Nechceme tě ve sněmovně, řekla ČSSD Paroubkovi

Martina Machová Martina Machová
15. 10. 2011 16:10
Ústřední výkonný výbor ČSSD oficiálně vyzval expředsedu, aby se vzdal mandátu poslance
Bohuslav Sobotka (na snímku s Michalem Haškem) vystoupil oficiálně proti expředsedovi.
Bohuslav Sobotka (na snímku s Michalem Haškem) vystoupil oficiálně proti expředsedovi. | Foto: Ludvík Hradilek

* Doplnili jsme reakci Jiřího Paroubka na facebookovém profilu * Doplnili jsme reakci Jiřího Šlégra

Praha - Na dvě stovky předních sociálních demokratů jednomyslně vyzvaly bývalého předsedu Jiřího Paroubka a poslance Jiřího Šlégra, aby vrátili poslanecký mandát.

Oba politici byli zvoleni loni za ČSSD do sněmovny, ale před týdnem oznámili, že ze strany odcházejí do vznikající politické strany Lev 21.  

Návrh, aby Ústřední výkonný výbor ČSSD (nejvyšší stranický orgán mezi sjezdy) zvýšil na Paroubka a Šlégra tlak a vyzval je k odchodu ze sněmovny, podal předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Straníci to schválili jednoznačnou převahou.

"Nikdo se nezdržel, nikdo nebyl proti," uvedl zdroj přítomný na jednání. 

Měli by děkovat

Paroubek i Šlégr už opakovaně odmítli, že by sněmovnu opustili a expředseda to v komentáři na výsledek hlasování v ústředním výkonném výboru uvedl znovu.

"Tuto variantu jsem několikrát veřejně odmítl, mimo jiné proto, že jsem přesvědčen, že preferenční hlasy, které jsem společně s Jiřím Šlégrem dostal, pozitivně ovlivnily celkový výsledek ČSSD ve volbách," napsal na svůj facebookový profil.

"Za pět let pod mým vedením se z ČSSD stala nejsilnější strana v zemi. Myslím, že pánové by mi měli spíše poděkovat, než mne opětovně vyzývat ke složení mandátu," doplnil ještě  mimo jiné.

V podobném duchu, s poukazem na svých 12 tisíc preferenčních hlasů, formuloval své veřejné prohlášení Jiří Šlégr.

Půl na půl

Na jednání Ústředního výkonného výboru se také rozhodovalo o tom, jak budou rozloženy síly mezi dvěma hlavními stranickými proudy.

Ani předsedovi Bohuslavu Sobotkovi ani jeho rivalovi Michalu Haškovi se však nepodařilo získat v širším vedení strany většinu.

Členové výboru totiž dovolili na poslední neobsazená místa v předsednictvu sociální demokracie ostravského primátora Petra Kajnara, který má blíže k Sobotkovi, a druhé obsadil Haškův poradce pro zahraniční politiku a bývalý ministr Fischerovy vlády Jan Kohout.

 

Právě se děje

Další zprávy