Nečas: Spory o peníze pro obce jsou umělé, dohodneme se

ČTK ČTK
6. 12. 2011 11:25
TOP 09 chce více peněz pro malé obce. ODS je označila za Jánošíky a chce kompromis
Podle premiéra je ODS připravena ke kompromisům.
Podle premiéra je ODS připravena ke kompromisům. | Foto: Reuters

Praha - Spory v koalici o změny v rozpočtovém určení daní jsou podle ODS umělé a zbytečné. TOP 09 se snaží získat více peněz pro malé obce na úkor těch největších.

ODS to už dříve označila za "jánošíkovský přístup". Podle premiéra Petra Nečase jsou ale občanští demokraté připraveni ke kompromisu.

Vláda se má předlohou zpracovanou na ministerstvu financí zabývat ve středu. TOP 09 ji také podala do sněmovny jako poslaneckou iniciativu.

"Jsme připraveni najít kvalitní řešení v souladu s koaliční smlouvou," uvedl Nečas. Nesouhlasí s výtkami, že ODS změnu v rozpočtovém určení daní blokuje.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) podle něj poslal předlohu do připomínkového řízení koncem července, do vládního systému ji vložil až v říjnu. Současný stav prosadil ve vládě před třemi lety právě Kalousek, dodal Nečas.

"Byl bych velký, velký a naivní optimista, kdybych se domníval, že ve středu dojde k jednoznačné dohodě," řekl k plánovanému jednání o rozpočtovém určení daní Kalousek v pondělí večer. Jde podle něj o předlohu, o které se povede "velmi živá" diskuse.

"Jsme všichni na jedné lodi a naším zájmem musí být dohoda, nikoli vyvolávání napětí," ujišťoval dnes Nečas. Poté s předsedou klubu ODS Zbyňkem Stanjurou uvedli návrhy ODS na změny v rozpočtovém určení daní a porovnávali je s návrhem TOP 09 a Starostů, který označili za nevýhodný.

Malým obcím více, velkém méně? ODS proti

Návrh koaličního partnera podle nich také neodpovídá tomu, co je uvedeno v koaliční smlouvě. Například ministerstvo financí připravilo pouze novelu zákona a nikoli zcela nový zákon.

V koalici se o návrhu nediskutovalo, ačkoli koaliční smlouva počítala s diskusí o nových parametrech. Nikdo nepředložil ani analýzu nákladů na státní správu.

Fotoreportáž z demonstrace starostů na podporu návrhu TOP 09

ODS prosazuje zvýšení peněz z rozpočtového určení daní ze současných 116,8 miliardy korun na 130,7 miliardy korun. Přednostně chce přidávat obcím od 500 do 20 000 obyvatel. Příspěvek pro Brno, Ostravu a Plzeň by měl zůstat na současné úrovni.

Praze navrhuje ubrat jako městu a přidat jí peníze jako kraji. Stanjura již v půlce listopadu uvedl, že se koalice shodla na navýšení výnosu obcím z daně z příjmu fyzických osob o pět miliard. Chce také snížit důležitost parametru rozlohy obce.

 

Právě se děje

Další zprávy