"Nechceme, aby měly bílé podkolenky vliv." ČSSD požaduje od ANO odvolání Okamury z vedení sněmovny

Kateřina Frouzová Kateřina Frouzová
25. 4. 2018 18:28
Sociální demokraté chtějí na jednání s ANO navrhnout, aby o lukrativní a prestižní funkce ve vedení sněmovny přišel Tomio Okamura, předseda hospodářského výboru Radim Fiala a šéf bezpečnostního výboru Radek Koten.
Předseda SPD Tomio Okamura.
Předseda SPD Tomio Okamura. | Foto: Jakub Plíhal

Praha - Zvyšuje se pravděpodobnost, že předseda extremistického hnutí SPD Tomio Okamura, jeho místopředseda Radim Fiala a poslanec Radek Koten přijdou o lukrativní a prestižní funkce ve vedení sněmovny. Sociální demokraté chtějí požadavek na odvolání těchto tří politiků ve středu vpodvečer navrhnout hnutí ANO. 

S ANO vyjednává ČSSD o možném menšinovém kabinetu podporovaném komunisty ve středu od šesti hodin odpoledne na půdě sněmovny. 

"Tohle je pro nás nesmírně důležitá podmínka pro to, aby vláda mohla vzniknout. My skutečně nechceme, aby nějaké bílé podkolenky měly vliv," uvedl vlivný člen poslaneckého klubu ČSSD. Na požadavek upozornil s tím, že chtějí ve středu večer na jednání s Babišovým hnutím jmenovitě požádat o odvolání všech tří zástupců extremistického hnutí SPD. Tedy i Tomia Okamury, o kterém se dosud jen spekulovalo. 

Informaci, že strana požádá ANO o odvolání některých poslanců SPD, už dříve potvrdilo redakci Aktuálně.cz dalších pět zdrojů z řad sociální demokracie. Chtějí tak nabourat blízký vztah mezi některými představiteli ANO a Okamurova hnutí.

Okamura získal právě díky hlasům zákonodárců ANO a komunistů prestižní post místopředsedy sněmovny. Stejné složení politiků pomohlo Fialovi stát se předsedou důležitého hospodářského výboru. Koten šéfuje bezpečnostnímu výboru.

Opozice včetně ČSSD chtěla Okamuru už dříve dostat z křesla místopředsedy kvůli tomu, že zlehčoval utrpení obětí romského koncentračního tábora v Letech u Písku. Proti Kotenovi opozice protestovala během jeho volby, poslancům od pravicové ODS přes levicové sociální demokraty až po piráty kromě jiného vadilo, že Koten na sociálních sítích šíří dezinformace. To by podle nich předseda bezpečnostního výboru dělat neměl.

Zástupci sociální demokracie dlouhodobě chtějí Okamuru zbavit reprezentativní pozice místopředsedy. "Budu pro odvolání Okamury," řekl ve středu například jihočeský poslanec ČSSD Ondřej Veselý. Stejný názor má i řada jeho dalších kolegů ze strany i ze sněmovny.

Pro hnutí ANO bude rozhodování, zda vyhovět sociálním demokratům, složité. Hlasy zákonodárců SPD představitelům ANO několikrát pomohly prosadit ve sněmovně rozhodnutí, která odmítala opozice. Premiérovi v demisi by se navíc podpora SPD hodila jako záloha pro případ, že by ČSSD nechtěla pro některou z jeho změn hlasovat ve sněmovně.

Navíc nejbližšího Babišova spolupracovníka, předsedu poslaneckého klubu Jaroslava Faltýnka, pojí s Fialou mnohaletý politický vztah. Vyjednávali spolu ještě době, kdy v domovském Prostějově Fiala zastupoval ODS a Faltýnek sociální demokracii. 

"To samozřejmě napřed řekneme kolegům," reagoval ve středu odpoledne vicepremiér a místopředseda ANO Richard Brabec na otázku, zda vyhoví požadavku a bude souhlasit s odvoláním členů SPD z křesel.

 

Právě se děje

Další zprávy