Nečas s Kalouskem odpískali obří ekotendr za 57 miliard

Domácí Domácí
19. 10. 2011 17:50
Ani nejnižší nabídka ministra financí nepřesvědčila. Nečas prohlásil, že projekt končí
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Premiér Petr Nečas oznámil, že obří ekotendr na likvidaci starých ekologických zátěží končí. Vítěz nebude vládou vybrán, uvedl ministerský předseda.

Stalo se tak krátce poté, co ministr financí Miroslav Kalousek prohlásil, že vládě nedoporučí přijmout nejlevnější nabídku.

Nejnižší cenu nabídla společnost Marius Pedersen Engineering, a to 56,8 miliardy korun bez DPH. Ministerstvo financí její nabídku vyhodnotilo jako nejvhodnější.

"Cenová výše, byť i té nejlevnější nabídky, není podle mého názoru natolik přesvědčivá, abych ji mohl vládě doporučit přijmout," prohlásil Kalousek.

"Pan ministr Kalousek ekonomicky realisticky vyhodnotil nabídnutou cenu zakázky, politicky realisticky vyhodnotil hlasovací poměry ve vládě a nabídku nedoporučí vládě ke schválení," reagoval Nečas s tím, že tímto krokem není překvapen a očekával jej.

Protikorupční organizace Transparency International už dříve vládu vyzvala, aby vítěze v tendru nevybrala. Podle ředitele organizace Davida Ondráčky by to byl největší jednorázový korupční obchod v historii země.

"Můj názor na tuto zakázku se nemění. Měl jsem a nadále mám u této zakázky celou řadu námitek a pochybností. Zveřejněné ceny tyto námitky a pochybnosti nejen nerozptýlily, ale posílily," řekl už po zveřejnění nabídek Petr Nečas.

V podobném duchu hovoří i koaliční Věci veřejné. Předseda Radek John řekl, že jeho strana tendr v nynější podobě nepodpoří. Stát by prý měl zakázku rozdělit na více částí tak, aby se soutěže mohly zúčastnit i menší firmy. Tendr kritizovali i další politici i opoziční ČSSD.

Arbitráž nehrozí

"Postoj ministerstva nás mrzí, protože jsme do toho vložili poměrně velký kapitál a úsilí, což by při této variantě přišlo vniveč. Je jasné, že rozhoduje spíše politický zájem než nějaká věcná diskuse," řekl obchodní ředitel Marius Pedersen Engineering Pavel Borůvka. Zároveň ale uvedl, že stát se nemusí ze strany společnosti obávat například arbitráže.

Pracovníci ministerstva životního prostředí, kteří mají s likvidací starých ekologických škod letité zkušenosti, loni v utajované zprávě, kterou se Aktuálně.cz podařilo získat, odhadli celkové náklady na 25,3 až 31,7 miliard.

Někdejší ředitelka České inspekce životního prostředí Eva Tylová uvedla, že ministerstvo následně připustilo i vyšší částku okolo 40 miliard kvůli různým finančním rizikům účastnických firem. I tak jde pořád o sumu nižší zhruba o 20 miliard.

 

Právě se děje

Další zprávy