Nejdřív radar, pak Lisabon, řekli delegáti kongresu ODS

Kateřina Eliášová
7. 12. 2008 22:40
O postoji k Lisabonu rozhodnou parlamentní kluby
Kongres ODS: jednací sál ve vysočanském hotelu Clarion
Kongres ODS: jednací sál ve vysočanském hotelu Clarion | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Nejdříve je třeba schválit radarové smlouvy, teprve pak hlasujme o Lisabonské smlouvě. Takové usnesení přijali dvě hodiny před půlnocí delegáti vysočanského kongresu, který hostilí od pátku hotel Clarion.

Součástí usnesení je formulace, že rozhodnutí o ratifikaci paktu bude plně v kompetenci senátorského a poslaneckého klubu ODS.

"Kongres ponechává rozhodnutí o ratifikaci v kompetenci senátorského a parlamentního klubu ODS a současně důrazně doporučuje prosadit přednostní schválení mezinárodních smluv o protiraketové obraně USA," zní plný text.

Ústava nedovoluje jednotné hlasování

Euroskeptici v ODS se pokusili zákonodárce strany zavázat k tomu, aby nesouhlasili s ratifikací Lisabonské smlouvy.

Jenže zavazovat poslance či senátory k čemukoliv nelze, vyplývá to z Ústavy. Proto se odpůrci smlouvy pokusili prosadit měkkčí usnesení poslancům NE Lisabonu jen doporučit.

S takovou výzvou ovšem neuspěli.

Objevil se i návrh pokračovat s ratifikací až po změně irského stanoviska nebo iniciovat ratifikaci prostřednictvím závazného referenda. O tom ale delegáti nakonec nehlasovali.

Zahájit proces ratifikace co nejdříve požadují sociální demokraté, lidovci a zelení. Už v úterý se pokusí v Poslanecké sněmovně o Lisabonu hlasovat. Nemá ale dost hlasů, ODS "švejnarovské" koalici zabrání prosadit program. Pomoci by museli komunisté.

Zákonodárci ODS  se zřejmě pokusí zítra zabránit projednávání Lisabonské smlouvy ve sněmovně tím, že neschválí program schůze.

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy