Nečas vede ČR kvůli Izraeli do izolace, kritizuje ČSSD

Domácí ČTK Domácí, ČTK
16. 9. 2011 14:07
Premiér podle sociálních demokratů formuloval postoj ČR bez ohledu na stanovisko EU
Bohuslav Sobotka.
Bohuslav Sobotka. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Za "nešťastnou a chybnou" označila ČSSD čtvrteční cestu premiéra Petra Nečase do Izraele.

Představitel žádné ze zemí Evropské unie by podle stínového ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka ve chvíli, kdy se formuje stanovisko EU k možnému uznání palestinské samostatnosti, nenavštívil jednu ze stran sporu.

Formulováním stanoviska České republiky k palestinskému požadavku dal podle Zaorálka premiér Nečas najevo, že Českou republiku stanovisko EU "nezajímá, že na něm ani nehodlá participovat, protože má své hotové dopředu".

"To neudělal nikdo, ani ten, kdo má přátelské vztahy s Izraelem," zdůraznil Zaorálek.

"Je to nepochopení pravidel diplomacie ve chvíli, kdy se jedná o způsobu, jak v OSN k návrhu Palestinců přistoupit," horlil stínový ministr zahraničí.

Postoj české strany je podle něj podtržen i tím, že si Nečas nenašel čas k jednání s Palestinci. Je to nešťastný nápad a je to krok do izolace České republiky, uvedl.

Palestinské vedení chce v OSN požádat o uznání palestinských autonomních území. Nečas se sice v Izraeli jednoznačně nevyjádřil k otázce, jak bude ČR v OSN v případě rezoluce o Palestině hlasovat, ale uvedl, že jakýkoli jednostranný krok mírový proces pouze poškodí a že Česko nepodporuje jednostranné kroky, k nimž chystanou palestinskou žádost řadí.

 

Právě se děje

Další zprávy