Nejméně spravedlivý hejtman? Hejtmanka. Jana Vaňhová

Insider
2. 10. 2012 14:10
Necelé dva týdny před volbami přinesl večerník Insider volební speciál
Foto: Aktuálně.cz

Do krajských voleb zbývá pouhých deset dní a deník Insider přinesl volební speciál.

Počínaje pondělní čtvrtou hodinou odpolední si můžete za symbolických 9 korun koupit číslo věnované textům o minulé čtyřleté vládě hejtmanů sociální demokracie, která kraje po takzvané oranžové tsunami zcela ovládla. Osm ze třinácti hejtmanů totiž obhajuje mandát a další dva nynější lídři ČSSD byli jako radní v krajské vládě.

Ze stovek až tisíců údajů jsme spočítali, kdo z hejtmanů vládl nejlépe a co z toho lze vyvodit pro první čtyři roky levicové vlády v regionech.

Insider se dále probral přehledem, kolik investic z evropských zdrojů mohly utratit radnice velkých měst (rozhodují o tom krajští úředníci), a zjistil, že hejtmani "sociální spravedlnosti" rozdělovali peníze podle stranické knížky. Mnozí posílali peníze hlavně tam, kam to hejtmanovo srdce z nějakého důvodu táhne.

Jako nejméně spravedlivá se ukázala ústecká hejtmanka Jana Vaňhová. Do svého domovského města Chomutova poslala 860 milionů, do stejně velkých Teplic či většího Mostu však ani korunu.

Detailně jsme prostudovali, jak se ve Středočeském kraji rozdělovaly zakázky za Bendla a Ratha a přinášíme také pět příběhů hejtmanů, kteří mají ve věcech svého majetku co vysvětlovat.

Vydání doplňujeme insiderovským pohledem sociologa Jana Hartla na to, k jakému výsledku podle průzkumů a nálad voličů volby směřují.

V pravidelné meteorologické rubrice Insideru naznačíme i to, zda se po dvou volebních dnech 12. a 13. října nad Českou republikou zatáhne, nebo vyčasí.

Přejeme příjemné počtení.

Insider je český zpravodajský večerník od tvůrců Aktuálně.cz. Pátrá po tom, co se děje za kulisami zpráv. Vychází každý všední den odpoledne, jeho obsah je původní a není zdarma.

 

Právě se děje

Další zprávy