Nechte děti volit, navrhují Zelení

Pavel Baroch
3. 3. 2006 10:22
Praha - V hostinci by jim neměl nikdo natočit pivo a v trafice prodat cigarety. Volit nové poslance by ovšem už mohli. Uvnitř: ANKETA.
Šéf Zelených Martin Bursík.
Šéf Zelených Martin Bursík. | Foto: Ludvík Hradilek

Strana zelených chce snížit věkovou hranici pro volební právo z osmnácti na šestnáct let.

Aby se jí to podařilo, musí sama překonat dvě překážky: nejprve uspět v červnových parlamentních volbách a následně získat další strany pro změnu volebního zákona.

Zatímco první podmínku Zelení podle aktuálních stranických preferencí nejspíš splní a jejich lídři usednou v poslaneckých lavicích, s tou druhou bude mít strana vážné potíže.

K volbám
K volbám | Foto: Ilustrační foto: Ondřej Besperát

"Myslím, že takový návrh nemá velkou naději na úspěch," soudí předsedkyně ústavně-právního výboru Jitka Kupčová z ČSSD.

  • Jak reagovali zástupci politických stran - čtěte ZDE

Návrh Zelených je v poslední době dalším pokusem posunout významným způsobem věkovou hranici v důležité oblasti. Přišel jen krátce poté, co se poslanci rozhodli snížit věk, kdy je osoba trestně odpovědná a může mít i pohlavní styk, z patnácti na čtrnáct let.

Dospělejší než kdy dříve?

Potvrzuje se tím představa, že dnešní mladí lidé jsou dříve dospělejší než byla generace jejich rodičů?

Psycholog Slavomil Hubálek potvrzuje, že některé děti dokáží už v deseti letech špičkově pracovat s počítačem nebo číst anglické noviny.

"Na druhou stranu mnohé děti nebudou dospělé snad nikdy," dodává Hubálek. "Nejsem pro snížení hranice trestní odpovědnosti, pohlavního styku, ani pro snížení věku u volebního práva."

"Myslím, že je to přehnané, když se tvrdí, že mladí lidé dnes dospívají mnohem dříve," tvrdí i politolog Milan Znoj.

Se snížením hranice trestní odpovědnosti na čtrnáct let nesouhlasí ani většina senátorů; sněmovně původní návrh vrátili.

Ovšem například v Německu, Maďarsku, Rakousku a od letošního roku i na Slovensku platí, že čtrnáctileté dítě může skončit ve vězení, pokud spáchá trestný čin.

V šestnácti můžete rozhodovat

Strana zelených obhajuje svůj návrh i tím, že v šestnácti letech je člověk už dostatečně dospělý na to, aby věděl, o co ve volbách jde.

"Jsou to lidé, kteří už mohou rozhodovat o osudu této země, mají dost přehledu a zkušeností," tvrdí Stanislav Penc, volební lídr Zelených v Královéhradeckém kraji. Pro podporu svého názoru použil argument, že šestnáctiletí se mohou podle zákona vzít a mít i děti.

Jestli v některém státu mohou volit lidé už od šestnácti, Penc neví. "Ani nás to nezajímalo, nechtěli jsme někoho kopírovat," vysvětluje Penc. Dodal, že strana si ani nezjišťovala, kolika voličů se tento návrh týká.

Statisíce nových voličů

Podle posledních údajů Českého statistického úřadu z roku žilo v republice v roce 2004 bezmála 262 tisíc lidí ve věku 17 let.

"To je velký volební potenciál," tvrdí politolog Milan Znoj, který neví o zemi, kde by lidé mohli volit od šestnácti.

Takřka 262 tisíc lidí představuje něco přes tři procenta ze všech oprávněných voličů, kterých je zhruba 8,25 milionu. Pokud by ovšem k volbám přišlo asi šedesát procent voličů jako před čtyřmi lety, zvyšuje se tento podíl na zhruba pět procent.

"Jenže u mladých byla při posledních volbách poměrně nízká volební účast," upozorňuje Znoj, který vidí za aktivitou Zelených snahu získat na svou stranu sympatie mladých lidí. "Předpokládají, že mladí lidé jsou jejich voliči," vysvětluje politolog.

Strana zelených to ovšem odmítá a tvrdí, že její návrh není populistický.#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy