Nejezděte do zahraničí, píše ČSSD poslancům kvůli vládě

Martina Machová Martina Machová
16. 4. 2011 16:10
Sociální demokraté chtějí hlasování o nedůvěře, svým lidem zakázali párování
Bohuslav Sobotka chce mimo jiné omezit výdaje na předvolební kampaně.
Bohuslav Sobotka chce mimo jiné omezit výdaje na předvolební kampaně. | Foto: Petr Protivánek

Praha - Vedení sociální demokracie rozeslalo svým zákonodárcům sms zprávy, v nichž je vyzývá, aby zvážili své cesty do zahraničí v týdnu po Velikonocích.

V tu dobu totiž chce ČSSD vyvolat nedůvěru vládě a ráda by, aby klub byl jednotný.

"V prvním týdnu schůze platí zákaz párování a prosím o zrušení případných zahraničních cest," stojí ve zprávě, která přišla sociálnědemokratickým poslancům.

Rozeslání SMS potvrdil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. "Je to proto, abychom byli v plném počtu," vysvětlil.

Na svržení vlády potřebuje opozice 101 hlasů. Spolu s KSČM mají socialisté 79 hlasů. Jako jediné řešení současné politické krize pak vidí socialisté co nejrychlejší nové volby.

Strop na kampaně

Sociální demokraté rovněž oficiálně oznámili, že by rádi začali jednat s ostatními politickými stranami o omezení předvolební kampaně. Poté, co záměr zmínil v rozhovoru pro Aktuálně.cz první místopředseda ČSSD Michal Hašek, po jednání ústředního výkonného výboru ČSSD záměr potvrdil i předseda strany Sobotka.

"Některá omezení by mohly být v podobě zákonů, jiná pouze v rovině dohody," předestřel.

Socialisté uvažují například o zastropování kampaně, transparentním účtu nebo omezení billboardů na 200 až 300 na celou republiku. Sobotka to odůvodnil snahou zbytečně nemrhat veřejnými prostředky.

Strany jsou totiž financovány pomocí dotací ze státního rozpočtu. Pravda ovšem je, že většina politických stran zůstala po několikerých loňských volbách a zrušeným předčasným volbám v roce 2009 v dluzích.

Výjimkou nejsou ani socialisté. Se značnými hospodářskými problémy se pak potýká ODS a VV.

 

Právě se děje

Další zprávy