Nečas sestřelil Tluchoře, poslance ODS povede Stanjura

Kateřina Eliášová
11. 5. 2011 12:02
Premiér před hlasováním Tluchoře tvrdě kritizoval, o vítězi pak rozhodlo až třetí kolo
Poslanci ODS zvolili 11. května novým předsedou svého sněmovního klubu prvního místopředsedu frakce Zbyňka Stanjuru (vlevo). Na snímku Stanjura a předseda ODS Petr Nečas na tiskové konferenci po jednání klubu.
Poslanci ODS zvolili 11. května novým předsedou svého sněmovního klubu prvního místopředsedu frakce Zbyňka Stanjuru (vlevo). Na snímku Stanjura a předseda ODS Petr Nečas na tiskové konferenci po jednání klubu. | Foto: ČTK

Praha - Novým šéfem poslaneckého klubu ODS se stal Zbyněk Stanjura, dosud 1. místopředseda. Překvapivě tak končí dosavadní šéf klubu Petr Tluchoř. Ten klub vedl 4,5 roku.

O vítězství Stanjury se rozhodlo až ve třetím kole volby, kdy pro něj hlasovalo 33 poslanců z 53. Pro Tluchoře bylo 17.

Prvním místopředsedou se stal Jan Bauer, řadovými místopředsedy Václav Mencl, Jan Vidím a Jan Čechlovský.

Podle informací z jednání klubu si hned v úvodu vzal slovo premiér Petr Nečas a Tluchoře tvrdě zkritizoval. Zejména za aféry, které jej v poslední době provázejí.

Nečas měl s Tluchořem minulý týden vážný rozhovor mezi čtyřma očima. Řada poslanců před volbou tvrdila, že se rozhodnou podle toho, jak se k Tluchořovi vysloví premiér.

Po dramatické volbě Petr Nečas prohlásil, že Stanjuru zná 15 let a považuje ho za nesmírně kvalifikovaného politika a kvalitního člověka. Tluchořovi za jeho práci poděkoval.

Ke kritice, kterou směřoval na Tluchoře, se však Nečas bavit odmítl. "Od počátku považuji jednání klubu a diskuzi za interní záležitost. Nebudu se vyjadřovat k tomu, zda jsem měl pana Tluchoře kritizovat," uvedl.

Stanjura si za svůj cíl vytknul získání podpory pro reformní zákony.

Kdo je Zbyněk Stanjura
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Kdo je Zbyněk Stanjura

  • Sedmačtyřicetiletý Stanjura byl za ODS zvolen poslancem v květnu 2010 v Moravskoslezském kraji. Stal se i prvním místopředsedou poslaneckého klubu občanských demokratů.
  • Vystudoval Elektrotechnickou fakultu VUT v Brně.
  • Je členem Hospodářského a Organizačního výboru.
  • Byl primátorem Opavy.
  • V minulosti pracoval jako programátor Agroprojektu Opava a ředitel firmy ESKON, a.s. Vykonává funkci předsedy Euroregionu Silesia.

Tluchoře vyzval Doktor

Tluchořovu kariéru dostaly do problémů hlavně věty poslankyně Kristýny Kočí, bývalé šéfky klubu Věcí veřejných. Významného člena grémia ODS a předsedu poslaneckého klubu poslankyně v nahrávce tajně pořízené jejím stranickým kolegou označila za spolustrůjce chystaného puče proti lídrovi Věcí veřejných.

Proti Tluchořovi se otevřeně postavil jihočeský poslanec Michal Doktor (ODS). Tluchoře už před časem nazval politickou mrtvolou. Utkal se s ním hned dvakrát, ale ani jedno z kol o vítězi nerozhodlo.

Do třetího kola poslali poslanci vedle Tluchoře taky Stanjuru a pražského poslance Marka Bendu. Ten kandidaturu vzdal.

Stanjura vede moravskoslezskou organizaci ODS, která stála na posledním kongresu za Petrem Nečasem. Pochází odtud i Nečasův šéfporadce Martin Říman.

Tluchoř nepřichází jen o vlivné křeslo šéfa klubu, zároveň odchází z vyjednávacího týmu strany. Právě to bude důležitá zpráva pro poslance Věcí veřejných. Jejich šéfka Karolína Peake se netajila tím, že se jí příčí s Tluchořem vyjednávat. Proto lze Tluchořův pád považovat za vstřícný krok premiéra vůči VV.

 

Právě se děje

Další zprávy