Nečas řekl Erdoganovi: Chceme Turecko v EU

ČTK ČTK
4. 2. 2013 14:18
Podmínkou je podle Nečase úspěšné turecké splnění přístupových podmínek
Petr Nečas.
Petr Nečas. | Foto: Reuters

Praha - Premiér Petr Nečas (ODS) podporuje plnoprávné členství Turecka v Evropské unii.

Řekl to v Praze tureckému premiérovi Recepu Tayyipu Erdoganovi.

Erdogan uvedl, že jeho země před "branami EU" stojí již pět desítek let a zdržování integrace je "neodpustitelné". Erdogan doufá, že turecké úsilí podpoří i eurokomisař pro rozšíření EU pocházející z Česka Štefan Füle.

Podmínkou tureckého členství v Unii je podle Nečase úspěšné turecké splnění přístupových podmínek. "Česká republika patří mezi tradiční podporovatele integračního úsilí do EU a my nadále zastáváme postoj, že Turecko by po splnění přístupových kritérií mělo mít možnost stát se plnoprávným členem EU," uvedl Nečas.

Turecko si je podle Erdogana vědomo, že je ke vstupu potřeba splnit mnoho podmínek a vyjednat 35 kapitol. Erdogan ale podotkl, že ani členské státy Unie všechna kritéria EU často nesplňují.

Turecký premiér poukázal na reformy své země mimo jiné ve finanční oblasti. Mezi problémy Ankary patří například nedodržování lidských práv a potíže se svobodou médií a také kyperská otázka, neboť Turci řeckou část ostrova neuznávají.

O vstup usilují dlouhou dobu

Turecko o vstup do EU usiluje už dlouhou dobu, v Praze má oporu. V Unii se o možném postavení Turecka diskutuje a zvažuje se, zda by nebylo vhodnější muslimské, ale sekulární zemi nabídnout spíš privilegované partnerství. Tomu je nakloněno například Německo.

Turecko nastoupilo cestu do EU již na přelomu padesátých a šedesátých let - o přidružení požádalo v roce 1959, asociační dohodu uzavřelo o čtyři roky později.

Erdogan v pondělí podotkl, že pokud EU Turecko nepřijme jako člena, i tak jsou úzce provázány. "Uvědomme si, že na území EU žije pět milionů Turků. Pojďme tu integraci dokončit," prohlásil.

V Praze po pěti letech

Erdogan se do Prahy vrátil po pěti letech. S Nečasem v pondělí hovořili také o obchodu a investicích, tomu se věnovala značná část návštěvy.

Velké perspektivy skýtá především spolupráce v oblasti energetiky včetně jaderné. V energetické spolupráci by měly obě země v nejbližší době podepsat memoranda o strategickém partnerství.

V pondělí spolu před novináři ministr průmyslu Martin Kuba (ODS) a turecký ministr hospodářství Zafer Çaglayanem podepsali protokol po společném zasedání smíšené hospodářské komise.

Nečas s Erdoganem pak podepsali prohlášení, na jehož základě bude v Praze otevřeno turecké kulturní centrum. Turecko má zase zájem o otevření českého centra v Istanbulu nebo Ankaře.

ČR a Turecko pojí členství v NATO

ČR a Turecko pojí členství v NATO. V Turecku začala minulý týden oficiálně mise čtyř českých armádních specialistů, posílili alianční protivzdušnou obranu neklidné turecko-syrské hranice. Mají zajišťovat přenos dat. V Turecku by měli spojaři být nejméně tři až čtyři měsíce.

O posílení alianční protivzdušné obrany hranice rozhodla Severoatlantická aliance kvůli situaci v Sýrii v prosinci. V Sýrii spolu bojují prorežimní síly Bašára Asada s protivládními povstalci, podle OSN už stál konflikt život nejméně 60.000 lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy