Nečas škrtne tři resorty. V ohrožení kultura i ekologie

Jan Němec (redaktor) Radek Nohl Jan Němec (redaktor), Radek Nohl
4. 4. 2012 19:30
Aktuálně.cz analyzuje, která ministerstva by mohla zaniknout a sloučit se s jinými
Tři musejí z kola ven.
Tři musejí z kola ven. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Při pokusu zachránit současnou vládní koalici je premiér Petr Nečas (ODS) ochoten obětovat tři ministerstva, která padnou na oltář ekonomickým škrtům.

Splnil by se tak zároveň jeden z požadavků Věcí veřejných.

O které resorty by se mělo jednat, to ale premiér neupřesnil. Proto se Aktuálně.cz pokusilo analyzovat dřívější informace a spekulace, které se už dříve objevily v průběhu společného trojkoaličního vládnutí.

Změny by se mohly týkat ministerstev sociálních věcí, zdravotnictví, školství, kultury, životního prostředí a zemědělství.

"Není to definitivně určeno, ale rozhodně to nebude dle požadavku Věcí veřejných," naznačila první místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová.

"Chceme s tím nejdříve seznámit naše koaliční partnery," odpověděl na dotaz Aktuálně.cz místopředseda ODS Pavel Drobil.

Dohoda o rušení ministerstev nicméně musí být koaličně vyvážená, každá ze tří stran by tak měla ztratit po jednom křesle.

Sociální věci + zdravotnictví, a co kultura?

Jako možné se v tomto světle jeví sloučení ministerstev práce a zdravotnictví.

O přípravě tohoto projektu se psalo v médiích už vloni a následně je - ovšem jako "spíše dlouhodobý výhled", na kterém se pracuje - potvrdil Aktuálně.cz ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). V tomto případě by tratila jedno křeslo právě "topka", pod jejíž správu obě ministerstva momentálně spadají.

Zdroje z ministerstva zdravotnictví nicméně Aktuálně.cz tvrdí, že sloučení s resortem sociálních věcí není v následujících dvou, třech letech možné.

Zejména prý kvůli tomu, že by při takovém spojení obou resortů bylo nutné napsat zhruba dvacet nových zákonů. A k tomu je potřeba silná vláda. Zástupci Hegerova úřadu navíc namítají, že agenda obou ministerstev není až tak podobná.

Druhým škrtem by mohlo být sloučení resortů kultury a školství, které k sobě mají relativně blízko. První z nich je ve správě TOP 09 a druhé v rukou VV.

Zemědělství a životní prostředí?

A do třetice se už dříve spekulovalo o sloučení ministerstev životního prostředí a zemědělství.

Proti této variantě - s námitkou, že zájmy zemědělců a ochrany životního prostředí jdou často proti sobě - protestovaly ekologické organizace. Na sociální síti Facebook vznikla i iniciativa s názvem "Nechceme sloučení."

Pokud by přesto k této variantě došlo, tratila by tentokrát křeslo ODS - oba resorty spravuje ona.

Zároveň se ale letos v lednu psalo i o možném sloučení ministerstev pro místní rozvoj a životního prostředí. Ekolist.cz psal, že tato varianta by ekologickým organizacím nevadila, ministr za ODS Tomáš Chalupa to ale tehdy označil za pouhé spekulace.

Jasněji by mohlo být už během čtvrtka na dvoustranných jednáních. Všechny strany by totiž musely kývnout na nové uspořádání resortů v koaliční smlouvě. Nejistá je také zatím situace uvnitř Věcí veřejných.

 

Právě se děje

Další zprávy