Nečas: Odbory jsou zpolitizované, chtějí naštvat lidi

Domácí Domácí
13. 6. 2011 16:24
Odboráři jsou podle premiéra spojeni s levicovými stranami
Petr Nečas (ODS).
Petr Nečas (ODS). | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Po prezidentu Václavu Klausovi v pondělí obvinil odboráře z politizování protestní stávky i premiér Petr Nečas (ODS).

Kroky, které činí v posledním období, se odborářští předáci jednoznačně zapojují do politického bloku, prohlásil Nečas. "Jde o bezprostřední spojení s konkrétními levicovými politickými stranami," dodal.

Premiér je podle svých slov přesvědčený, že vládní reformní kroky jsou propočítány tak, aby byly sociálně únosné.

Nečas odbory zvlášť kritizoval za chystané blokády. "Uznávám právo odborů na stávku. Něco jiného je ale snažit se vzít si své spoluobčany jako rukojmí stávky. Tyto blokády jsou dělány vědomě s cílem poškodit co nejvíce občanů, naštvat je a otrávit těmito kroky," uvedl premiér.

Kdo je tu papaláš?

Název připravované odborářské akce "blokáda papalášů" otočil Nečas proti jejím organizátorům a nálepku "papaláš" přiřkl naopak odborářským bossům.

"Není pravda, že jsme s odbory nejednali. Naopak, jednáním s odboráři jsme trávili desítky hodin. A byly to odbory, které odešly z posledního jednání tripartity," uvedl ministerský předseda, který zároveň zopakoval, že vláda je sice ochotná s odboráři nadále jednat, odmítá ale zastavit reformy.

"Stávky a blokády jsou chystány s cílem zasáhnout, poškodit a naštvat co nejvíce lidí. Odbory maximalizují škody třetích osob," řekl Petr Nečas.

 

Právě se děje

Další zprávy