Nečas prošetří, proč Česko nevymáhá švýcarské miliardy

Tereza Šídlová
14. 11. 2011 15:51
Odvolaného státního zástupce Rampulu viní z prodlení jeho nástupce i Kalousek
Petr Nečas.
Petr Nečas. | Foto: Jan Langer

Praha - Premiér Petr Nečas hodlá prověřit, proč si Česko nechalo ujít příležitost domoci se miliard zablokovaných švýcarskou justicí v souvislosti s vyšetřováním privatizace Mostecké uhelné (MUS).

"Tuto věc považuji za závažnou a budeme se jí zabývat," řekl Aktuálně.cz premiér.

"Budu od příslušných ministrů vyžadovat veškeré informace spojené s touto kauzou včetně návrhů postupu, jak učinit maximum pro ochranu zájmů České republiky, a řádné vyšetření celého případu," uvedl Nečas a zároveň připomněl, že kauza je spojena s vládou ČSSD.

Český ministerský předseda také řekl, že o vyšetřování privatizace MUS a možnosti připojit se ke švýcarskému vyšetřování opakovaně jednal s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem.

Kauzou se v nejbližších dnech bude zabývat i koalice. Vicepremiérka Karolína Peake (VV) potvrdila, že ještě tento týden se sejdou zástupci všech tří vládních stran a domluví společný postup.

Už jen v civilním řízení

Aktuálně.cz v neděli informovalo o tom, že Česko se již nemůže připojit k trestnímu řízení, které probíhá ve Švýcarsku.

"Podle informace, kterou jsme ověřili u styčného důstojníka švýcarského velvyslanectví, byla v trestní věci, která je vedena ve Švýcarsku, podána obžaloba. Česká republika může o náhradu škody usilovat již pouze v civilním řízení," vzkázal totiž už minulý týden Aktuálně.cz vrchní státní zástupce Stanislav Mečl.

Švýcaři se Česka v minulosti dotázali, zda se chce k trestnímu řízení připojit jako poškozená strana. České úřady ale nereagovaly.

Teď si naopak přehazují zodpovědnost za liknavost při vymáhání "švýcarských" miliard. Hlavním viníkem má být podle politiků i představitelů justice bývalý vrchní státní zástupce, nedávno odvolaný Vlastimil Rampula.

V pondělí Rampulovu práci kritizoval jeho nástupce, Stanislav Mečl.

"Po prostudování spisového materiálu ve věci právní pomoci Švýcarské konfederace adresované České republice a vyřizované Vrchním státním zastupitelstvím v Praze jsem předběžně dospěl k závěru, že věci nebyla věnována náležitá pozornost," řekl Mečl s tím, že nařídil ve věci kontrolu, takzvaný vnitřní audit.

Za Švýcarsko tresty

Ten se podle Mečla bude věnovat zabývat případnými průtahy při vyřizování této žádosti a efektivností nakládání s informací švýcarské strany o možnosti připojení se České republiky k trestnímu řízení v postavení poškozeného.

"Pokud budou verifikována pochybení v této věci, potom se budu zabývat vyvozením odpovědnosti konkrétních osob," uvedl dále Mečl..

České majetkové zájmy v zahraničí má na starost ministerstvo financí. To ale přehrává pochybení také na odvolaného Rampulu.

"Ministerstvo se o této věci dozvědělo poprvé až na přelomu března a dubna 2011. Od té doby se ministerstvu přes opakované pokusy nepodařilo získat od VSZ podklady, případně informace, ze kterých by bylo možno dovodit, že České republice vznikla škoda," sdělil mluvčí ministra Miroslava Kalouska Ondřej Jakob.

Žádost švýcarského federálního prokurátora ohledně připojení se ČR jako poškozeného subjektu s nárokem na škodu podle tiskové zprávy ministerstva financí obdrželo pražské vrchní státní zastupitelství v květnu roku 2010, ministerstvo spravedlnosti pak v červnu 2010.

Zpoždění u Rampuly?

Vlastimil Rampula, bývalý vrchní pražský žalobce.
Vlastimil Rampula, bývalý vrchní pražský žalobce. | Foto: ČTK

"Aby mohlo ministerstvo financí hájit majetkové zájmy ČR v zahraničí - v tomto případě připojením se jako poškozený k trestnímu řízení ve Švýcarsku -, musí mít k dispozici informace, případně žádost kompetentního orgánu spolu s podklady, na základě kterých by mohlo MF konstatovat, že škoda ČR vznikla," uvádí dále zpráva.

"V této souvislosti je MF pouze známo, že orgány činné v trestním řízení minimálně po dobu deseti let prověřují, zda v souvislosti s privatizací MUS došlo k protiprávnímu jednání, což je základním předpokladem pro možný vznik škody," dodává mluvčí Jakob.

České úřady po odložení kauzy znovuotevřely případ Mostecké uhelné v roce 2009. Nové vyšetřování zahájili čeští vyšetřovatelé pro krácení daní, zneužívání informací v obchodním styku a porušování při správě cizího majetku, ale i úplatkářství.

 

 

Právě se děje

Další zprávy