Nečas prý zná sedm cest z krize. Kam vedou, neřekl

Domácí Domácí
14. 4. 2011 20:30
V online reportáži sledujeme čtvrteční dění okolo vážné krize vlády Petra Nečase
Lídři koalice se sešli u prezidenta Václava Klause
Lídři koalice se sešli u prezidenta Václava Klause | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vydrží současná - skandály otřesená vláda? Rozpadne se? Odvolá prezident ministry, které mu premiér navrhl?

Odpovědí je mlčení. Mlčí Hrad, naprosto nekonkrétní jsou i šéfové koaličních stran Petr Nečas, Radek John a Karel Schwarzenberg.

Po čtvrtečním jednacím maratonu (nejprve u prezidenta Václava Klause, posléze v sídle premiéra v Kramářově vile) se politici omezili na výrok, že mají mnoho scénářů, co by se mohlo dít dál.

"Na stole je sedm variant řešení současné krize," uvedl Nečas. On ani nikdo další ovšem nechtěli říci, jaké varianty jsou v tuto chvíli ve hře.

Mlčí i Klaus. Prezident si na dopoledne pozval špičky koalice; předem jim vzkázal, že události na politické scéně přesáhly jakoukoliv tolerovatelnou hranici. "Pohár mé trpělivosti přetekl a ze všech stran dostávám já i Kancelář prezidenta republiky nejrůznější signály o tom, že přetekl pohár trpělivosti i české veřejnosti," uvedl ve středu prezident.

O den později začal trpělivost pokoušet i on.

Po schůzce, která trvala 45 minut, nechal čekající novináře bez informací. Stejně jako Nečas, John a Schwarzenberg, i on odešel zadním vchodem křtít novou halu Hlavního nádraží v Praze.

Tam později řekl pouze, že jej koaliční lídři ujistili, že chtějí pokračovat ve vládě na půdorysu všech tří stran.

Situace tak připomíná stav z loňského prosince, kdy ministři řešili na Hradě krizi, již odstartoval pád ministra životního prostředí Pavla Drobila. I tehdy si s Václavem Klausem "něco" dohodli. Odmítli říci co a prezident nakonec tvrdil, že žádná dohoda vlastně nebyla.

Lídři koalice u prezidenta Václava Klause očima fotoreportéra Aktuálně.cz:

Čtvrteční jednání politiků sledujeme v živé reportáži:

Co čtvrtečním schůzkám předcházelo

  • Středeční pnutí v kabinetu Petra Nečase ještě přiostřilo zveřejnění audionahrávky, na které bývalá šéfka poslaneckého klubu Věcí veřejných Kristýna Kočí popisuje, že naa krizí VV a potažmo celé vlády se už tři čtvrtě roku podílí s ODS. Kočí pravost záznamu nepopřela, šlo ale prý o záměrnou lež.
  • Prezident má od pondělí na stole rezignaci ministra dopravy Víta Bárty a také návrhy na odvolání ministra školství Josefa Dobeše a ministra vnitra Radka Johna. S podpisem dokumentů, které by znamenaly odchod všech tří politiků VV, čeká. Podmiňuje ho tím, že mu premiér Nečas představí plán dalšího fungování kabinetu. Všechny tři koaliční strany zdůrazňují, že chtějí přes spory dále spolupracovat.

20:29 - Grémium ODS se "na 80 procent" rozhodne pro demisi vlády a předčasné volby, informoval server Euro.cz s odvoláním na jednoho z místopředsedů. Podle zdroje ČTK je to ale nereálné. Špičky strany se sejdou zřejmě v pátek.

19:20 - První místopředseda ČSSD Michal Hašek už poněkolikáté zaútočil na vládní koalice. "Lže ráno, v poledne i večer," napsal v prohlášení. "Namísto boje s korupcí a rozpočtové odpovědnosti se stala vládou mystifikace, afér a skandálů." Dodal, že vyvolání hlasování o nedůvěře je jen logickým vyustěním dění.

17:30 - Podle zákulisních informací by pro nynějšího ministra Radka Johna mohla vzniknout funkce vicepremiéra pro boj s korupcí. Uvažuje se prý i o tom, že ministrem bez portfeje bude předseda legislativní rady vlády, dosud stojí v čele rady ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Dvě nové funkce by znamenaly navýšení počtu členů vlády z 15 na 17. 

17:03 - Nahrávku, na níž poslankyně Kristýna Kočí popsala zákulisí současné vládní krize, už prověřuje protikorupční policie. Ve čtvrtek dopoledne si ji vyzvedla v redakci časopisu Týden, který ji zveřejnil.

16:41 - Poslanecký klub opoziční ČSSD ve čtvrtek a v pátek absolvuje výjezdní zasedání na Vysočině.

Podle informací Aktuálně.cz se na něm poslanci shodli, že pokud Nečasova vláda bezodkladně nepožádá sněmovnu o vyslovení důvěry, vyvolá ČSSD takové kroky, které povedou k hlasování o nedůvěře kabinetu. Rozhodnutí ještě musí v pátek posvětit vedení strany.

16:20 - Podle místopředsedkyně VV Kateřiny Klasnové se hovoří o nahrazení Johna nestraníkem i o výměně ministra školství Josefa Dobeše (VV). TOP 09 ale na rozdíl od ODS připouští i možnost, že by vnitro dál vedl člen koaliční strany, nesmí však být spojen s bezpečnostní agenturou ABL končícího ministra dopravy Víta Bárty.

Václav Havel
Václav Havel | Foto: Reuters

15:35 - Bývalý prezident Václav Havel je znechucen nynějším politickým děním a šokuje ho, že je do něj zaplétán. Havlova kancelář uvedla, že exprezident se s Kristýnou Kočí nikdy nesetkal.

Reaguje tím na přepis audionahrávky, který zveřejnil server Týden.cz. Kočí v něm mimo jiné říká: "...navíc podle všeho se chystá za mne postavit Havel. ... Už pro tu náladu v té společnosti."

Miroslav Kalousek
Miroslav Kalousek | Foto: Reuters

15:25 - Věci veřejné se chystají podat trestní oznámení na ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). Vadí jim údajné podvody v rozhodování Kalouskova ministerstva ohledně chybně využitých státních dotacích. Ministr prý o problémech dlouhodobě ví, ale neřeší je. ČTK to sdělil poslanec VV Josef Novotný, který oznámení podle svých slov připravuje se stranickým kolegou Michalem Babákem.

Podle Babáka musí o podání trestního oznámení nejprve společně rozhodnout poslanci VV. Jejich frakce zasedá v pátek dopoledne. Více čtěte ZDE.

Radek John
Radek John | Foto: Ludvík Hradilek

15:20 - "Nelze klást ultimáta, musíme hledat kompromis. Nejde nám o místa, ale o naplnění našeho programu," prohlásil Radek John v rozhovoru pro Českou televizi s tím, do pondělí snad "vychladnou hlavy". Podle předsedy VV je mezi variantami řešení krize i možnost, že Věci veřejné budou mít ve vládě pět ministerských křesel.

O spekulacích, že by Johna mohl na postu šéfa resortu vnitra vystřídat - v rámci kompromisu s ODS - nestraník uvedl, že se o takové možnosti dnes nehovořilo.

15:00 - Šéf Věcí veřejných Radek John naznačil, že varianty, které jsou na stole, Věcem veřejným příliš nevyhovují. Některé z nich jsou prý dokonce nepřijatelné.

Koalice
Koalice | Foto: Ludvík Hradilek

14:53 - Brífink po jednání zástupců koalice nevnesl příliš světla ani do obsahu dopolední schůzky na Hradě, kam si Václav Klaus pozval předsedy vládní stran. "O demisích a rezignaci jsme se nebavili. Nepochybuji, že pan prezident bude dodržovat ústavu," podotkl Nečas. Následně přidal nic neříkající formulaci, že s Klausem šéfové stran "řešili stávající situaci". Klaus je podle něj pro pokračování stabilní vlády.

14:47 - Ani ministr financí Miroslav Kalousek nebyl ochotný načrtnuté varianty řešení krize přiblížit. Naznačil pouze, že by se personální změny ve vládě neměly týkat TOP 09.

Petr Nečas
Petr Nečas | Foto: Jan Langer

14:40 - Podle Nečase je k dohodě ještě pořádný kus cesty. Ministerský předseda zároveň potvrdil, že pokud se podaří ke shodě dojít, vláda nějakou formou nepochybně požádá sněmovnu o důvěru.

14:37 - Premiér Petr Nečas na brífinku po přerušení koaliční schůzky prohlásil, že na stole je sedm variant řešení současné krize. Všechny možnosti nyní musí probrat grémia jednotlivých stran. Podle Nečase ODS představila několik variant, aby koaliční projekt mohl pokračovat s obnovenou dynamikou.

14:30 - Podle zdrojů Aktuálně.cz se hlavní spor nadále vede o ministerstvo vnitra. Občanští demokraté už prý ale striktně netrvají na tom, že by resort musel vést někdo z ODS, mohlo by jít o nestraníka. Jméno údajně nepadlo.

14:24 - Šéfka poslaneckého klubu VV Karolína Peake prohlásila, že VV chtějí navrhované varianty řešení projednat na stranických grémiích.

Přerušení jednání potvrdil Aktuálně.cz předseda sněmovního klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík. Jednání má podle něj pokračovat v pondělí.

14:19 - Agentura Mediafax upřesňuje, že koaliční jednání v Kramářově vile krátce po 14. hodině opustili předseda strany Věci Veřejné Radek John spolu s Vítem Bártou.

14:15 - Z jednání koalice v Kramářově vile odjeli zástupci Věcí veřejných. Podle informací ČTK má jednání o budoucnosti kabinetu pokračovat v pondělí.

13:59 - Organizační výbor sněmovny ve čtvrtek odpoledne přerušil svoji schůzi, kde měl mimo jiné rozhodnout o programu dubnové schůze sněmovny. Důvodem byla malá účast poslanců.

Jak řekli někteří přítomní, část vládních poslanců chyběla kvůli jednání koaličních špiček, sociální demokraté mají odpoledne jednání na Vysočině. Schůze má pokračovat od 17:00. Výbor má 30 členů. Aby mohl hlasovat, musí se jich sejít víc než deset. Podle informací ČTK bylo ale na jednání jen osm zákonodárců.

Stanislav Huml
Stanislav Huml | Foto: ČTK

13:52 - "Stanislav Huml nemá nejmenší morální právo zůstat ve sněmovně," říkají středočeské Věci veřejné a vyzývají Humla ke složení poslaneckého mandátu.

"Protože byl Stanislav Huml zvolen poslancem za Středočeský kraj, cítíme povinnost se vyjádřit k jeho dalšímu setrvání ve sněmovně. Byl zvolen na kandidátce VV s tím, že bude hájit principy, ideály a program této strany. Od této strany se však distancoval a opustil i její poslanecký klub (členem strany se nikdy nestal, protože to bývalým komunistům stanovy zakazují). Středočeské kluby Věcí veřejných tímto vyzývají Stanislava Humla, aby složil svůj poslanecký mandát," stojí v oficiálním prohlášení.

12:57 - "Čekáme na zprávy, které pan předseda přivezl z Hradu," uvedl při příchodu do Kramářovy vily předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř. Na otázku, zda vidí jednání optimisticky, uvedl, že "je životním optimistou".

Václav Klaus
Václav Klaus | Foto: Ludvík Hradilek

12:50 - Václav Klaus dále prohlásil, že zástupci vládních stran nyní budou řešit, jak bude koaliční dohoda vypadat, a to včetně personálních otázek. Kolik ministrů by z Nečasovy vlády mělo odejít, to nechtěl nijak komentovat. Schůzka s koaličními lídry na Hradě ale podle něj skončila pozitivně.

Na otázku, zda přijme demisi Víta Bárty a návrh na odvolání ministrů Johna a Dobeše, prezident odpověděl, že počká, až se politici domluví.

12:43 - Prezident Klaus se při slavnostním otevírání nové odbavovací haly Hlavního nádraží nechal slyšet, že ho předsedové ODS, TOP 09 a VV při dopolední schůzce na Hradě ujistili, že chtějí, aby vládní koalice pokračovala na současném půdorysu tří stran. Všechny zúčastněné strany však podle Klause budou muset slevit ze svých požadavků a také zastavit vzájemné ataky.

12:14 - Veřejnost už má k dispozici kompletní přepis audiozáznamu, ve kterém exšéfka poslaneckého klubu Věcí veřejných Kristýna Kočí popisuje zákulisí vnitrostranické krize VV, která se posléze přenesla i na vládní úroveň. Přepis nahrávky ve čtvrtek zveřejnil server Týden.cz. Celé znění si můžete přečíst ZDE.

Karel Schwarzenberg
Karel Schwarzenberg | Foto: Ludvík Hradilek

12:01 - Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg Aktuálně.cz po schůzce s Klausem řekl: "Myslím si, že to byla věcná schůzka. Prezident nás vyslechl. Poslechl si názory jednotlivých předsedů na současnou situaci. Ujistili jsme ho, že spolu jednáme a budeme i nadále a že tady existuje možnost, že dojdeme ke shodě."

11:53 - Jednání na Hradě skončilo. Předsedové vládních stran bez oficiálního vyjádření odešli, před novináři nevystoupili. Prezident Klaus ihned zamířil na pražské Hlavní nádraží, kde slavnostně otevírá novou odbavovací halu. Akce se účastní i Klausův italský protějšek Giorgio Napolitano.

11:33 - "Buď se dnes odpoledne dohodneme, nebo nemá cenu dále pokračovat," řekl ČTK jeden z pozvaných účastníků čtvrtečního jednání zástupců koalice v Kramářově vile. Odmítl popsat varianty východiska z vládní krize, jak o nich politici v noci jednali. Podle něj se zavázali mlčenlivostí.

11:25 - Podle informací České televize by se po jednání s Klausem měla uskutečnit koaliční schůzka opět ve formátu K12, a to opět ve vládní Kramářově vile od 12:30.

Klaus vítá předsedy vládních stran
Klaus vítá předsedy vládních stran | Foto: Ludvík Hradilek

Václav Klaus
Václav Klaus | Foto: Ludvík Hradilek

11:18 - "Chtěl bych jen říci, že pro vás nemáme žádné sdělení. Jsem rád, že pánové přijali pozvání na tuto dnešní schůzku," řekl novinářům Václav Klaus před zahájením rozhovorů s lídry stran.

Kristýna Kočí
Kristýna Kočí | Foto: Ludvík Hradilek

11:06 - Server Týden.cz ve čtvrtek zveřejnil celou nahrávku bývalé šéfky poslanců Věcí veřejných Kristýny Kočí, na které komunálním politikům z Moravskoslezského kraje vysvětluje své plány. Na záznamu uvádí, že se exministr Pavel Drobil (ODS) vrací do politiky a společně s kmotry ODS chystá novou stranu.

"No, vždyť počkej, my máme na účtech už 120 milionů na novou stranu," reaguje Kočí v nahrávce na slova komunální političky Markéty Dobešové, že s Lukášem Víchem chce založit novou stranu.

Pavel Drobil
Pavel Drobil | Foto: Ludvík Hradilek

Z jejích slov vyplývá, že má podporu části ODS. Ta se odstraněním ministrů Věcí veřejných z vlády údajně snaží poškodit i premiéra Petra Nečase (ODS). "Jestli to prostě nezvládne, tak oni ho odstřelej. Vezme to někdo jinej, já nevím kdo," říká Kočí na záznamu.

Dodává, že mocným členem ODS je především Petr Tluchoř. Za ním prý stojí regiony.

11:00 - Na Hradě by právě mělo začínat jednání Václava Klause se šéfy ODS, TOP 09 a VV.

Miloš Zeman
Miloš Zeman | Foto: Petr Protivánek

10:55 - Kvalitní ministr musí rozumět svému oboru a jediným takovým je v současném koaliční vládě ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Ve čtvrtek to prohlásil na semináři k důchodové reformě bývalý předseda ČSSD a expremiér Miloš Zeman. Chybou podle bývalého premiéra je, že v současném koaličním kabinetu nemá nikdo z ministrů ekonomické vzdělání. "Bohužel, to není vláda jediná," řekl. Podle Zemana je totiž pro ekonomická rozhodnutí takové vzdělání "nikoli dostačující, ale nutnou podmínkou," citovala agentura Mediafax.

10:32 - Schůzka předsedů koaličních stran s Václavem Klausem na Hradě má začít už za necelou půlhodinu.

Petr Nečas
Petr Nečas | Foto: Jan Langer

10:20 - Premiér Petr Nečas se připravuje na další kolo vyjednávání o osudu vlády. Zřejmě z tohoto důvodu nedorazil na konferenci Budoucnost penzijní reformy, kde kromě Nečase měli být hlavními hosty ekonom Jan Švejnar, expremiér Miloš Zeman a předseda Senátu Milan Štěch.

ABL
ABL | Foto: Ludvík Hradilek

09:56 - Bezpečnostní ředitel elektrárenské společnosti ČEZ, který má na starosti bezpečnost všech objektů této polostátní organizace, byl podle MF Dnes na přelomu roku 2009 a 2010 pod dohledem bezpečnostní agentury ABL.

V době, kdy ČEZ chystal zakázku za 632 milionů korun na hlídání objektů Skupiny ČEZ, získala agentura rodiny Víta Bárty výpisy telefonních hovorů manažera Daniela Rouse, uvedl list. Více čtěte ZDE.

09:00 - Po čtyřech měsících prezident Václav Klaus opět významně vstoupí do hry o přežití současné vládní trojkoalice.

Zatímco na konci loňského roku rozpory kvůli kauze exministra Drobila hradní (ne)dohodou pomohl zažehnat, tentokrát jsou příkopy mezi jednotlivými vládními stranami ještě hlubší.

Důvodem je vnitřní drolení Věcí veřejných, obvinění, že v odchodu několika členů VV měla prsty ODS a samozřejmě i plán premiéra Petra Nečase odvolat z vlády ministry za VV, kteří měli co do činění s bezpečnostní agenturou ABL odstupujícího ministra vnitra Víta Bárty.

 

Právě se děje

Další zprávy