Nečas: V hromadě věcí jsem se mýlil. Teď zažívám změnu

Domácí Domácí
18. 12. 2013 7:22
Petr Nečas považuje jmenování Tomáše Martince i Roberta Šlachty do funkcí za omyl
Petr Nečas.
Petr Nečas. | Foto: ČTK

Praha - Amnestie prezidenta Václava Klause byla podle bývalého premiéra Petra Nečase politickým průšvihem, který poškodil jeho osobně i ODS. Nemohl ale podle svých slov jednat jinak a nikdo na jeho místě by nemohl postupovat jinak, řekl Nečas v rozhovoru pro Právo.

"To nebyl podpis, ale kontrasignace. Toto byl už třetí případ, kdy bez projednání ve vládě premiér pouze kontrasignuje. Amnestie je psána v první osobě: rozhoduji, nařizuji. Je to krok prezidenta. Nikoli společný krok prezidenta a premiéra." prohlásil Nečas.

Bývalý premiér se zároveň ohradil proti tomu, že by jeho podpis amnestie ve skutečnosti byl výměnou za Klausův podpis pod vládní konsolidační balíček.

"Žádná výměna nebyla. Akt individuálního milosrdenství nemůže být předmětem politického vyjednávání. Já se nezbavuji spoluodpovědnosti. I na mě se nahrnula ta negativní atmosféra ve společnosti. Trápilo mě to tehdy, byl to politický průšvih, který poškodil mne osobně i ODS."

Nečas v rozhovoru přiznává, že odchod z politiky je pro něj zásadní změnou, i když byl údajně vnitřně vyrovnaný s případným odchodem na jaře. Okolnosti, za kterých rezignoval, ho stále trápí.

Momentálně pracuje jako analytik, konzultant a poradce. Ačkoli přiznává, že vůči událostem vedoucím k pádu jeho vlády stále nemá dostatečný odstup, mnoho věcí by dnes udělal jinak.

"Vím, že v hromadě věcí jsem se mýlil, udělal jsem chyby. Dopustil jsem se nesprávného úsudku a jako každý, který nese zodpovědnost, ji musím přijmout. Dělali jsme nepopulární opatření, konsolidovali veřejné finance. Myslím, že během mé vlády se dostavila společenská únava a frustrace daná dlouhou recesí. Nedělali jsme všechno dobře," řekl Nečas Právu s tím, že příkladem takové chyby byl nefungující registr vozidel.

Nadále má ostrá slova pro státní zástupce, kteří vyšetřují kauzu jeho druhé manželky Jany Nagyové.

"Jsme svědky politicky motivované kauzy, osobně podjatých kroků některých policistů a státních zástupců. Nechápu, proč se nyní mluví o spouštění třetí větve kauzy Nagyová. Podle mě je to ve skutečnosti kauza Šlachta a Ištvan," míní Nečas.

Nagyová je podle něj předmětem šikanózní štvanice.

"Byl jsem nespokojen jak s působením pana Martince v čele Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality, tak pana Šlachty v čele Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Jmenování obou těchto pánů do čela útvarů byl omyl. Oba se zaměřili na hon na politiky, z čehož mají jistě největší radost skuteční gangsteři a mafiáni," dodal.

Smířlivější je vůči své straně. "Chci být první bývalý předseda ODS, který neokopává svým následovníkům kotníky. Mě může z ODS dostat jen samotná ODS, nikoli mé uvažování. Necítím se ani zhrzený, ani uražený tím, jak se ODS vůči mně zachovala." řekl Nečas.

 

Právě se děje

Další zprávy