Nečas: Peake byla dobrá hráčka na špatném postu

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor), Tereza Šídlová
21. 12. 2012 14:48
Premiér doufá v pokračování vládního projektu. S Peake se pře hlavně kvůli Pickovi
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Strana LIDEM zřejmě opustí vládu, premiér Petr Nečas však doufá, že jeho koaliční projekt bude pokračovat i v roce 2013.

Kvůli situaci se mimořádně už v pátek brzy ráno sešlo grémium ODS. Jeho členové se sjeli do Kramářovy vily v Praze a radili se o tom, jak by měla na vzniklou situaci reagovat ODS.

Nejsilnější vládní strana chce pokračovat v trojkoalici i se stranou LIDEM, jejíž ministři však plánují kvůli odvolání své předsedkyně Karolíny Peake z postu ministryně obrany podat v lednu demisi, a Peake ohlásila "odchod do opozice".

Předseda vlády ale spoléhá na "zklidnění emocí během svátků".

"Upřednostňujeme pokračování trojkoalice, ale formálně jsme už nyní menšinová vláda," připustil oba možné scénáře pro pokračování vlády Nečas.

Podle něj byla Peake jen dobrou "hráčkou" na neodpovídajícím postu.

Premiér s Peake dál počítá ve vládě. Odmítl ale upřesnit, jaký "resort" by vlastně mohla zastávat, když na její místo v čele protikorupční agendy nastoupil teď už ministr Petr Mlsna.

Vláda padá. Nebo ne?

Nejsilnější vládní strana tak zjevně - a to i podle zákulisních informací - spoléhá na to, že strana LIDEM si nakonec demise svých ministrů rozmyslí.

"Jsem klidný," prohodil jeden ze členů grémia ODS při odchodu.

Páteční ranní jednání grémia ODS ostatně vypadalo, jako by vláda nepadala. Podle líčení účastníků grémia bylo jednání klidné a i po jeho skončení byl premiér Nečas očividně v dobré náladě.

Premiér v pátek vyloučil to, o čem se už od včerejška spekuluje - že by vládu jistily hlasy Věcí veřejných, z čehož ho podezírala strana LIDEM.

Proti takovému řešení se ostatně už ve čtvrtek postavila TOP 09.

"Vládní spolupráce s Věcmi veřejnými, Radkem Johnem, Vítem Bártou či dalšími pohůnky Romana Janouška je pro TOP 09 zcela vyloučená věc," řekl Aktuálně.cz první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Za vším hledej Picka?

Předvánoční vládní krizi spustilo podle všeho odvolání Vlastimila Picka z pozice prvního náměstka na ministerstvu obrany.

Nečas přitom odmítl, že by šlo o důsledek silného politického "krytí" pro Picka. Zároveň už ve čtvrtek řekl, že chtěl po Peake, aby generála Picka vrátila na post prvního námětka. Kvůli odvolání Picka ostatně veřejně vystoupil proti Peake v televizní debatě o uplynulém víkendu také prezident Václav Klaus.

Hlasy uvnitř vládní koalice upozorňují, že v tuto chvíli měl prezident republiky v ruce silný trumf: vláda potřebuje, aby podepsal zákon o daňových změnách, aby mohly začít platit už od 1. ledna.

Vlastimil Picek byl v minulosti šéfem vojenské kanceláře Pražského hradu ve službách prezidenta Václava Klause.

Diplomacie nebo ministerstvo

Před tím, než se Picek stal náměstkem na obraně, mluvilo se o jeho angažmá v diplomacii. Podle informací Aktuálně.cz stál generál o post ambasadora ve Slovinsku, kde se ale letos střídání velvyslanců neplánovalo. Zdroje z diplomacie na jaře mluvily o tom, že za Pickovo vyslání na diplomatické místo lobboval jeho někdejší šéf, prezident Václav Klaus.

Ten ze své pozice ovlivňuje jmenování velvyslanců, ale také se často v těchto otázkách neshodne s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem.

Právě kvůli sporům mezi prezidentem, který může vysílání diplomatů zablokovat, a šéfem diplomacie se dokonce letos podle informací Aktuálně.cz proces jmenování nových velvyslanců zasekl a Černínský palác čeká s dalšími personálními změnami na postech v zahraničí na Klausův odchod z funkce.

 

Právě se děje

Další zprávy