Nečasovi ministři finišují čistky. Barták stále nejistý

Kateřina Eliášová
16. 7. 2010 14:00
Ministři vyměnili své náměstky, někteří si nechají na výměnu týmu ještě týdny času
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministři nově jmenované vlády Petra Nečase postupně dokončují personální změny na ministerstvech.

Jasno je už u jednoho z nejklíčovějších úřadů, ministerstva financí, kterému šéfuje Miroslav Kalousek (TOP 09). ODS se rozhodla vyslat do pozice náměstků Ladislava Minčiče (1. náměstek) a Zdeňka Zajíčka.

Už při dělbě křesel, kdy ODS přepustila finance TOP 09, si modří dali podmínku, že Miroslava Kalouska "pohlídá" náměstek z ODS.

O Bartákovi stále není rozhodnuto

Se svým odvoláním počítají vždy po jmenování nové vlády vlastně všichni náměstci. Letos je téměř všechny vyměnili skoro všichni noví členové vlády.

Jediným sporným bodem zatím dále zůstává nominace exministra obrany Martina Bartáka na ministerstvo vnitra. Premiér a předseda Petr Nečas ve čtvrtek odpoledne prohlásil, že jeho případné jmenování bude zcela v rukou nového ministra vnitra Radka Johna.

John je velkým Bartákovým kritikem, nelíbil se mu způsob zadávání veřejných zakázek na ministerstvu obrany, kde Barták působil jako náměstek a později ho i vedl. Teď o jeho angažmá John mlčí, odmítá komentovat spekulace, že si jej ve svém úřadu nepřeje. Hluchý zůstává i telefon Martina Bartáka.

Na spravedlnost se vrací starý tým

Staronový tým se objeví na ministerstvu spravedlnosti, kam se vrací místopředseda ODS Jiří Pospíšil. Náměstky budou František Korbel a Pavel Kasík, za TOP 09 pak Marek Ženíšek.

Vrchní ředitelkou úřadu bude jeho někdejší mluvčí Veronika Ludvíková.

"U dalších náměstků musím počkat, jaká bude představa koaličních partnerů. Chci, aby převážná část náměstků byla odborná, nikoliv politická. Zejména justiční náměstek by měl pocházet z oblasti justice, či akademické anebo právnické půdy," řekl Aktuálně.cz Pospíšil.

Nový tým zatím nemá ministr zdravotnictví Leoš Heger, čas si dal do konce prázdnin. Revoluci prý nechystá.

Na většině úřadů zemětřesení

Téměř všichni ministři se postavili k výměně náměstků razantně. Až na jednoho odešli všichni z ministerstva kultury, kompletní změna nastala u zmiňovaného vnitra, životního prostředí nebo školství.

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg zatím oznámil dvě změny, za náměstka si zvolil diplomata a dosavadního programového ředitele Pražského institutu bezpečnostních studií Jiřího Schneidera. Odvolal náměstka Hynka Kmoníčka.

Novým prvním náměstkem ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka se stal výkonný ředitel Mezinárodní obchodní komory Vladimír Šiška, který dříve působil také jako náměstek ministra informatiky a tajemník Hospodářské komory. Náměstkem pro legislativu byl jmenován dosavadní ministr Petr Šimerka. Ve funkci vystřídají dosavadní náměstky Mariána Hoška a Robina Schinka.

Personální změny se nevyhnou ani úřadu vlády. Jana Nováka vystřídá na pozici vedoucího Úřadu vlády Lubomír Poul. Právě tohoto dosavadního vedoucího úřadu Ministerstva průmyslu a obchodu premiér Petr Nečas kabinetu navrhne. Novák ve Strakově akademii skončí na konci července. "U Jana Nováka jako kariérního, profesionálního a nestranického úředníka očekávám jeho další působení ve vysokých funkcích ve státní správě," dodal premiér.

Náměstci z ABL

Dvě náměstkovské pozice zíkali bývalí pracovníci bezpečnostní agentury ABL. Firmu vlastnil ministr dopravy a mecenáš Věcí veřejných Vít Bárta, před týdnem svůj podíl prodal bratrovi. V ABL dříve působil i současný ministr školství Josef Dobeš.

Náměstkem ministra dopravy bude tehdejší obchodní ředitel ABL Martin Sýkora, náměstkem ministra školství zase Kryštof Hajn, rovněž bývalý zaměstnanec ABL.

Provázání firmy ABL s ministrem Bártou již dříve kritizoval premiér Nečas. "Provázání mezi resortem a firmou podnikající ve stejném oboru je nepřijatelné," prohlásil v pořadu Události, komentáře. Naznačil, že by tady mohl vzniknout i konflikt zájmů. Teď už personální změny související s ABL nekomentoval.

 

Právě se děje

Další zprávy