Nečas uspěl se svými zákony. Zavede zelené karty

Kateřina Eliášová
22. 8. 2008 14:20
Spolu s opozicí byl proti i lidovec Hovorka
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas má šťastný den. Podařilo se mu prosadit trio zákonů, které mimo jiné odkládá platnost služebního zákona, zavádí zelené pracovní karty a zpřísňuje podmínky pro lidi zneužívající sociální dávky.

Jedinou vadou na kráse tak byla rebelie kolegů poslanců z klubu, kteří za pomoci koalice prosadili zavedení rodičovských dávek pro vážně postižené děti do 15ti let.

Čtěte více o rebelii v ODS: Koalice rozladěna. Rebelové zase hlasují se socialisty

Problémy se zákony se neočekávají v horní komoře Parlamentu, kde má ODS většinu. Platit by měly od 1. ledna příštího roku.

Opozice a Hovorka proti

Zavedení zelených karet by se dalo považovat za revoluci na pracovním trhu.

Jedná se de facto o pracovní povolení. Umožní firmám zaměstnat cizince v případě, že o místo nebude mít zájem ani Čech, ani jiný občan EU.

Karta platí tři roky a u nekvalifikovaných zaměstnanců dva roky. Během prvního roku však nebudou smět hledat jiné zaměstnání a budou plně závislí na svém zaměstnavateli.

Čtěte více: Zelené karty pomohou především firmám, cizincům méně

Opozice karty odmítla. "Zaměstnanci se zelenou kartou se stanou plně závislými na svých zaměstnavatelích, kteří je mohou zneužívat. Zavádíme novodobé otrokářství," nešetřil silnými slovy opoziční poslanec František Bublan.

Opozice také varovala před přílivem cizinců, kteří mohou představovat bezpečnostní či zdravotní riziko.

"Je to špatná zpráva pro lidi na českém pracovním trhu. Věříme, že celý systém nestihne tak, jak je nově nastaven, naběhnout a během krátké doby se budou dělat korekce zákona. Rozhodně po příštích volbách systém změníme," řekl stínový ministr práce Zdeněk Škromach.

Proti byl i lidovec Ludvík Hovorka, a to jako jediný koaliční poslanec. "Nepokládám to řešení zelených karet tak, jak jej předložila vláda, za dobré," vysvětlil stručně Hovorka.

Nečas: Zákon má pojistky

Ministr Petr Nečas námitky opozice ihned po schválení zákona vyvrátil.

"Ten systém má spoustu pojistek, které vyvrací námitky opozice. Například tato zelená karta může být přidělena pouze na konkrétní pracovní místo, které nemůže být obsazeno českým uchazečem," vysvětlil ministr.

Dodal také, že cizinci budou moci přicházet jen ze zemí na seznamu, který vypracuje ministerstvo vnitra. To prověří, zdali tito lidé nepředstavují bezpečností nebo zdravotní riziko.

"Všechna tato místa, která budou určena pro zelené karty, budou veřejně deklarována na veřejném internetovém serveru. Pouze tato místa mohou být obsazena na zelenou kartu," dodal Nečas.

Bič na ty, co zneužívají dávky

Pod heslem "Ten kdo pracuje, se musí mít lépe, než ten, kdo nepracuje" Nečas nachystal také změny pro lidi bez práce.

Návrh ministra práce počítá se zkrácením doby podpory v nezaměstnanosti o jeden měsíc a má změnit i její výši.

Upravuje také sociální dávky pro lidi bez práce.

Čtěte více: Vláda schválila bič na ty, co zneužívají dávky

Čtěte více o změnách podpory v nezaměstnanosti: Vláda schválila bič na ty, co zneužívají dávky

Například lidé do 50 let budou podporu v nezaměstnanosti pobírat pět měsíců místo dosavadních šesti. Lidé od 50 do 55 let místo devíti osm měsíců a osoby nad 55 let místo roku 11 měsíců.
Mimořádná schůze sněmovny

Nečas chce změny na pracovním trhu i změny podpory v nezaměstnanosti.

V prvních dvou měsících by měli dostávat 65 procent svého předchozího průměrného čistého příjmu, v dalších dvou měsících jeho polovinu a ve zbytku 45 procent. Nyní dostávají tři měsíce polovinu výdělku, pak 45 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy