Nečas zůstává předsedou ODS, strana mu věří

Jakub Novák
14. 6. 2013 21:54
Výkonná rada ODS sdělila, že nemá k rozhodnutí o jeho osudu dostatek informací
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Předseda občanských demokratů Petr Nečas zatím ve své pozici zůstane. Výkonná rada strany svého předsedu v rámci závěrečného usnesení podpořila, podle jeho vlastních slov se tak stalo poměrem hlasů dvě ku jedné.

Takový je závěr pátečního jednání výkonné rady ODS.

Ta by se měla znovu sejít, podle informací Aktuálně.cz, v úterý ráno.

"Výkonná rada respektuje právo orgánů činných v trestním řízenína nezávislé vyšetřování, musí být ale rychlé, nestranné a s konkrétními výsledky," přečetla Miroslava Němcová jeden z bodů usnesení.

Vedení ODS kromě toho odmítlo považovat "politickou dohodu o obsazení některých mísdt ve veřejném sektoru" za trestnou činnost.

Jednání proběhlo v reakci na rozsáhlou policejní razii ÚOOZ, jejíž součástí je mimo jiné zatčení a obvinění Nečasovy šéfky kabinetu a nejbližší spolupracovnice Jany Nagyové.

Policie při ní zadržela osm lidí, kteří byli vyslechnuti a z nichž následně sedm státní zástupce obvinil - mezi nimi právě také Nečasovu pravou ruku Nagyovou, obviněnou z organizátorství trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby a také z podplácení, za což jí hrozí až pětiletý žalář.

"Co se budoucnosti předsedy Nečase týče, zaobíral si jí ve své řeči delegát z Vysočiny. Já sám se ve své řeči chci zaměřit na to, že orgány činné v trestním řízení ještě neřekly všechno - třeba to, čí byly peníze či desítky kilogramů zlata, které policisté v bytech našly. To v konečné fázi ovlivní další postup," řekl po necelých dvou hodinách jednání místopředseda Jiří Pospíšil.

Policisté přivádějí Janu Nagyovou na policejní služebnu v ostravské Masné ulici. 14. 6. 2013
Policisté přivádějí Janu Nagyovou na policejní služebnu v ostravské Masné ulici. 14. 6. 2013 | Foto: ČTK

Nejistá podpora

Vláda podle jeho slov stále oficiálně funguje, protože koaliční partneři vyjádřili jejímu předsedovi podporu. "V tuto chvíli si myslím, že vláda není ohrožena," dodal.

Podpora koaličních spojenců však není navzdory ve sněmovně deklarované podpoře neochvějná. Později odpoledne se k ostřejšímu vyjádření vůči premiérovi uchýlila už i vicepremiérka Karolína Peake.

"Zatím jsem od Petra Nečase neslyšela nic - kromě útoků na policii - co by situaci nějak vysvětlilo nebo ospravedlňovalo, že Jana Nagyová zjevně používala Vojenské zpravodajství pro soukromé účely. Moje důvěra v něj klesá pod bod mrazu. Nicméně vycházejí stále nové informace a věc je celkem zamotaná. Máme minimálně víkend na to učinit informované rozhodnutí," prohlásila.

Nečas, Nagyová & soukromé očko

Podporu Nečas pochopitelně nenachází u opozice a dokonce ani části občanských demokratů.

Nwelati: Nečas by měl odstoupit, odpovídá za své spolupracovníky

Podle názoru svého spolustraníka a místopředsedy středočeské ODS Raduana Nwelatiho by měl Nečas odstoupit ze všech politických funkcí.

"On sám podle mě nepochybil, ale on si vybírá svoje spolupracovníky, a pokud pochybí takto závažně někdo tak blízký, jako šéfka jeho kabinetu, tak si myslím, že on osobně z toho musí vyvodit odpovědnost," uvedl primátor Mladé Boleslavi Nwelati.

"Je na čase, aby se premiér Nečas zachoval jako chlap," vyzýval ho potom v České televizi také místopředseda sociálních demokratů Michal Hašek.

Ten přitom ještě v pátek odpoledne předal předsedkyni Poslanecké sněmovny Miroslavě Němcové žádost o svolání mimořádné schůze, jejímž jediným bodem bude hlasování o vyslovení nedůvěry vládě Petra Nečase. K hlasování dojde zřejmě příští úterý.

Foto: Vojtěch Marek

Sedmero obviněných

Mezi obviněnými jsou podle olomouckého vrchního státního zástupce Ivo Ištvana dále bývalý šéf Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník, jeho nástupce Milan Kovanda (ti si vyslechli obvinění ze zneužití pravomoci úřední osoby), dále Jan Pohůnek, ředitel odboru vnější kontroly Vojenského zpravodajství a také dva bývalí poslanci - Petr Tluchoř a Ivan Fuksa.

Ty policie stíhá kvůli podplácení a přijímání úplatku, toho se měli dopustit ve chvíli, kdy přijali posty v dozorčích radách firem Aeroholding, České dráhy a Čepro za to, že se vzdají mandátu poslance.

Policie se proto s největší pravděpodobností chystá obvinit také Marka Šnajdra, který se má na policii dostavit v pátek odpoledne.

 

Právě se děje

Další zprávy