Neformální šéf "Véček" Bárta se nechal zvolit předsedou

Domácí ČTK Domácí, ČTK
16. 2. 2013 20:15
Radek John dal přednost televizi, i tak si ho zvolili čestným předsedou
Vít Bárta byl zvolen předsedou Věcí Veřejných.
Vít Bárta byl zvolen předsedou Věcí Veřejných. | Foto: Facebook Víta Bárty

* Radek John dal přednost televizi, i tak si ho zvolili čestným předsedou * Místopředsedy VV se stali Quittová, Babák a Lexa, jak chtěl Bárta * Až ve třetím volebním kole místopředsednické funkce obhájili poslanci Petr Skokan a Jana Drastichová.

Praha - Poslanec Vít Bárta, který se dlouhé měsíce rozčiloval při zmínkách tisku, že je to on, kdo fakticky řídí Věci Veřejné, se na sobotním kongresu nechal zvolit předsedou strany.

Bárta, který se dosud stále zodpovídá u soudu v kauze možného uplácení svých poslanců, dostal 80 z 98 hlasů. V čele partaje nahradí Radka Johna. Muže, díky jehož tváři se do té chvíle neznámá strana Věci veřejné do parlamentu dostala.

John dal přednost kariéře řadového poslance a televizního moderátora (v březnu má začít vysílat). I tak ho spolustraníci na kongresu zvolili čestným předsedou VV. Navrhl to poslanec Petr Skokan a sklidil potlesk delegátů. Ti potom tleskali Johnovi ve stoje.

Bárta na kongresu představil programové desatero, jehož přijetím podmínil svou kandidaturu. Členové strany desatero obratem schválili.

Součástí desatera je například prosazování nižších daní a levnějších potravin.

"Před chvílí mi pípla smska, že si Věci veřejné zvolily jako téma laciné potraviny. To se mi zdá úplně fascinující výrok. To mi připomíná soudruha Husáka nebo někoho takového. Myšlenka, že by si politická strana měla dávat za úkol ovlivňovat ceny něčeho, co se tvoří na světovém trhu - legrační, nerozumím tomu," vzkázal z Nového Města na Moravě, kde sleduje světový šampionát v biatlonu, prezident Václav Klaus.

Do čela míří Bártovi spojenci

Vít Bárta představuje na konferenci strany svoje desatero.
Vít Bárta představuje na konferenci strany svoje desatero. | Foto: Facebook Víta Bárty

Z vedení strany po sobotě mizí Bártova manželka a předsedkyně poslaneckého klubu VV Kateřina Klasnová, která už funkci neobhajovala.

Jinak ale delegáti zvolili místopředsedy tak, jak si je nový stranický šéf nanominoval.

První místopředsedkyní se stala místostarostka Brna Černovic Petra Quittová a místopředsedy poslanec Michal Babák a šéf jihočeské organizace Jiří Lexa.

Až ve třetím volebním kole místopředsednické funkce obhájili poslanci Petr Skokan a Jana Drastichová. Šestým místopředsedou se až na čtvrtý pokus stal optik a předseda rakovnických VV Zdeněk Renc, který ve funkci vystřídal Jiřího Kohouta.

Kritika a terminátoři

Jinak se sjezd strany nese v duchu kritiky všeho a všech. Radek John dokonce volal po změně politického systému. Vyslovil se pro zavedení přímé volby poslanců, starostů a hejtmanů a pro odvolatelnost politiků.

Vyjmenoval také kroky, které se VV podle něho při vládním působení povedly. "Zabránili jsme největším zhovadilostem a prosadili jsme některé důležité věci pro budoucnost," uvedl John.

Strana pod jeho taktovkou prý zabránila například placení i obyčejných zubních plomb nebo sjednocení daně z přidané hodnoty na sazbě 21 procent. "Kdybychom do toho nehodili vidle, byly by dražší potraviny nebo léky," zdůraznil.

John ostře zkritizoval církevní restituce, u jejichž vyjednávání ale VV ještě jako vládní strana stály. Nyní je napadly u Ústavního soudu. John nazval restituce "zrůdností století", které ještě "ukážou svou pravou ďábelskou tvář".

Vít Bárta si pak půjčil přirovnání z Hollywoodu: "Věci veřejné mi připomínají terminátora. Můžete je roztavit, sešrotovat, ale druhý den je znovu najdete v útoku. Někdy chybí ruka, někdy hlava, někdy obě dvě nohy, ale stále jsou vpředu," prohlásil.

Místopředseda Michal Babák zase obsáhle mluvil o nutnosti omezit hazard včetně představení "Kalouskomatu", tedy výherního automatu, na němž symboly byly nahrazeny fotografiemi politiků, kteří podle něj hazardu nahrávají.

 

Právě se děje

Další zprávy