Nečas: Obstrukcím budeme čelit i méně obvyklými postupy

Domácí Domácí
3. 11. 2011 18:27
Premiér zároveň nevyloučil, že reformy penzí a daní budou odloženy až na rok 2014
Petr Nečas
Petr Nečas | Foto: Reuters

Praha - Premiér Petr Nečas prohlásil, že opozice nekončícími obstrukcemi paralyzuje celou vládní agendu a koalice se proto cítí oprávněna použít i méně obvyklé způsoby výklady jednacího řádu.

Zároveň odmítl, že by koalice přistoupila na návrh ČSSD odložit důchodovou reformu až na rok 2015.

Připustil pouze, že není vyloučený odklad o rok. A to nikoliv kvůli tlaku opozice, ale kvůli legislativním a technickým důvodům. Tedy tak, jak o tom už dříve hovořil ministr financí Miroslav Kalousek a napsalo Aktuálně.cz.

Premiér zároveň poznamenal, že není vyloučena ani možnost ročního odkladu daňové reformy, a to s výjimkou nových pravidel pro hazard. Celá reforma daní přitom měla být spuštěna už v roce 2013. Odklad by podle něj byl proto, že by se nestihl spustit projekt jednotného inkasního místa.

Jak konkrétně chce trojkoalice v následujících hodinách a dnech opozičním obstrukcím čelit ale ministerský předseda nesdělil.

Už od středy je však ve hře varianta, že se koalice pokusí sloučit rozpravu ke všem senátem vráceným zákonům do jedné. Každý poslanec by mohl, tak jako v minulých dnech, vystoupit jen dvakrát deset minut. Tím by se opozici značně zúžil prostor pro zdržování.

Sociální demokraté tento plán napadli již ve středu. Místopředseda jejich poslanců Jeroným Tejc poznamenal, že ČSSD by zvažovala ústavní stížnost pro porušení jednacího řádu.

"Postup ČSSD je nelegitimní a nepřiměřený," komentoval Nečas dosavadní dění ve sněmovně. Vláda podle něj získala svůj mandát od voličů k tomu, aby prosadila reformy. Nikdo proto nemůže být překvapen, že vláda svůj program prosazuje, uvedl.

 

 

Právě se děje

Další zprávy