Nechceme radar, volalo v Brdech na dva tisíce lidí

stk
19. 4. 2008 23:33
Jedna z dosud největších demonstrací se sešla v Míšově
Mezi druhou a čtvrtou odpoledne obsadili komunistické hlídky 24 obcí v okolí vojenského újezdu Brdy a symbolicky jej tak blokovali. Rozdávali obyvatelům noviny a brožury a sbírali podpisy pod petice. Iniciativa PRO chtěla blokovat jejich blokádu.
Mezi druhou a čtvrtou odpoledne obsadili komunistické hlídky 24 obcí v okolí vojenského újezdu Brdy a symbolicky jej tak blokovali. Rozdávali obyvatelům noviny a brožury a sbírali podpisy pod petice. Iniciativa PRO chtěla blokovat jejich blokádu. | Foto: Ondřej Besperát

Míšov - Jeden z největších protestů proti plánované výstavbě amerického radaru se dnes uskutečnil přímo v Míšově na Plzeňsku, u něhož je základna USA plánovaná. Stejně jako na podzim organizovala akci KSČM. Informoval o tom server Česká média.

Organizátoři původně počítali s účastí 800 lidí. Z různých koutů republiky sem ale nakonec přijeli lidé ve dvou desítkách autobusů a možná stovkách aut. Policie oficiálně uvedla, že se akce účastnilo do tisícovky lidí, sami komunisté odhadují účast mezi dvěma až třemi tisíci lidí.  
 
Účastníci protestu se z Míšova se v dlouhém průvodu vydali vybaveni transparenty, prapory, deštníky a pláštěnkami asi na kilometrový pochod k hranici vojenského újezdu v lese. Komunisté původně chtěli dojít až na kótu 718, kde má radar stát. To ale armáda nedovolila. Odůvodnila to tím, že vojenský újezd je určený pro cvičení vojska a ne pro politické akce.

Foto: Aktuálně.cz
Karel Hvížďala: Co o nás vypovídá debata o radaru
Foto: Aktuálně.cz
Lubomír Zaorálek: Blaničtí rytíři pod americkou vlajkou

V lese na hranici újezdu proto alespoň vrcholní představitelé strany umístili symbolický černý kříž a smuteční věnec. Po návratu zpět do Míšova přednesli projevy proti radaru a za vyhlášení referenda k této otázce.

Zatímco při podobné akci v září se na akci komunistů vypravili i příznivci radaru, dnes tu bylo jen pár jednotlivců. Z nich se projevil pouze aktivista Jan Šinágl, který mezi lidmi pochodoval s americkým praporem. Sklidil za to nadávky, urážky a občas i postrčení.

Policie na místě monitorovala akci, podle mluvčí Ilony Týmlové ale vše proběhlo v klidu. Policisté byli třeba hlavně kvůli organizování dopravy.

Foto: Ondřej Besperát

Sami komunisté považují dnešní akci za úspěšnou. "Lidé se nenechali odradit nejen přístupem vlády, armády a újezdního úřadu vojenského újezdu Brdy, ale ani počasím. Je to odhodlání nenechat ČR prodávat nikomu v zahraničí," řekl šéf středočeských komunistů Stanislav Grospič. Jeho krajská organizace spolu s komunisty z Plzeňského kraje akci organizovala, v autobusech přijeli kromě Západočechů a Středočechů i lidé z východních, jižních a severních Čech i z Moravy.

"I přes nepřízeň počasí se ukázalo, že občané Česka nezměnili, spíš posílili svůj názor, že žádná vojenská základna nemá být na našem území," byl spokojen předseda KSČM Vojtěch Filip. Akce se zamlouvala i místopředsedovi strany Jiřímu Dolejšovi. "Je vidět, že lidé vnímají, že finále bude rozhodovat a že ta hra unavit odpůrce radaru nevychází," řekl. S účastí byl spokojen i neúnavný bojovník proti radaru - starosta nedalekého Trokavce Jan Neoral. "Je to potřeba, čím víc lidí, tím menší má Topolánek a vláda šanci prokázat, že radar nikoho nezajímá," poznamenal.

Foto: Aktuálně.cz

Komunisté budou v protestech proti radaru dál pokračovat, Grospič ale předpokládá, že se budou soustřeďovat hlavně na akce v Praze.

USA chtějí v Česku postavit protiraketový radar a v Polsku s ním spojené silo s deseti střelami, neboť se obávají možného útoku z Íránu či KLDR. Podle průzkumů veřejného mínění se Češi dlouhodobě staví spíše proti vybudování radaru.

Premiér Mirek Topolánek (ODS) nedávno řekl, že by smlouva SOFA která v souvislosti s případným umístěním radaru Spojených států v ČR určuje pravidla pro pobyt amerických vojsk, mohla být podepsána společně s hlavní dohodou na začátku května. Hlavní smlouva k radaru je již hotova a v Praze ji počátkem května stvrdí šéfové diplomacií ČR a USA Karel Schwarzenberg a Condoleezza Riceová.

 

Právě se děje

Další zprávy