Nečas: Policejní verze o Julínkově kauze je nesmysl

ČTK ČTK
27. 4. 2013 6:55
To, co bylo uvolněno ze strany policie, to je za hranicí nesmyslu, uvedl premiér
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Premiér a předseda ODS Petr Nečas se domnívá, že policií zveřejněné informace ke stíhání exministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS) jsou za hranicí nesmyslu.

S Julínkem o jeho stíhání za výběrové řízení na zajištění letecké záchranné služby v ČR již jednal a exministrovo vysvětlení k celé záležitosti přijal. Nečas to dnes řekl novinářům po jednání Výkonné rady ODS.

"Nemáme žádné informace, že by při tomto výběrovém řízení došlo k čemukoli nezákonnému. To, co bylo zatím uvolněno ze strany policie, to je za hranicí nesmyslu," uvedl premiér.

Zdůraznil, že výběrové řízení, vypsané ministerstvem zdravotnictví, se konalo na základě rozhodnutí vlády, protože nebylo možné, aby leteckou záchrannou pomoc provozovali hasiči nebo policisté. Podle Nečase by to bylo krajně neefektivní.

"Výkonná rada ODS nemá důvod domnívat se, že se stalo cokoli protiprávního," uvedl ke kauze Nečas. Podle obvinění Julínek způsobil státu škodu 792 milionů korun, když provozem letecké záchranky na základě výsledku výběrového řízení pověřil firmy Alfa Helicopter a DSA. Julínek proti obvinění podal stížnost.

Nečas uvedl, že čísla o škodách jsou nesmyslná. Policie podle něj nezohlednila například náklady na výcvik pilotů, jejich mzdy nebo amortizaci letecké techniky.

Julínkovo vysvětlení celé záležitosti přijal nejen premiér, ale i vedení ODS v Ivančicích na Brněnsku, jehož je exministr členem. "Nebudeme panu Julínkovi pozastavovat členství ani nic takového," řekl šéf sdružení Roman Sládek. Ke sponzorskému daru 200 000 Kč, který ODS zaslali manažeři společnosti Alfa Helicopter, se prý exministr nevyjádřil. Premiér nevidí zatím důvod tyto peníze firmě vracet.

Poslanec za ODS David Šeich, který je zároveň předsedou oblastního sdružení Brno-venkov, řekl, že Julínek bude pozván na oblastní radu ODS, která se koná 20. května.

 

Právě se děje

Další zprávy