Nečas: Strůjci žaloby na Klause by měli odejít

Domácí ČTK Domácí, ČTK
27. 3. 2013 20:25
38 senátorů se podle něj dopustilo blamáže a poškodilo Česko
Premiér Petr Nečas.
Premiér Petr Nečas. | Foto: Reuters

Praha - Premiér Petr Nečas (ODS) míní, že senátoři, kteří podpořili žalobu na exprezidenta Václava Klause, by měli zvážit, zda mají dál působit ve veřejných funkcích.

Rozhodnutí Ústavního soudu, který zastavil řízení o žalobě vzešlé ze Senátu, Nečas vítá. Senátoři žalobu na bývalého prezidenta podali pro podezření z velezrady.

Z toho se ale Klaus nebude zodpovídat. Soud řízení zastavil, důvodem je to, že Klausův mandát krátce po podání žaloby vypršel. Soudci dospěli k závěru, že nyní se již údajným proviněním v prezidentské funkci zabývat nemohou.

"38 senátorů touto blamáží a svým zcela nezodpovědným chováním dosáhlo jen toho, že zásadním způsobem poškodili Českou republiku v zahraničí. Ti, kteří tuto žalobu z politických důvodů podpořili, by nyní měli zvážit, jestli mají vůbec dále působit ve veřejných funkcích," uvedl ministerský předseda.

Rozhodnutí Ústavního soudu Nečase nepřekvapilo, je to podle něj rozumné a jediné správné řešení.

Celý "uměle vykonstruovaný případ velezrady prezidenta" od začátku Nečas považoval za absurdní.

Dienstbier: Rozhodnutí je špatné, prezident se může utrhnout ze řetězu

Senátor Jiří Dienstbier a jeden z iniciátorů žaloby na Václava Klause nicméně považuje rozhodnutí Ústavního soudu o zastavení řízení kvůli tomu, že skončilo funkční období Václava Klause, za špatné.
 
"Do důsledku dovedená argumentace Ústavního soudu znamená, že prezident republiky se může v posledních týdnech a měsících výkonu svého úřadu zcela utrhnout ze řetězu a dělat jakékoliv protiústavní kroky, aniž by byla jakákoliv sankce. Pokud nelze dokončit projednávání takové žaloby po skončení úřadu, tak vlastně prezident nenese žádnou odpovědnost, není jakkoliv postižitelný," řekl v Interview ČT24.

Cílem žaloby podle něj byla ochrana ústavnosti a ústavního pořádku a rozhodnutí soudu se jí nezabývat zároveň zabránilo Václavu Klausovi se bránit.
 
"Tím, že oni to z procesních důvodů zastavili, tak je to určitá ztracená příležitost, jak chránit ústavnost a předejít porušování ústavy v budoucnu. (…) Soud vlastně tímto rozhodnutím i zabránil Václavu Klausovi, aby se věcně bránil a aby třeba právě dosáhl zprošťujícího rozhodnutí, protože my dneska nevíme, jak by projednávání té žaloby dopadlo," řekl v ČT Dienstbier.

 

Právě se děje

Další zprávy