Nečasova vláda sepsala programové prohlášení. Tady je

Kateřina Eliášová
3. 8. 2010 18:00
Programové prohlášení má 57 stran, je téměř identické s koaliční smlouvou
Nečasova vláda se zavázala k hlubším reformám.
Nečasova vláda se zavázala k hlubším reformám. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vláda premiéra Petra Nečase sepsala programové prohlášení. Už ve středu jej mají ministři schvalovat, týden nato kabinet požádá o důvěru Poslaneckou sněmovnu.

Vládní dokument, jehož návrh má redakce Aktuálně.cz k dispozici, je spíše obecný a téměř celý se shoduje s textem koaliční smlouvy, kterou ODS, TOP 09 a Věci veřejné podepsaly před měsícem.

Měsíc stará vláda slibuje především reformy, v textu programového prohlášení popisuje, jak budou vypadat a co přinesou.

Foto: Ludvík Hradilek
DOKUMENT: Projděte si kompletní znění návrhu Programového prohlášení vlády

"Vláda je přesvědčena, že nástroje, které ke splnění (reformních) cílů hodlá použít a se kterými budete nyní seznámeni, jsou přiměřené a správné a že povedou k dalšímu rozvoji země," stojí v úvodu.

V čtyřiačtyřicetistránkovém dokumentu se neobjevuje žádná novinka, která by mohla koaliční poslance překvapit. Očekává se, že všech 118 koaličních zákonodárců vládu i její program na rozdíl od socialistů a komunistů podpoří.

Pět Nečasových "P"

V sedmi základních kapitolách vláda vyjmenovává, čeho chce ve svém volebním období dosáhnout. Už v úvodu programového prohlášení si vytyčila pět základních a nejdůležitějších priorit.

Předně slibuje reformovat veřejné finance, přičemž slibuje zastavit rostoucí veřejný dluh a hospodařit s vyrovnanými rozpočty. To se projeví zejména v peněženkách státních zaměstnanců, kterým se sníží platy o deset procent, stejně jako se bude snižovat mzda ústavních činitelů, v tomto případě o pět procent.

Co čekat od Nečasovy vlády

  • nižší sociální dávky a platy
  • každému důchod, jaký si zaplatí
  • připojištění za lepší zdravotní péči
  • školné
  • průhledné veřejné zakázky

Na reformu netrpělivě čeká celý důchodový a rovněž zdravotnický systém, další dva body pěti základních priorit Nečasova kabinetu. Za neméně důležité považuje vláda reformní kroky v českém školství, zejména reformu pomaturitního (terciárního) vzdělávání. Pětici uzavírá slib boje s korupcí, doprovázený konkrétními opatřeními, která chce vláda prosadit.

Vyřežeme rakovinu společnosti

Strohé úřední řeči, kterou vláda zvolila pro popis zamýšlených reformních kroků, předchází osobněji laděný úvod plný klišé.

Ministři v čele s Nečasem slibují občanům (a poslancům, které požádá o důvěru), že ať bude schvalovat jakékoli zákony, bude v prvé řadě chránit jejich svobody a individuální práva.

V dokumentu je mnoho klišé. Správci země se například zavazují k tomu, že "začnou vyřezávat rakovinu společnosti" (budou bojovat s korupcí), mluví o "zatahování záchranné brzdy" (stopnout zadlužování) a "schovávání hlavy do písku před problémy" (tedy neignorovat narůstající státní dluh).

S levicí se mluví

A vláda se taky zavazuje k tomu komunikovat s levicí, přesněji sociálními demokraty a komunisty, kteří jsou v opozici.

Předchozí kabinet Mirka Topolánka dostal vztahy s opozicí na bod mrazu, vyústilo to v pět hlasování o nedůvěře, přičemž při posledním (v půlce předsednictví Unii) levice uspěla.

"Vláda svou politiku bude uskutečňovat v dlouhodobém zájmu občanů této země i generací, které přijdou po nás. Chceme spolupracovat na tomto úkolu se všemi, kteří sledují stejný zájem," slibují teď Nečasovi muži.

 

Právě se děje

Další zprávy