Nejsme nebezpeční, omluvte se, žádá Sobotku firma ABL

Domácí Domácí
20. 7. 2010 12:10
Firma, kterou vlastnil ministr Vít Bárta, se ohradila proti tvrzením Bohuslava Sobotky
Koupil jsem bratrův podíl v ABL, oznámil Matěj Bárta
Koupil jsem bratrův podíl v ABL, oznámil Matěj Bárta | Foto: Ludvík Hradilek

* doplnili jsme reakci Bohuslava Sobotky na výzvu ABL

Praha - Bezpečnostní agentura ABL se ohradila proti tvrzením místopředsedy ČSSD Bohuslava Sobotky. Ten v tiskovém prohlášení varoval před propojením této firmy s ministerstvy.

Premiér Petr Nečas podle něj přehlíží všechna nebezpečí korupce, střetu zájmů a bezpečnostních rizik, která vznikají na jednotlivých ministerstvech vedených zejména politiky Věcí veřejných.

"Ministr Bárta jmenoval ekonomickým náměstkem Martina Sýkoru, který dříve pracoval ve firmě ABL, ministr Dobeš jmenoval do funkce náměstka bývalého zaměstnance téže společnosti bez jakýchkoliv odborných předpokladů, Kryštofa Hajna," napsal Sobotka.

Ministr dopravy a místopředseda Věcí veřejných Vít Bárta byl spoluvlastníkem agentury ABL ještě před několika týdny. Po své nominaci do vlády ale svůj podíl ve firmě prodal svému bratrovi.

"ABL, a.s. opakovaně deklarovala, že osoby, které v minulosti byly jejími zaměstnanci či byly zařazeny v její organizační struktuře a v současné době zastávají vedoucí místa ve veřejné správě, nejsou v žádném vztahu ke společnosti ABL," brání se teď firma v otevřeném dopise, který rozeslala médiím.

Představenstvo agentury v něm Sobotku také vyzvalo, aby svý tvrzení doložil důkazy, nebo se omluvil, jinak se firma bude bránit žalobou. ABL také připomněla svůj závazek, že se nebude účastnit žádných výběrových řízení v resortech spravovaných ministry VV.

Bohuslav Sobotka se ABL omluvit odmítl. "Jako opoziční strana považujeme za svou povinnost jasně upozorňovat na případná korupční rizika a možné střety privátních a veřejných zájmů, ke kterým může dojít v důsledku prorůstání soukromých firem do státní správy," napsal v reakci na výzvu agentury.

Sobotka není jediným politikem, který si obsazování ministerstev exzaměstnanci ABL všiml. Za neobvyklé ho v České televizi označil i premiér Nečas. Spokojil ale ale s prohlášením VV, že ke střetům zájmů na ministerstvech nebude docházet.

 

Právě se děje

Další zprávy