zásadnímu vyjednávání před parlamentními volbami, zejména když hledáte partnery...

V únoru máme sněm Starostů a nezávislých, kdy končí mandát celému předsednictvu. Nehodlám hrát s nikým žádnou habaďůru, podřídím se tomu, co sněm rozhodne. Nebudu se hnát do ničeho, co bych třeba nezvládal. Už jsem chtěl mockrát z politiky odejít, ale odpovědnost za 1500 starostů nebo za to, abychom prosazovali některá témata, mě zatím vedly k tomu, že v politice zůstávám.

 

Právě se děje

Další zprávy