Nejoblíbenější politik je Dienstbier, kníže si polepšil

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
29. 1. 2013 14:40
Popularita prezidentských kandidátů stoupla, vyplývá to z průzkumu agentury STEM
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Jiří Dienstbier zůstává v čele žebříčku nejpopulárnějších českých politiků. Přestože se mu nepodařilo postoupit do druhého kola prezidentské volby, v očích veřejnosti si tento sociální demokrat ještě polepšil.

Vyplývá to z průzkumu agentury STEM, která se ptala více než tisícovky lidí v týdnu před prvním kolem prezidentské volby.

Účast v boji o Hrad pomohla i dalšímu neúspěšnému kandidátovi - Karlu Schwarzenbergovi. Jeho popularita vzrostla téměř o třetinu, díky čemuž se posunul na šesté místo a přeskočil 1. místopředsedu ČSSD Michala Haška.

Příznivý pohled na Dienstbiera mělo 66 % dotázaných. Schwarzenberga vidí pozitivně 45 % lidí. Jinak se ale pořadí v první sedmičce téměř nezměnilo.

Na druhém místě se stabilně drží místopředseda ODS Jiří Pospíšil s 56 % příznivých ohlasů. Za pozornost stojí, že žebříčku sice dominují politici ze dvou nejsilnějších politických stran, oba jsou spíš ale enfants terribles svých partají. Z ODS se do první desítky probojovala už pouze Miroslava Němcová.

První desítku oblíbených politiků již tradičně ovládají sociální demokraté - kromě Dienstbiera s Haškem je mezi nimi Bohuslav Sobotka, Lubomír Zaorálek, Marie Benešová a Zdeněk Škromach.

Většina politiků, kteří se drží v popředí žebříčku, si polepšila. Nezískal pouze Hašek a komunista Vojtěch Filip.

Jankovský? Neznám

"Ostatní politici, tedy ti, kteří se ve výzkumu umístili od dvanáctého místa dále, vesměs nezískali ani neztratili. Výjimky představují na jedné straně dva čelní politici ODS a členové vlády, Martin Kuba a Pavel Blažek, kteří pozvolna vylepšují svou pozici," stojí ve zprávě agentury.

Naopak předsedkyně vládní strany LIDEM Karolína Peake si kvůli nepovedenému angažmá v čele ministerstva obrany pohoršila.

"Lednový výzkum zachytil i dosud ojedinělý jev, a to nárůst odpovědí Neznám. Týká se nejméně známých členů vlády, konkrétně P. Fialy, Aleny Hanákové, Tomáše Chalupy a Kamila Jankovského," dodává STEM.

Foto: STEM

 

Právě se děje

Další zprávy