Nejblíž se zdá vláda koalice, ale je tu fenomén Zeman

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
22. 6. 2013 13:30
Aktuálně.cz přináší přehled všech možností, jak to může s vládou dopadnout
Na tahu je prezident
Na tahu je prezident | Foto: ČTK

Praha - Také další víkend po nedělním oznámení Petra Nečase, že kvůli "kauze Nagyová" podá demisi (což vzápětí i udělal) pokračují politická jednání, jak řešit vládní krizi.

A klíčovou roli momentálně hraje prezident republiky Miloš Zeman: jen na něm záleží, koho pověří sestavením vlády, případně ho rovnou jmenuje premiérem. ODS mu sice nabízí Miroslavu Němcovou, on tím ale vázán není.

I přesto je stále nejpravděpodobnější pokračování vlády sestavené současnou vládní koalicí, naopak nejméně pravděpodobná je varianta úřednické vlády.

Prezident se včera sešel s ODS a TOP 09, dnes za ním do Lán míří komunista Vojtěch Filip a sociální dmeokraté Bohuslav Sobotka s Michalem Haškem. 

Varianta "Pokračování současné koalice"

Nejpravděpodobnější je z toho důvodu, že pro ODS ani TOP 09 momentálně nepadají předčasné volby v úvahu. ODS počítá s tím, že po aféře "Nagyová" její preference ještě dál klesnou, a TOP 09 si zase nemůže dovolit spojit se s opozicí pro vyvolání předčasných voleb poté, co ODS nabídla řešení v podobě Miroslavy Němcové.

"Naši voliči - teď myslím ti, kteří nešli slepě volit jen knížete, ale přemýšejí - už těžko zkousávají pouhé hrozby předčasnými volbami," říká člen užšího vedení TOP 09. "Kdybychom se teď připojili k vyvolání voleb, to by nezkousli určitě," nechává nahlížet do úvah Topky tentýž zdroj.

ODS si je dobře vědoma, že jedině s "líbivou" a nekontroverzní tváří v čele vlády má šanci přežít. A že právě tato tvář TOP 09 zaskočila.

"Prostě najednou tu máme ne jednoho, ale dva Schwarzenbergy," usmívá se člen úzkého vedení ODS v narážce na fenomén volebního úspěchu skrze přijatelnou osobu.

Pro tuto chvíli hrají obě strany o svou důstojnost: ODS sama a bez konzultací vygenerovala kandidátku na premiéra, dostatečně nekontroverzní na to, aby TOP 09 mohla couvnout. Ta se cítí podvedena způsobem výběru. Předběžně kývla na jméno Miroslavy Němcové, ale požaduje, aby se napřed vyřešilo vedení sněmovny a "očekává návrhy ODS".

Varianta "Předčasné volby"

Padá v úvahu hned vzápětí, kdyby kabinet na současném koaličním půdorysu nemohl vzniknout.

Opoziční ČSSD o ní mluví čím dál hlasitěji jako o "jediné možné". V tom případě by byla ochotna překousnout i problémy s přípravou státního rozpočtu na rok 2014 (ve sněmovně musí být do konce září).

"Stejně s ním nic moc udělat nemůžete, takže velká překážka by to nebyla," řekl Aktuálně.cz vysoce postavený představitel ČSSD.

Má to ale háček: ČSSD by musela pro tuto myšlenku získat buď ODS nebo TOP 09. A pro ODS je ale tato varianta vražedná, pro TOP 09 zase možná v jediném případě: že by na ní nepadl ani stín podezření, že z její viny (byť i dílčí) se předčasné volby spustily - což není moc pravděpodobné.

Tomu, kdo shodí vládu, to voliči vždy spočítají, říká ostatně často a s oblibou předseda Topky Karel Schwarzenberg.

Důležitým argumentem proti předčasným volbám je ještě otázka většinové vůle sněmovny: není jisté, zda by se našlo 120 poslanců ochotných zkrátit si volební období bezmála o čtvrtinu.

Želízko v ohni pro ODS
Želízko v ohni pro ODS | Foto: Ludvík Hradilek

Varianta "Úřednická vláda"

Momentálně nejméně pravděpodobná. Výhodná by byla prakticky jen pro prezidenta Zemana: on by si vybral premiéra, velmi pravděpodobně by zasahoval i do výběru ministrů a prostřednictvím této vlády by mohl prosazovat své návrhy (například na změnu volebního systému).

Politické frakce napříč sněmovnou tuto variantu odmítají.

Prezident republiky sice může jmenovat premiéra zcela podle svého (Ústava ho nikterak neomezuje), a faktem je, že i kdyby takto sestavenou a jmenovanou vládu sněmovna odmítla, mohl by úřednický kabinet dál vládnout "v demisi".

Pro podobnou situaci ale mají politické frakce po ruce silnou zbraň: právě onu možnost 120 hlasy rozpustit sněmovnu, přičemž po tomto kroku by do 60 dnů přišly předčasné volby. Úřednická vláda by tak měla před sebou zhruba jen 3 měsíce existence.

Varianta déle působící úřednické vlády by reálně mohla nastat v okamžiku, kdy by se současné koalici nepodařilo sestavit vládu a zároveň neměla sněmovna dost hlasů na své rozpuštění. Tato situace by vytvořila manévrovací prostor pro prezidenta.

Fenomén Zeman

Přestože koalice poté, co i TOP 09 předběžně kývla na nápad ODS, že by premiérkou staronové vlády mohla být Miroslava Němcová, má společného kandidáta na šéfa vlády, je tady otázka, jak se zachová "přímo volený prezident", jak občas rád zdůrazní Miloš Zeman.

K osobě Miroslavy Němcové se hodlá vyjádřit až příští týden.

A z řad koaličních politiků (včetně nejmenší vládní strany LIDEM) často zaznívá obava, že si s nimi prezident "ještě pohraje".

"Očekávám od něj státnický postoj," řekla v rozhovoru pro Aktuálně.cz sama Němcová s tím, že všechny "animozity" by měly jít stranou.

Faktem je, že až dosud Miloš Zeman svoji převahu danou vládní krizí i nejistotou ve sněmovně nijak nezneužíval a dal politickým frakcím čas na konzultace.

 

Právě se děje

Další zprávy