Nejpopulárnější politik je Pospíšil. John se propadl

Domácí Domácí
24. 9. 2010 15:00
Předseda Věcí veřejných skončil až na sedmém místě
Lidé mají nejraději ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila
Lidé mají nejraději ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila | Foto: Reuters

Praha - Nejpopulárnějším politikem je mezi lidmi ministr spravedlnosti a místopředseda ODS Jiří Pospíšil. Na oblíbenosti naopak nejvíce za poslední měsíc ztratil předseda Věcí veřejných Radek John.

S přehledem popularity politiků přišla agentura STEM, která provedla průzkum v první polovině září.

Na druhém místě těsně skončil statutární místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka, bronzová je a 1. místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová.

Do první pětice se ještě vtěsnal premiér Petr Nečas a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Oba se v popředí žebříčku udrželi i přes mírný pokles, který přes prázdniny zaznamenali.

Pozici nejpopulárnějšího politika ztratil předseda strany Věci veřejné Radek John, který od červnového průzkumu přišel o osmnáct procentních hlasů a spadl až na sedmé místo.

V žebříčku si naopak polepšili ministři Alexandr Vondra, Vít Bárta a Jaromír Drábek a také dva představitelé jihomoravské ČSSD - předseda Asociace hejtmanů Michal Hašek a místopředseda ČSSD a brněnský primátor Roman Onderka.

Neznámí ministři

Se známostí některých současných ministrů je to mezi lidmi horší. Ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka neznalo 43 % z dotazovaných, ministra zdravotnictví Leoše Hegera 47 %, ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského 60 % a ministra kultury Jiřího Bessera dokonce 62 % dotazovaných.

Mezi politickými nováčky si podle průzkumu vede nejlépe ministr dopravy Vít Bárta, kterého nezná už jen necelá pětina občanů a podíl příznivých názorů na něj se od června zvýšil o více než polovinu.

Zajímavá je také popularita předsedů stran v souvislosti se stranickými preferencemi respondentů. Příznivci koaličních stran logicky pozitivněji hodnotí předsedy ODS, TOP 09 a VV a přívrženci opozičních vyjadřují příznivější názory na lídry ČSSD a KSČM.

U sympatizantů koaličních stran se ale ukazuje, že příznivci ODS a TOP 09 jsou v porovnání s červnovými výsledky ještě rezervovanější v názorech na Radka Johna, zatímco stoupenci VV hodnotí Petra Nečase i Karla Schwarzenberga příznivěji než před prázdninami.


 

Právě se děje

Další zprávy