Nedodrželi zákon. Jen jsme zapomněli, říká politik ODS

Tomáš Netočný
25. 5. 2011 21:15
Podezřívání z něčeho nekalého je urážlivé vůči mé ženě i její firmě, říká šéf poslanců ODS

Opava - Administrativní chyba, nedopatření, zapomněli jsme.

Předseda poslaneckého klubu ODS a jeden z nejvýše postavených politiků nejsilnější vládní strany Zbyněk Stanjura nepřipouští jiný důvod, proč firma jeho ženy patnáct let protiprávně skrývá účetní dokumenty o svém hospodaření.

Aktuálně.cz informovalo o tom, že akciová společnost Eskon se sídlem v Opavě nezveřejňuje v obchodním rejstříku své účetní závěrky, přestože to zákon akciovým společnostem nařizuje.

Bývalý opavský primátor Zbyněk Stanjura firmu Eskon dlouho řídil a vlastnil její akcie. Po zvolení do primátorské funkce ji pak postupně předal své ženě Haně Malurové.

Společnost obchoduje s nejvlivnějšími českými firmami, jako je například ČEZ nebo OKD, ale má také zakázky od veřejných úřadů a institucí, včetně opavského magistrátu.

Přesto před veřejností skrývá informace o finančních tocích, daňových odvodech nebo třeba počtech zaměstnanců.

V diskusi pod článkem, ve kterém o tom Aktuálně.cz poprvé napsalo, se objevil příspěvek:

„Skutečnost, že někdo nezveřejní, neznamená, že je lump a podvodník, znamená to jen a pouze, že nezveřejnil. Podle některých výkladů dokonce tato povinnost tak, jak je nastavena v českých poměrech, narušuje Listinu práv a svobod. Takže prostě jako vždy. Zase novináři rozpoutávají hony na čarodějnice, protože nic není tak čtivého jako článek o zkorumpovaných politicích."

Kvalitu příslušného paragrafu odmítá šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura hodnotit. Ohradil se však vůči podezření, že by firma Eskon chtěla něco zatajovat.

„Tohle podezřívání je urážlivé vůči mé ženě stejně jako k zaměstnancům firmy," řekl Zbyněk Stanjura v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

A.cz: Také si myslíte, že zveřejnění nesporných faktů o firmě vaší ženy rozpoutává hon na čarodějnice, protože není nic tak čtivého jako článek o zkorumpovaných politicích?

Nedělá mi problém odpovídat na nepříjemné otázky. Tohle je ale anonymní názor nějakého čtenáře a já nemám potřebu se k němu vyjadřovat. Diskuse pod články nečtu a myslím, že mi ani nepřísluší je komentovat.

A.cz: Ten čtenář však píše o tom, že podle některých právních výkladů je povinnost zveřejňovat dokumenty o hospodaření firmy v rozporu s Listinou základních práv a svobod. Jaký je váš názor na tento argument?

Je pravda, že v době, kdy jsem v té firmě působil, jsme to zapomněli zveřejnit. Považuji to za administrativní nedopatření. Nic víc, nic míň. Takže jestliže je to zákonná povinnost, tak se prostě má plnit, tečka. Nemá smysl, abych komentoval, zda ten paragraf je dobrý, nebo špatný. Já rozhodně nebudu ten, kdo by navrhoval jeho změnu.
Obecně platí, že stát by se měl snažit snižovat byrokratickou zátěž. Stát ty výkazy o hospodaření firem má, a jestliže by je distribuovaly státní úřady mezi sebou, bylo by to pro podnikatele i veřejnost příjemnější. To však nic nemění na tom, co už jsem vám k tomu řekl.

A.cz: Jako předseda klubu zastupitelů ODS v zastupitelstvu Moravskoslezského kraje poměrně razantně vystupujete proti některým ne zcela transparentním postupům, s jakými pracuje hejtman Palas například při reformě krajského zdravotnictví.
Několikrát jste jej také vyzýval, aby vysvětlil, odkud získal peníze na stavbu svého domu v Jeseníkách. Pokud by se váš politický protivník dostal do podobné situace, vy byste se spokojil s vysvětlením, že patnáct let skrýval informace o rodinné firmě, protože zapomněl?

Stanjura & Eskon

  • Zbyněk Stanjura vystudoval Elektrotechnickou fakultu VUT v Brně.
  • V oboru pracoval ve státním podniku Agroprojekt.
  • V roce 1992 založil s dalšími společníky firmu Eskon, nejdříve jako společnost s ručením omezeným.
  • V roce 1996 mění majitelé Eskon na akciovou společnost a Zbyněk Stanjura se stává jejím ředitelem.
  • Informace o hospodaření a finančních tocích ve firmě zveřejnil Eskon pouze za rok 1996.
  • Od té doby dodnes nejsou tyto informace v obchodním rejstříku k dispozici, a to je protizákonné.
  • V roce 2000 získává Eskon zakázku od opavského magistrátu, která stále trvá.
  • V roce 2002 je Zbyněk Stanjura zvolen primátorem Opavy a firmu oficiálně opouští.
  • Jediným majitelem firmy se postupně stává Stanjurova manželka Hana Malurová.
  • Obchodními partnery Eskonu jsou např. ČEZ, Dalkia, OKD, Karlovarská Becherovka, Paramo, Pojišťovna České spořitelny, Areo Vodochody, Ospap.
  • Kromě soukromých firem pracuje Eskon pro úřady a instituce.
  • Např. Magistrát města Opavy, ministerstvo obrany, Diamo, SŽDC, Dopravní podnik Ostrava, města Chodov, Klatovy, Jičín, Vyškov.

Ani mě nenapadlo se hejtmana Palase ptát, jaké příjmy má jeho manželka, když vysvětloval, odkud získali peníze na stavbu domu v Jeseníkách. Nemyslím si totiž, že by se rodinní příslušníci měli tahat do politického souboje.
Ta věc je stará devět let, já jsem přiznal, že jsme se toho administrativního pochybení dopustili a nevím, proč bych to ještě dál rozebíral.

A.cz: Jak to myslíte, že je ta věc stará devět let? Doklady o hospodaření firmy Eskon chybí v obchodním rejstříku od roku 1996 dodnes.

Ve firmě jsem skončil 13. listopadu 2002 a nevím, co z toho chcete pořád vyvozovat. Ty dokumenty o hospodaření společnosti teď v obchodním rejstříku nejsou, ale budou.
Můžete si je potom prostudovat a zjistíte, že tam není nic, co by vybočovalo z normálních zákonných rámců. O tom jsem přesvědčený.

A.cz:  V jiném diskusním příspěvku pod článkem se píše:

„Výčet obchodních partnerů ukazuje, že společnost Eskon není obyčejnou firmou. Nezveřejněné účetnictví ve sbírce listin značí, že celá léta měli co skrývat. Stanjura se jeví jako jeden z tichých kmotrů, kterému majitelé firem platí úlitby přes zakázky."

Nemyslíte si, že by prostě alespoň nejbližší příbuzní vysoce postaveného politika neměli obchodovat s tak významnými firmami, jako jsou třeba ČEZ a OKD, nebo dokonce s veřejnými úřady a institucemi?

Ne. Nemyslím si, že by rodinní příslušníci politiků nemohli podnikat. Nemyslím si, že by manželka politika měla být v domácnosti jen proto, aby ten, kdo je podezřívavý, měl klid. Moje žena řídí firmu a to není nic jednoduchého. Něco o tom vím, protože jsem to kdysi dělal. A tohle podezřívání je urážlivé vůči mé ženě stejně jako vůči zaměstnancům té firmy. Z administrativního nedopatření se toho odvozuje hrozně moc. To se ale určitě napraví.

 

Právě se děje

Další zprávy