Nečasův program v Afghánistánu změnil sebevražedný útok

ČTK ČTK, Jana Černá
2. 9. 2012 14:30
Premiér v sobotu navštívil vojáky v Kábulu, v neděli nakonec jen základnu v Lógaru
Petr Nečas na palubě nad Afghánistánem.
Petr Nečas na palubě nad Afghánistánem. | Foto: Úřad vlády ČR.

Praha/Kábul - Premiér Petr Nečas o víkendu zamířil na svou první návštěvu českých vojenských jednotek v Afghánistánu. Sobotu strávil na základně Mezinárodní bezpečnostní podpůrné síly (ISAF) v Kábulu, v neděli se přesunul na základnu Shank v Lógaru.

Nedělní program ale ovlivnil sobotní útok sebevražedného atentátníka v provincii Vardak. Z bezpečnostních důvodů byla následně zrušena Nečasova návštěva u českého operačního styčného a poradního týmu (OMLT), který v provincii působí.

Jeden český voják byl v době útoku v sobotu ráno přímo na napadené předsunuté základně, u jejíhož vchodu explodovalo vozidlo s výbušninami. Vojákovi se nic nestalo, zemřelo ale nejméně 12 osob, další byly zraněny a byla poničena vojenská technika, včetně české.

Předsedu vlády na cestě provází náčelník generálního štábu Petr Pavel.

Nečas: Armáda ČR je spolehlivým partnerem

V sobotu se Nečas setkal na oficiálním jednání s generálem Adrianem Bradshawem, druhým nejvyšším velitelem ISAF v Kábulu.

"Česká republika tady vystupuje jako velice solidní a spolehlivý partner," prohlásil poté Nečas, podle něhož je česká armáda připravena reagovat na požadavky svých spojenců.

"Česká republika například posílila letecký poradní tým tady v Kábulu o třicet specialistů na údržbu vrtulníků. Máme své vojáky také v Lógaru a Vardaku. Chceme být skutečně spolehlivým spojencem a máme také jasnou představu, co s těmi jednotkami udělat dál, tzn. transformovat je do vojenských poradních týmů," dodal premiér. 

"Jsme schopni flexibilně reagovat na požadavky," poznamenal Nečas. Česko nedávno na žádost ISAF posílilo technický tým na základně KAIA u Kábulu, od léta pomáhají tři desítky českých techniků s opravami afghánských vrtulníků Mi-17 a Mi-24.

Nečas spolu s náčelníkem Generálního štábu Petrem Pavlem ocenil například i podporu amerických jednotek českým vojákům.

Foto: Úřad vlády ČR.

Předseda vlády se setkal i s českým velvyslancem v Kábulu Petrem Pelzem. V sobotu odpoledne pozdravil příslušníky 5. úkolového uskupení AČR ISAF, ocenil jejich přínos medailí NATO.

Posléze se předseda vlády Petr Nečas setkal s veliteli úkolového uskupení, Národního podpůrného elementu, jednotky chemické a biologické ochrany, leteckého poradního týmu a polního chirurgického týmu.

Návštěva delegace nás zachránila, řekl velitel

V neděli 2. září se delegace po změně programu přesunula na předsunutou operační základnu Shank v provincii Lógar, kde působí český provinční rekonstrukční tým.

"Jenom mi to potvrdilo, jak je důležitá stabilizace Afghánistánu z hlediska bezpečnostní situace. A především mi to potvrdilo, jak náročná a nebezpečná je služba českých vojáků tady," zdůraznil po incidentu před novináři Nečas.

Spolupráce afghánských sil a mezinárodních jednotek ISAF ale podle něj povede ke zlepšení situace.

Cesta k předání odpovědnosti afghánské armádě a policii na konci roku 2014 je "obrovsky komplikovaný proces s mnoha riziky a hrozbami", řekl český ministerský předseda.

"Opět nám štěstí přálo. My jsme čekali na návštěvu pana premiéra a pana generála. Vlastně jejich návštěva nám zachránila životy," řekl novinářům s úsměvem velitel jednotky OMLT ve Vardaku, místu sobotního útoku, Martin Botík.

"Za normálních okolností mám tam, kde se to stalo, 12 vojáků," podotkl Botík.

Za Nečasem a Pavlem nakonec dnes přicestoval on na základnu v Lógaru. O sobotním ranním incidentu se dozvěděl, protože silný výbuch byl slyšet i dvacet kilometrů daleko, na hlavní základně českých vojáků.

Celkově se situace v zemi zlepšuje 

Jeden z mluvčích sil ISAF Thomas Collins zdůraznil, že nyní je v zemi "období bojů" a Tálibán a spřízněné skupiny v této době letos stejně jako v minulých letech zintenzivňují útoky.

Zdůraznil, že násilí je ale lokalizované, odehrává se jen v menšině oblastí. "Vcelku se bezpečnostní situace v zemi výrazně zlepšuje," prohlásil Collins v rozhovoru s novináři.

První návštěva v Afghánistánu v Nečasovi "umocnila obdiv" k českým vojákům, kteří podle něj v zemi působí v nesmírně těžkých podmínkách. "Jako občan jsem na ně hrdý," dodal předseda vlády.

Podle generála Pavla má ISAF zájem o případnou českou pomoc při výcviku afghánských policistů. Česká strana bude zvažovat žádost o vznik týmu 30 či 40 policistů či vojáků, kteří by právě s takovou prací mohli pomoci.

"Jsme informováni o všech požadavcích velitelství ISAF, stejně tak my informujeme je o našich možnostech," zdůraznil náčelník štábu.

Český tým se příští rok zmenší

V Lógaru příští rok český provinční rekonstrukční tým nahradí početně menší vojenský poradní tým, který bude mít odlišné úkoly. Naplánován je už také vznik dalšího podobného týmu, proto nyní musí česká strana žádost o dodatečné desítky policistů či vojáků pečlivě propočítat.

Generál Pavel, který letos v čele generálního štábu nahradil Vlastimila Picka, svůj návrat k jednotkám do zahraniční operace označil za "nostalgii".

"Já jsem tady opravdu rád. Je to něco jiného než kancelář a psací stůl. Vítám možnost podívat se na vojáky a jejich život, seznámit se s úkoly, které plní," poznamenal.

Nečas s Pavlem do Afghánistánu odletěli v pátek večer armádním speciálem. Z bezpečnostních důvodů nebylo možné o cestě informovat dříve než v neděli.

 

Právě se děje

Další zprávy