Necpěte se do vlády, buďte v opozici, vyzval Zeman SPOZ

Martina Machová Lucie Stuchlíková Martina Machová, Lucie Stuchlíková
23. 3. 2013 12:20
Čas na účast ve vládě pro Zemanovce podle prezidenta přijde až v roce 2018
Dosavadní předseda SPOZ Vratislav Mynář vítá na sjezdu strany prezidenta a čestného předsedu Miloše Zemana
Dosavadní předseda SPOZ Vratislav Mynář vítá na sjezdu strany prezidenta a čestného předsedu Miloše Zemana | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Prezident Miloš Zeman na sjezdu SPOZ slíbil svůj hlas v příštích parlamentních volbách Zemanovcům. Zároveň ale stranu poslal do opozice s tím, že její čas přijde až v roce 2018.

"Necpěte se do vlády," řekl delegátům jen pár minut poté, co odstupující předseda Vratislav Mynář hovořil o SPOZ jako o vítězné straně příštích voleb.

"Odolejte pokušení, pracujte v jednotlivých odborných výborech a připravujte se na funkce ve vládě v roce 2018," dodal prezident.

Strana by podle něj měla fungovat jako hlídač ČSSD, kterým před týdnem doporučil sestavení menšinové vlády. "Máme šanci zaujmout pozici silné strany, která může být v některých případech i kritickým korektivem sociální demokracie. A to zejména tehdy, pokud by se odchylovala od svého dnes vyhlašovaného programu," pronesl Zeman.

Prezident promluvil ke svým spolustraníkům týden poté, co pronesl projev na březnovém sjezdu ČSSD. V něm řekl, že jako občan si přeje, aby ve volbách zvítězila právě sociální demokracie.

"Jsem politický realista. Aniž bych přeceňoval význam volebních preferencí, je pravda, že SPOZ se dnes pohybuje v rozpětí 4 až 8 procenta," komentoval to dnes Zeman. Stejně jako ČSSD varoval i Zemanovce před uzavíráním koalic.

"Vzpomeňte si na Stranu zelených, která měla šest poslanců a dostala čtyři ministry, kteří všichni vyhořeli jako papír. Strana se pak nedostala ani do parlamentu," řekl prezident a připomněl osud dalších malých stran, které po svém angažmá ve Strakově akademii skončily.

Na Straně Zelených také demonstroval, že k úspěchu nestačí ani záštita prezidenta. "Vzpomeňte si na Václava Havla, který výrazně podpořil zelené a ti dostali všehovšudy necelá 3 %," dodal zeman.

Posilujme přímou demokracii

V projevu poděkoval svým spolupracovníkům. Kromě Martina Nejedlého a Zdeňka Štengla, kteří obhajují místo ve vedení strany (Štengl dokonce kandiduje na předsedu), dal důraz i na práci Vladimíra Kuliše, o němž se mluví jako o novém místopředsedovi.

V části řeči, která se věnovala programu SPOZ, zopakoval, že by strana měla dál prosazovat posílení přímé demokracie, a to snížení hranice pro preferenční hlasy nutné k posunu na kandidátce z 5 na 3 %, zvýšení počtu volebních krajů a zavedení panašování. Zároveň připomněl prosazování přímé volby hejtmanů a starostů.

Z ekonomické části programu zdůraznil potřebu investic, které označil jaké lék na hospodářskou krizi a nezaměstnanost.

 

Právě se děje

Další zprávy