Nečas: Podpora Pussy Riot a dalajlamy škodí exportu

Domácí ČTK Domácí, ČTK
11. 9. 2012 8:37
Do premiéra se ostře pustil ministr zahraničí Karel Schwarzenberg
Pussy Riot u soudu.
Pussy Riot u soudu. | Foto: Reuters

Brno - Českému exportu škodí politická podpora uvězněné ruské skupiny Pussy Riot či tibetského exilového vůdce dalajlamy.

Na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně to prohlásil premiér Petr Nečas.

"Musíme také zabránit některým módním politickým projevům, které, objektivně řečeno, mají dopad do našeho exportu. Umělé a falešné adorování takové záležitosti, jako je ruská skupina Pussy Riot, něco, co je vrcholem nevkusu, a v žádném případě něco, co symbolizuje svobodu a demokracii," řekl.

Na premiérova slova zareagoval kriticky ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Podle něj premiér přebírá stanoviska čínské propagandy a hází v případě velkých mocností otázku lidských práv přes palubu.

"Toto vyjádření je poklona před režimem. A já stále doufám, že žádný český ministr zahraničí nikdy neskloní hlavu před velmocemi, pokud půjde o lidská práva. Proti diktátorům se musí postupovat stejně, ať jsou jakkoli velcí," dodal v rozhovoru pro Lidové noviny Schwarzenberg.

Politika jedné Číny

Premiér Nečas si na brněnském veletrhu servítky nebral. "Část politiků se nechá unést touto módní vlnou, a má to potom dopad na toto exportní teritorium," míní o procesu se skupinou tří mladých punkerek, které ruský soud poslal na dva roky do vězení za protiputinovské vystoupení v moskevském chrámu Krista Spasitele.

Předseda vlády kritizoval i podporu dalajlamy. "Vzývání tohoto směru není podporou svobody a demokracie." Zároveň ale dodal, že podpora lidských práv nadále musí zůstat klíčovou v české zahraniční politice.

Podle něj jde o vzývání režimu, který by pravděpodobně neměl demokratický charakter a měl by "polofeudální, teokratický charakter se silnými autoritativními prvky". Uvedl, že ČR razí politiku jedné Číny. "Jsem přesvědčen, že těmito umělými problémy si nemáme házet klacky pod nohy," uvedl Nečas.

Nová exportní strategie

Petr Nečas.
Petr Nečas. | Foto: Reuters

Nová exportní strategie ČR si dala za úkol snížit závislost českého vývozu na trzích EU. Strategie také definuje 12 prioritních zemí pro český export, jako jsou Brazílie, Čína, Indie, Irák, Ukrajina či Spojené státy.

Materiál obsahuje i 28 zájmových zemí, na které má být rovněž upřena zvýšená pozornost. Samostatně jsou pak uvedeny členské země EU.

Na brněnském výstavišti, kde v pondělí začal 54. ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu, se představí téměř 1900 firem z více než 30 zemí v čele s podniky z rychle rostoucích trhů Indie, Ruska, Číny a Brazílie.

 

Právě se děje

Další zprávy