Nečas: Sdílíme s Izraelem obavy z jaderného Íránu

ČTK ČTK, Tereza Šídlová
18. 5. 2012 10:00
Nečas přirovnává situaci Izraele k předválečnému Československu
Petr Nečas s Benjaminem Netanjahuem.
Petr Nečas s Benjaminem Netanjahuem. | Foto: ČTK

Praha - Takto silné diplomatické vyjádření z úst českého premiéra Petra Nečase, který se tradičně soustředí spíš na domácí agendu, zatím nezaznělo.

Po setkání se svým izraelským protějškem Benjaminem Netanjahuem Nečas uvedl, že Česko uznává právo Izraele se bránit a že s židovským státem sdílí obavy z jaderného programu Íránu.

Netanjahu se přitom na svých zahraničních cestách setkává spíš s tím, že světoví státníci myšlenku případné vojenské akce proti íránskému režimu tlumí diplomatickými prohlášeními.

"Zásadně odmítáme delegitimizování a jakýkoli bojkot státu Izrael. Jednoznačně podporujeme právo Izraele na obranu proti teroristickým útokům. Společně sdílíme obavy z íránského jaderného programu," uvedl ve čtvrtek Nečas.

Češi nám rozumějí

Silný a emotivní vzkaz Nečas poslal i přímo do Izraele v rozhovoru pro prestižní deník The Jerusalem Post, který vyšel v pátek.

V něm přirovnal současnou situaci židovského státu k Československu v 30. letech.

"Velmi dobře chápeme, v jaké situaci je Izrael jako malá, demokratická země ve velmi nebezpečném regionu a s velmi nebezpečnými sousedy. Vzpomínáme si na naši situaci ve 30. letech, když mělo malé, demokratické Československo sousedy, kteří ho chtěli zničit nebo zabrat část našeho území," řekl Nečas.rozumějí

Ani Netanjahu v Praze nešetřil vstřícnými slovy, poznamenal to, co se už dlouho o českých pravicových vládách ví.

"Jiné místo v Evropě, kde by izraelské výzvy nacházely lepší pochopení, není. Češi rozumí, co to je být ohroženou demokracií v nebezpečném regionu," uvedl izraelský premiér.

Agentury ve čtvrtek také přinesly zprávu, že USA, které podle dřívějších vyjádření amerického prezidenta Baracka Obamy zdůrazňují diplomatickou cestu řešení napětí mezi Izraelem a Íránem, mají hotové plány útoku na Teherán a jsou připraveny je v nutném případě použít, aby zabránily Íránu získat jadernou zbraň.

Izrael o tom tento týden ujistil americký velvyslanec Daniel Shapiro v projevu na shromáždění izraelských právníků. Jeho prohlášení dnes citoval izraelský list Makor Rišon.

Izrael, který je pověstný razantním prosazováním a bráněním svých zájmů na Blízkém východě, čímž budí mnoho emocí, často rozděluje právě i domovský klub Česka, Evropskou unii.

Pozvání Izrael nedostal ani na summit NATO, který začne v americkém Chicagu tuto neděli. Účast Izraelců, kteří nejsou členem klubu, na vrcholném setkání Severoatlantické aliance zablokovalo Turecko kvůli nedořešenému sporu kolem devíti tureckých obětí izraelského zásahu proti humanitární flotile v roce 2010 mířící na palestinské území pásma Gazy.

Nečas tak Izraeli slíbil, že téma Íránu zvedne právě i na chicagském summitu.

Odmítáme jednostranná řešení

Oba premiéři se také vyjádřili k dlouholetému konfliktu mezi Izraelem a Palestinou. Nečas zopakoval, že řešit ho je možné pouze přímým jednáním obou stran.

"ČR nepodporuje jednostranné kroky, které nemohou přispět k mírovému procesu. Stabilní řešení musí být nalezeno na principu dvou států, které budou naplněním práva židovského a palestinského práva na sebeurčení," dodal Nečas.

Pro vládní politiky byl včera česko-izraelský den. Netanjahu s sebou do Prahy přivezl hned sedm ministrů, kteří jednali se svými českými protějšky. Šlo o resorty diplomacie, dopravy, průmyslu, kultury, sociálních věcí, místního rozvoje a školství.

Obě neúplné vlády čeká i společné zasedání. V takovém formátu a v takto silném obsazení  jsou jednání v české diplomacii výjimečná a také novinkou. Jen polský premiér Donald Tusk do Prahy loni přivezl ještě další tři ministry své vlády. Chystá se také společné zasedání české a slovenské vlády. V těchto případech jde však především o sousedské vztahy.

Podle vyjádření izraelského velvyslance v Praze Jakova Levyho Česko a Izrael společně podepsaly pět dokumentů týkajících se diplomacie, letectví, vědy a bydlení.

"Netajíme se tím, že nám imponuje schopnost Izraele zavádět výsledky vědy a výzkumu do praxe. Proto máme zájem na dalším rozšíření naší spolupráce o možnost konzultací a čerpání izraelských zkušeností," prohlásil například ministr průmyslu a obchodu Kuba, který dodal, že koncem května do Prahy přijedou předávat Čechům zkušenosti čtyři izraelští laureáti Nobelovy ceny za oblast chemie.

Těsné vazby Česka na Izrael ale kritizuje opozice, představitelé ČSSD varují před tím, že mohou mít za důsledek diplomatickou izolaci Česka na mezinárodní půdě.

Netanjahu se v pátek sejde s prezidentem Václavem Klausem. Do poledních hodin podle velvyslance Levyho však musí kvůli blížícímu se šabatu Prahu Netanjahuova delegace opustit.

 

Právě se děje

Další zprávy