Nečas s Johnem v kauze Drobil nepochybili, míní policie

Domácí ČTK Domácí, ČTK
8. 3. 2011 15:10
Policie se zajímala o úlohu politiků v aféře údajných manipulací se zakázkami na SFŽP
Petr Nečas (ODS) s Radkem Johnem (VV)
Petr Nečas (ODS) s Radkem Johnem (VV) | Foto: Jan Langer

Praha - Premiér Petr Nečas (ODS) ani jiní politici podle závěrů policie nespáchali trestný čin neoznámení nebo nepřekažení korupčního jednání v kauze údajných manipulací se zakázkami na Státním fondu životního prostředí (SFŽP).

Protikorupční policie tak případ uložila, aniž zahájila trestní řízení.

Vyšetřování souviselo s trestním oznámením na premiéra Petra Nečase (ODS), exministra životního prostřední Pavla Drobila (ODS) a vedoucího úřadu vlády Lubomíra Poula. Týkalo se i ministra vnitra Radka Johna (VV).

"Policejní orgán dospěl k závěru, že ve věci není dáno podezření ze spáchání těch trestných činů - neoznámení trestného činu, nepřekažení trestného činu a zneužití pravomoci úřední osoby," uvedla obvodní státní zástupkyně pro Prahu 1 Šárka Pokorná.

Doplnila, že státní zastupitelství závěry policie přezkoumá. "Bude se zabývat tím, jestli není dán důvod pro to, aby byly zahájeny úkony trestního řízení," dodala Pokorná.

Trestní oznámení na Nečase, Drobila a Poula podal rakouský občan českého původu Philipp Janýr. Trojice se podle něho mohla dopustit trestného činu, když neoznámila podezření z korupce na SFŽP, o kterém údajně věděla. Podle Janýra byli podezřelí ze spáchání trestných činů neoznámení trestného činu, zneužití pravomoci úřední osoby a nepřekažení trestného činu.

John dříve zdůraznil, že se s tehdejším šéfem SFŽP Liborem Michálkem, který případ rozpoutal, sešel už na konci léta, kdy ředitel neměl v ruce žádné konkrétní důkazy. Řekl mu prý, že má nejdříve získat "podklady" a pak se s nimi obrátit na policii. Podle Johna tak Michálek učinil 13. prosince, tedy dva dny před zveřejněním případu v médiích.

"Dal policii čas vyšetřovat, ta mohla nasadit odposlechy, zajistit počítače," podotkl v minulosti John. Michálek podle něj totiž hovořil také o tom, že v případu jsou používány šifrované maily a podobně.

 

Právě se děje

Další zprávy