Nečasova vláda jede dál. Za kulisami to ale skřípe

Jan Němec (redaktor) Kateřina Eliášová, Jan Němec (redaktor)
7. 6. 2011 19:50
Věci veřejné se pokusily atakovat Drábkův a Pospíšilův reformní zákon
Drábkova reforma rozklížila koalici.
Drábkova reforma rozklížila koalici. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Lídři koalice se sice v úterý dopoledne shodli na tom, že vláda Petra Nečase zatím povládne minimálně do června, jak ale zjistili redaktoři Aktuálně.cz, během odpolední sněmovního schůze však Věci veřejné torpédovaly vládu dál.

Dělo se tak nicméně v naprosté tichosti, přitom vážně hrozilo, že vláda padne už během odpoledne.

Nejmenší koaliční partner totiž pohrozil, že potopí jeden z reformních zákonů ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP  09). Ten počítá s tím, že by dávky v hmotné nouzi nově nevyplácely obce, ale úřady práce.

"Máme s tím problém, klub teď jedná o tom, že zákon nepodpoří. Jsme si dobře vědomi toho, že kvůli tomu může vláda padnout, protože to bude vnímáno jako porušení koaliční smlouvy," prozradil Aktuálně.cz pod slibem anonymity poslanec strany.

Drábek musel vysvětlovat

Věci veřejné dokonce zastavily průběh jednání sněmovny a vzaly si pauzu na jednání klubu. Tam si pozvaly ministra Drábka, který jim musel slíbit, že normu změní tak, aby byl koaliční partner spokojen.

"Dohodli jsme se na tom, že vytvoříme pracovní skupinu, která bude požadavky našeho koaličního partnera řešit," potvrdil ministr. V ní zasednou vždy dva zástupci z každé koaliční strany.

Daný slib pád vlády zažehnal, VV ustoupily a slíbily, že zákon v prvém čtení propustí do dalšího projednávání.

"Chceme v první řadě zajistit, aby se výplatní místa pro sociální dávky lidem neoddalovala, ale spíše přibližovala. Ministr Drábek nás ujišťuje, že systém jednoho výplatního místa bude pro lidi jednodušší. Chceme si ale být jisti, že tomu tak bude skutečně u všech vyplácených dávek," uvedla  předsedkyně klubu VV Karolína Peake.

Právě tento Drábkův zákon se v koalici projednával ve chvíli, kdy koalice řešila odchod zakladatele strany Víta Bárty z ministerstva dopravy. Proto mají VV pocit, že ho koalice dostatečně neprobrala.

Další torpédo na Pospíšila

V naprosté tichosti pak proběhl jiný pokus o puč: odstřelit klíčovou normu ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS).

Už na začátku schůze navrhl poslanec Věcí veřejných Josef Novotný, aby sněmovna vůbec neprojednávala jeho občanský zákoník, který schválila vláda. Nikdo z jeho klubu se k němu však nepřidal.

"Vadí mi, že tam jsou opět akcie na doručitele. Budeme chtít, aby z toho zmizely, přes to pro Věci veřejné nejede vlak. Kolegové to ale chtějí udělat kultivovaněji než já," řekl Novotný.

Podle něj už tento týden mají začít jednání s ministrem Pospíšilem.

Věci veřejné zatím chtějí podle slov svého předsedy Radka Johna držet vládu do konce června. Pak se rozhodnou, zda vládu opustí. Mají hned několik podmínek. Kromě "důstojného zastoupení" ve vládě chtějí také více ministerských náměstků nebo křesla v dozorčích radách. Chtějí také písemný závazek, že vláda zruší již zmiňované akcie na doručitele.

Podle dostupných informací možná přestanou tlačit na odchod koaličních ministrů Alexandra Vondry (ODS), Ivana Fuksy (ODS) a Miroslava Kalouska (TOP 09).

 

Právě se děje

Další zprávy