Nejdřív dáma. Schwarzenberg schůzi řídit nechce

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
31. 5. 2010 13:30
Právní experti si přehazují otázku, kdo teď smí svolat schůzi, jako horký brambor
Miroslava Němcová (ODS). Svolávat schůzi jí půjde jistě snáz, než Schwarzenbergovi.
Miroslava Němcová (ODS). Svolávat schůzi jí půjde jistě snáz, než Schwarzenbergovi. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Zjištění online deníku Aktuálně.cz, že Karel Schwarzenberg nevědomky získal další pravomoc - právo svolat schůzi nové sněmovny, vyvolalo poprask.

Politici teď pročítají sněmovní řád a konzultují s právníky, jaký je ten správný postup.

A sám Schwarzenberg, který k nové úloze přišel jen díky svému věku (bude mu 73 let), se ke kladívku a mikrofonu ve sněmovně vůbec nehrne. Nejradši by, aby mohl dát "přednost dámě".

Věc se má tak. Podle jednacího řádu svolává novou sněmovnu předseda předchozí sněmovny - je-li znovu zvolen. Sociální demokrat Miloslav Vlček však skončil. Druhý v pořadí je "nejstarší místopředseda bývalé sněmovny". Tím byl lidovec Jan Kasal, ale ani on se do sněmovny nedostal. Třetí v pořadí je pak doyen sněmovny - tedy nejstarší zvolený poslanec. Tím je právě Karel Schwarzenberg.

Fakta:

Zákon o jednacím řádu Poslanecké sněmovny 90/1995 Sb.

§ 22, odst. 3

"Ustavující schůzi Sněmovny svolá bývalý předseda Sněmovny, je-li poslancem. Není-li bývalý předseda Sněmovny poslancem, svolá schůzi, za předpokladu, že je poslancem, nejstarší bývalý místopředseda Sněmovny, a není-li ani toho, nejstarší poslanec nově zvolené Sněmovny; pokud ten svolání ustavující schůze odmítne, svolá ji následující nejstarší poslanec."

"Bude to on, nechala jsem si udělat rozbor," potvrdila ještě po ránu pro Aktuálně.cz Miroslava Němcová z ODS, nyní již bývalá místopředsedkyně sněmovny.

A tady se to zamotává. Němcová, pokud se podíváme do přehledu končících místopředsedů sněmovny, by byla věkově druhá nejstarší. A jednací řád se dá vyložit i tak, že schůzi může svolat právě ona.

"Počítáme s tím, že to bude Miroslava Němcová," prohlásila Schwarzenbergova asistentka Kateřina Weissová.

Slova expertů zní jinak. "Ne, ne, v tomto případě by to měl být nejstarší poslanec," řekl Aktuálně.cz předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

Stejného názoru je i ústavní expert Aleš Gerloch: "Dalo by se to opřít o to, že řídila sněmovnu jako předsedající. Ale to je vágní. A z titulu druhé nejstarší místopředsedkyně ještě víc. Měl by to být nejstarší poslanec."

Mezitím se štáb Karla Schwarzenberga spojil s legislativním odborem sněmovny.

Foto: Repro Aktuálně.cz

"Podle něj může schůzi svolat Miroslava Němcová i Karel Schwarzenberg, jsou na stejné úrovni," řekla Kateřina Weissová s odkazem na sněmovní legislativce. "A pan předseda samozřejmě řekl: v tom případě má dáma přednost."

Aby to ale nebylo úplně jednoduché, dostala Miroslava Němcová mezitím další rozbor: "Podle něj bych to přece jen měla být já. Takový byl prý úmysl autorů jednacího řádu sněmovny: aby schůzi svolával někdo z místopředsedů s aparátem sněmovny za zády."

V tomto případě zřejmě proběhne všechno hladce, protože vůle k dohodě je na obou stranách a o svolávání sněmovny se nikdo nepere, oba možní svolavatelé jsou z jednoho tábora.

"Ale ten jednací řád by měl být asi přesnější," uzavírá Němcová. "Aby nevznikl prostor pro hloupé tahanice. Mělo by být jasně napsáno, že první schůzi svolává předseda bývalé sněmovny, pak někdo z místopředsedů a teprve pak by se mělo sahat mezi ostatní poslance."

 

Právě se děje

Další zprávy