Nečas ztratil důvěru v Peake. Přou se o Picka

Jan Němec (redaktor) Lucie Stuchlíková Jan Němec (redaktor), Jakub Novák, Lucie Stuchlíková
20. 12. 2012 18:00
Premiér ale doufá v pokračování stávající koalice
Petr Nečas
Petr Nečas | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Premiér Petr Nečas ve čtvrtek zdůvodnil nečekané odvolání ministryně obrany Karolíny Peake ztrátou důvěry poté, co odvolala tři klíčové muže na ministerstvu včetně prvního náměstka a bývalého náčelníka generálního štábu Vlastimila Picka.

Nečas přitom odmítl, že by šlo o důsledek silného politického krytí. Picek byl v minulosti šéfem vojenské kanceláře Pražského hradu za prezidenta Václava Klause.

"Dohodli jsme se, že se sejdeme po svátcích, až se zorientuje v resortu, a poté se dohodneme na dalších krocích. Ujistila mě, že se personální zemětřesení nechystá. Ale chystalo, a to za mými zády," uvedl Nečas s tím, že nemohl jednat jinak.

"Když se ministr obrany odmítá podřídit mé autoritě, musí odejít," dodal premiér.

Premiér přitom podle svých slov doufá, že vláda bude pokračovat. "Stojím o pokračování tohoto koaličního projektu. Doufám, že u strany LIDEM převládne politická odpovědnost, ne uraženost," řekla také premiér.

Vláda je podle Nečase už nyní menšinová, je možné, že bude ještě více menšinová, rozhodovat ale prý budou konkrétní hlasování v Parlamentu, uvedl premiér.

Strana LIDEM se však chystá vystoupit z koalice. "Naše podpora už nebud eza každou cenu, ale bude opoziční," uvedla Peake.

"Naprosto nechápu, co se stalo. Večer to budeme řešit," dodal ministr pro místní rozvoj za stranu LIDEM Kamil Jankovský.

Politici LIDEM odmítají spekulovat, zda za odvoláním Karolíny Peake z resortu obrany je tlak prezidenta Klause, od kterého teď koalice potřebuje podpis vládního daňového balíčku, aby mohl začít platit od 1. ledna. "To jsem neslyšela. Ale po dnešku si dokážu představit úplně všechno," prohlásila poslankyně LIDEM Dagmar Navrátilová pro ČT.

Nečekané odvolání

"Zatím nevíme, co to znamená. Ale představa, že Karolína zůstane jen vicepremiérkou - proč? Vicepremiérkou s řidičem?" líčí teď chaotickou změť názorů uvnitř strany LIDEM jeden z členů jejího vedení.

Podle Voktora Paggia nadělil premiér občanům jako vánoční dárek levicovou vládu. Pokud by osm poslanců LIDEM skutečně opustilo koalici, ztratil by premiér těsnou většinu ve sněmovně.

Zpráva přišla naprosto nečekaně, o chystaném odvolání jen nedávno jmenované ministryně nevěděli předem podle zjištění Aktuálně.cz ani nejbližší straničtí spolupracovníci vicepremiérky.

K odstranění ministryně došlo v rekordně krátké době. Jen šestnáct minut poté, co Úřad vlády oznámil, že premiér Petr Nečas (ODS) navrhl odvolání Karolíny Peake (LIDEM), přišla zpráva, že prezident Václav Klaus ministryni z funkce skutečně odvolal.

"Karolína Peake nadále zůstane v pozici místopředsedkyně vlády," upřesnil vládní mluvčí Michal Schuster.

Nepříčetný premiér?

Z vládní koalice přicházejí rozporuplné reakce. "Kladu si otázku, zda byl pan premiér příčetný, když Karolínu Peake jmenoval, nebo zda byl příčetný, když ji nechal odvolat. V obou případech to být nemohlo," říká předseda poslanců za TOP 09 Petr Gazdík.

Do Nečase se pustil i bývalý premiér Jiří Paroubek. "Jakkoliv jsem nesouhlasil s umělou instalací K. Peake do křesla ministryně obrany, její bryskní odvolání po osmidenním ministerském angažmá svědčí o bezradnosti předsedy vlády. Ten se nakonec do análů novodobých českých dějin zapíše jako měnič ministrů," uvedl Paroubek.

Naopak opozice premiéra při odvolání Peake podpoří. "Vítáme to. Podle nás za těch pár dní resort rozvrátila a začala tam brát lidi spojené s érou Martina Bartáka. Je to zatáhnutí za záchrannou brzdu v poslední minutě," řekl Aktuálně.cz stínový ministr obrany za ČSSD Jan Hamáček.

Peake vede obranu od 12. prosince. Do čela ministerstva se dostala poté, co ho opustil Alexandr Vondra (ODS). Ve stejný čas odešel z ministerstva dopravy Pavel Dobeš (LIDEM) a strany si resorty prohodily.

Jmenování Peake provázely spory hned zpočátku. Václav Klaus ji označil za "dívenku, kterou statní muži v armádě nepřijmou", a zpochybnil její schopnosti funkci zastávat. Protestovala také opozice.

Další vlna kritiky se na Peake snesla poté, co okamžitě po nástupu odvolal tři klíčové muže na ministerstvu. Václav Klaus na to reagoval slovy, že byl oklamán. V ČT Peake uvedla, že premiér Nečas jí kvůli personální rošádě volal a zvýšil na ni hlas.

 

Právě se děje

Další zprávy