Nejsme dinosauři, řekl Zeman a zvolili ho předsedou

Kateřina Eliášová
6. 3. 2010 14:30
Strana Miloše Zemana má v Praze ustavující sjezd
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Říkají o nás, že jsme strana mastodontů, zombies a dinosaurů. Věřím, že dokážeme těm, kdo nás takto obviňují, že jsme strana mladých lidí a že jim dáváme šanci, aby se v politickém životě prosadili.

Miloš Zeman tato slova pronesl v úvodu 1. ustavujícího sjezdu Strany práv občanů - Zemanovců. O dvě hodiny později se drtivou většinou stal jejím předsedou. Získal 245 hlasů z 269.

Jeho slova potvrdili delegáti sjezdu hned poté. Jedinými kandidáty na místopředsedy byli sedmadvacetiletý pedagog na České zemědělské univerzitě a předseda pražské organizace SPOZ Vladimír Hönig a třiatřicetiletý Radek Augustin, projektový manažer a předseda olomouckých Zemanovců. Další tři adepti se v průběhu kandidátských řečí svých nominací vzdali. A tak byli dva zbylí bez překvapení zvoleni.

"Tato strana je alternativou pro levicově zaměřené voliče. Jak pro mladé, tak pro ty staré. Jsem tu proto, abych podpořil Miloše Zemana. A taky proto, že tato strana nabízí řešení jak v otázce změny volebního systému, tak řešení ekonomické krize," řekl Aktuálně.cz Augustin.

Že Zemanovci nejsou dinosauři, dokazuje Augustin čísly.

Kouzlo nechtěného. Momentka od čtenářky z Olomouce
Kouzlo nechtěného. Momentka od čtenářky z Olomouce | Foto: Pavla Bergmannová

"Průměrný věk kandidátky SPOZ na Olomoucku je 41 let, v Jihomoravském a Moravskoslezském kraji je to 46 let, na Zlínsku 42 let," vypočítává. Je to vidět i v sále, staří a mladí jsou přibližně stejně velké skupiny.

Přesto je Zeman tvář, která nejvíc táhne. Bilboardy s jeho podobiznou visí po celé republice, časem k jeho tváři přibudou lídři kandidátek. I název Zemanovci je podle nového šéfa strany dočasný.

"Je to startovací raketa, která časem vyhoří," řekl.

 

Právě se děje

Další zprávy