Nečas: Žaloba na Klause je ubohost. Hanba jim

Domácí ČTK Domácí, ČTK
27. 2. 2013 21:08
Budoucí prezident Zeman přivítal, že se někteří senátoři ČSSD k žalobě nepřipojili
Petr Nečas se opřel do signatářů žaloby na Klause.
Petr Nečas se opřel do signatářů žaloby na Klause. | Foto: Reuters

Praha - Senátní organizační výbor ve středu doporučil senátorům, aby schválili žalobu na prezidenta Václava Klause u Ústavního soudu za údajnou velezradu.

Návrh bezprecedentní žaloby na hlavu státu, pod kterou se nezbytný sedmadvacátý senátor podepsal v úterý večer, rozbouřil tuzemskou politiku.

Doporučení organizačního výboru ve středu oznámil předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). Návrh žaloby podepsalo celkem 28 senátorů. Aby Senát návrh žaloby postoupil Ústavnímu soudu, musela by ji podpořit nadpoloviční většina přítomných členů horní komory

Hanba jim, reagoval Nečas

Zřejmě nejostřejší reakce přišla od ministerského předsedy Petra Nečase. "Za dvacet let, co působím v politice, jsem nezažil takovou politickou ubohost jako u těch 28 senátorů. Fuj, hanba jim," řekl premiér.

Budoucí prezident Miloš Zeman byl v komentáři mírnější, přesto se přiklání k oponentům aktivity.

"Jsem rád, že se někteří senátoři ČSSD nepřipojili k žalobě na dosluhujícího prezidenta Václava Klause kvůli velezradě," řekl novinářům při příchodu do své pražské kanceláře. Sám Zeman se přitom během kampaně ostře pustil do amnestie, již Klaus vyhlásil. Právě s udělením amnestie je žaloba na prezidenta (mimo jiné) spjata.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci řekl, že jde o věc senátorského klubu. Vedení strany jim podle něj nechalo volnou ruku a nepřijalo žádné doporučení. Řekl, že osobně podání tohoto návrhu podporuje a že kdyby byl senátor, připojil by se k němu.

Je přesvědčen, že se Klaus v minulých letech pohyboval často na hraně ústavy a možná i za ní. Například odmítal ratifikovat dodatkový protokol k evropské sociální chartě, uvedl.

Politické hrátky, tvrdí Klaus

Návrh žaloby podepsalo 28 senátorů. Podle předsedy senátního klubu ČSSD Petra Víchy pocházejí z této frakce asi dvě desítky podpisů. Klub má 45 členů a v jedenaosmdesátičlenné horní komoře má většinu. Jeho členové budou mít na plénu volné hlasování.

"Hlasování na plénu je v tak důležité věci naprosto volné. Osobně žalobu nepodpořím," sdělil Vícha.

Dosluhující český prezident Václav Klaus označil postup části českých senátorů, kteří se podepsali pod návrh podat na něj žalobu pro velezradu kromě jiného kvůli novoroční amnestii, za politické hrátky.

"Myslím, že jsou to politické hrátky, které s podstatou problému nebo ústavního systému jak na Slovensku, tak v České republice nemají nic společného," prohlásil Klaus. "Je to smutné, že někteří lidé z naší politické opozice používají výhrůžku ústavního soudu k tomu, aby řešili svůj nesouhlas politického typu," dodal.

Svůj podpis na poslední chvíli poměrně překvapivě připojil i místopředseda ČSSD a senátor Zdeněk Škromach, jeden ze skalních "zemanovců" v ČSSD.

"Docela mě překvapilo, že je vlastně už rozhodnuto, ač i já jsem respektoval stanovisko grémia a předsedy Slávka Sobotky, aby se o podpisu rozhodlo až po projednání naším senátním klubem," komentoval ještě dopoledne na sociálních sítích dění kolem návrhu.

Téma žaloby na prezidenta se probíralo i na středečním jednání senátního klubu ČSSD. Během orientačního hlasování se pro pokračování iniciativy vyslovila většina z přítomných senátorů.

Návrh žaloby podepsalo 28 senátorů. Jde o první návrh žaloby na českého prezidenta. Týká se nejenom amnestie. Senátoři prezidentovi vytýkají například i to, že dosud nepodepsal doplněk lisabonské smlouvy o novém záchranném fondu eurozóny, nebo připomínají jeho údajné otálení s podpisem dodatku k Evropské sociální chartě.

Horní komora by měla podle dřívějších informací navrhnout, aby Ústavní soud rozhodl o tom, že se Klaus dopustil velezrady, ztrácí prezidentský úřad a způsobilost jej znovu nabýt, nárok na prezidentský plat, ale i další požitky po skončení výkonu funkce, jež vyplývají ze zákona. Klausovo funkční období skončí už 7. března.

 

Právě se děje

Další zprávy