Nečas: Platit na penzi soukromníkům nebude povinné

Petr Holub
14. 9. 2010 19:57
Premiér souhlasí s penzijními fondy, pokud tam lidé budou posílat aspoň 6 % hrubé mzdy
Budoucnost českých důchodců? Ilustrační snímek byl pořízen na jihozápadě Francie.
Budoucnost českých důchodců? Ilustrační snímek byl pořízen na jihozápadě Francie. | Foto: Reuters

Praha - Premiér Petr Nečas v úterý veřejně upozornil, že nepůjde ve státní penzijní reformě tak daleko, jak v červnové zprávě doporučuje druhá Bezděkova komise.

ODS tak ústy svého předsedy vymezila stanovisko k důchodům ještě předtím, než o důchodech jednala vládní koalice.

Můžete zůstat u státu

"Není možné nutit občany, aby posílali peníze soukromým fondům," popsal premiér svou výhradu proti tzv. většinové Bezděkové variantě.

Ta předpokládá, že se sníží důchodové pojistné ze současných 28 na 23 procent hrubé mzdy a z toho se ještě tři procenta pošlou soukromým penzijním fondům případně menším investičním společnostem.

Petr Nečas se hlásí k myšlence, aby průběžný penzijní systém spravovaný státem doplnily penzijní fondy. Musí se tam však posílat aspoň šest procent hrubé mzdy. "Jinak by fondy neměly žádný význam," vysvětlil premiér. Tři procenta tam například mohou jít ze zákonného penzijního pojištění a tři procenta doplatí občan. Druhou možností může být, že celých šest procent pošle stát.

"Nekloním se k tomu, že spoření u penzijních fondů bude povinné," upozornil Nečas.

V případě, že koalice povinnost ukládání peněz ve fondech uzákoní, prosadí ODS, aby jeden z fondů zůstal pod státní kontrolou. "Půjde o nízkonákladový fond, který bude za uložené peníze nakupovat jenom státní dluhopisy," vysvětlil Nečas.

Tím se chce mimo jiné vyhnout kritice, podle níž budou provozní náklady soukromých fondů natolik vysoké, že občanům nevrátí ani to, co si u nich uložili.

Místo dluhů vyšší daně

Podle premiéra také není možné, aby si stát na penzijní reformu půjčoval. Nečas podporuje Bezděkův návrh, aby se pojistné snížilo a nahradilo výnosem z DPH, liší se však v "detailech".

Bezděkova varianta předpokládá, že se propad pojistného o pět procent vyrovná v rozpočtových příjmech tím, že se současné sazby DPH ve výši 10 a 20 procent sjednotí na 19 procentech.

Další výpadek pojistného tím, že se tři procenta pošlou penzijním fondům, však Bezděk neřeší. I kdyby zpočátku platili fondům jen lidé pod čtyřicet, vznikne tak reformou rozpočtový schodek nejméně 20 miliard korun a během dvaceti let se bude zvyšovat až k 50 miliardám.

Namísto Bezděkových osmí procent proto chce Nečas snížit příjmy státního penzijního systému jen o šest procent. Tento výpadek uhradí jednak zvýšení dolní sazby DPH, jednak peníze z privatizací.

Myslete na dnešní penzisty

ODS myslí i na osud současných penzistů. Zvýšením dolní sazby DPH se zdraží především náklady na jídlo, léky a bydlení, které tvoří právě u důchodců největší část rodinného rozpočtu.

Reforma podle Bezděka by na ně dopadla zvlášť tvrdě, protože experti požadují, ať se omezí valorizace současných penzí. Dnes se prakticky každý rok valorizuje o inflaci a třetinu reálného růstu mezd, materiál Bezděkovy komise požaduje, ať se penze zvyšují jen o inflaci.

Nečasová zástupkyně Miroslava Němcová doporučuje, ať se penze zvyšují o životní náklady penzistů. Například letos by se to důchodcům vyplatilo, protože zvýšením cen se jejich životní náklady proti loňsku zvýšily o tři procenta, celková inflace však nedosahuje ani dvou procent. Obdobná data platila i loni a předloni.

 

Právě se děje

Další zprávy