Nečas ve Vídni narazil s jádrem. Rakousko přitvrdí

Tereza Šídlová
22. 3. 2011 17:20
Premiérova návštěva se odehrává v době zvýšených jaderných pochybností kvůli Fukušimě
Premiéra Nečase vítaly ve Vídni transparenty proti elektrárně Temelín
Premiéra Nečase vítaly ve Vídni transparenty proti elektrárně Temelín | Foto: Tereza Šídlová

Vídeň (Od naší zpravodajky) - Premiér Petr Nečas prošel při prosazování jaderné energie diplomatickým "zátěžovým testem". S nadsázkou řečeno: podobným těm, které Evropská unie chystá na atomové elektrárny.

Do Rakouska, země tradičních a hlasitých odpůrců jádra, přijel s výzvou: Respektujme své odlišné názory.

Z kancléřství se ale ozvalo, že po havárii v japonské Fukušimě v této otázce Rakušané přitvrdí - i vůči Česku.

Faymann řekl ne

Po setkání s rakouským kancléřem Wernerem Faymannem si i zkušený diplomatický doprovod premiéra ztěžka oddechl - rozhodně ale ne úlevou.

Rakouský kancléř Werner Faymann.
Rakouský kancléř Werner Faymann. | Foto: Reuters

"Jaderná energie není dlouhodobě udržitelným měřítkem, jak nás přesvědčují obrázky z Japonska každý den. Rizika jsou opravdu veliká a nesmíme věřit, o čem se nás snaží přesvědčit atomová lobby. Atomová energie není a nemůže být bezpečná, pro nás a životy našich dětí," řekl na domácí půdě kancléř Faymann.

Dále podotknul, že využívání jaderná energie se má opustit co nejdříve.

Stop Temelín

Nečas chtěl Vídeň přesvědčit prohlášením, že "pro českou vládu nepřipadá ani na jednu jedinou sekundu vůbec v úvahu, že by provozem jaderných elektráren byli ohroženi občané České republiky". Několikrát ho na rakouské půdě zopakoval.

"Jsme přesvědčeni, že tato teze je největší zárukou pro naše sousedy," dodal český premiér ve Vídni, která v úterý potvrdila svou pověst protijaderné metropole Evropy.

Stop Temelín znělo jasně.
Stop Temelín znělo jasně. | Foto: Tereza Šídlová

Už na příjezdu Nečase nepřímo vítaly transparenty "Stop Temelínu", které před rakouským parlamentem vyvěsilo několik desítek protijaderných demonstrantů.

Protest nebyl zamířen na Nečase, v den jeho návštěvy totiž rakouský parlament jednal o jaderné energii v souvislosti se situací v Japonsku.

"V případě Japonska se nedá říci, že by šlo o zastaralou technologii, jak prohlašovala atomová lobby po Černobylu. My také nemůžeme vycházet z toho, že by kdy měla japonská vláda v úmyslu ohrožovat své obyvatele," odpálil Nečasův argument Faymann.

Nesouhlas to na pohled

Mezi oba státníky jiskřily emotivní výrazy - doprovázená na každé ze zainteresovaných stran nesouhlasnými grimasami.

Premiér zdůraznil, že události v Japonsku je nedříve potřeba pečlivě analyzovat. "Doporučujeme mít rovnovážný přístup mezi tlakem atomové lobby, o které mluvil pan kancléř, a antinukleární hysterií, která je na straně druhé," řekl Nečas.

Podle něj se Evropská unie bez jaderné energie v dlouhobém měřítku neobejde.

Rakouský kancléř si podle zpráv z doprovdu premiéra společnou tiskovou konferenci vyžádal na poslední chvíli.

Chtěl pravděpodobně říct především následující: "Myslím, že právě na základě těchto událostí v Japonsku, má Rakousko větší šance prosazovat své názory a bude je prosazovat spolu s evropskými iniciativami, nevládními organizacemi a vládami dalších států."

 

Právě se děje

Další zprávy