Nečas: Vláda nepadne, když schválíme další úspory

Domácí ČTK Domácí, ČTK
5. 4. 2012 16:01
Rozpočtová opatření jsou hlavní prioritou, jednání budou pokračovat v úterý
Lídři koalice jednali o pokračování vlády.
Lídři koalice jednali o pokračování vlády. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Podmínkou pokračování vlády s Věcmi veřejnými je, že kabinet ve středu schválí další úspory tak, aby deficit rozpočtu byl příští rok pod třemi procenty HDP.

Takový je hlavní výstup ze dvou schůzek, které ve čtvrtek podstoupilo vedení ODS s lídry TOP 09 a později i Věcmi veřejnými.

Premiér Petr Nečas také uvedl, že plánuje revizi programového prohlášení tak, aby bylo zřejmé, které body z něj vláda z finančních či časových důvodů nebude schopna splnit. Nyní mají strany čas na rozmyšlenou do úterý, kdy bude jednání o budoucnosti vlády pokračovat. 

Věci veřejné podle Nečase mohou teoreticky oznámit, že v úterý na jednání vůbec nepřijdou, možné také je, že dohodu se nepodaří uzavřít. V takovém případě podle Nečase bude ODS nynější koaliční projekt pokládat za uzavřený a ve středu její výkonná rada projedná způsob vyvolání předčasných voleb.

"Vyměnili jsme si stanoviska, musíme jednat dovnitř strany. V úterý bude jednání pokračovat nejdříve debatou o rozpočtu a následně revizí programového prohlášení vlády," uvedla po jednání místopředsedkyně VV Karolína Peake. V úterý si podle ní strany domluví termín K9 ke konkrétním tématům, jako jsou Lesy ČR, NKÚ a další.

Lídři ODS a TOP 09 se sešli ve čtvrtek dopoledne. Obě strany se shodly na pokračování v programu úspor. Premiér Petr Nečas (ODS) stejně jako ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) zdůraznili, že vláda nebude svůj program měnit. Možná je podle nich jen revize toho, co vláda z rozpočtových a časových důvodů už nestihne prosadit.

"Znamená to jen z programového prohlášení korektně a veřejně udělat seznam toho, co nedokážeme z rozpočtových či časových důvodů už realizovat. Neznamená to tedy měnit priority vládního programového prohlášení či ho přejednávat," řekl Nečas. Klíčové podle něj je, aby úterní koaliční jednání skončilo dohodou o rozpočtech na roky 2013 a 2014.

"O ničem jiném než o rozpočtových opatřeních se v úterý bavit nebudeme," doplnil místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek.

Kalousek zopakoval, že chuť jeho strany pokračovat ve vládě s VV není veliká. Možné to podle něj je jen v případě, že se v úterý vládní strany dohodnou na dalším snížení deficitu veřejných rozpočtů. "Nepřichází v úvahu rozšiřování nebo podmiňování této agendy," řekl.

Občanští demokraté a TOP 09 dali VV na jednání o budoucí podobě vlády týden. ODS nabídla revizi programu a zrušení tří ministerstev, jak žádají VV. V případě neúspěchu jednání chce ODS rychlé předčasné volby konané do konce června.

Předseda VV Radek John ve středu večer uvedl, že návrhy ODS k nové dohodě o vládě jsou vstřícné a z velké části odpovídají požadavkům VV. Poslanecký klub VV večer odhlasoval, že zástupci strany mají jednat o pokračování vlády a prosazení svých požadavků. Až pokud by jednání zkrachovala, ministři VV mají podat demisi. Zástupci ODS a VV budou o pokračování vlády jednat dnes ve 13:00.

 

Právě se děje

Další zprávy