Nečas o důchodech: Vyjdeme z návrhů Bezděkovy komise

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
11. 6. 2010 12:33
Nebude to přesně ani jedna z variant Bezděkovy komise, musí být politicky průchodná, řekl Nečas
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Lídr ODS Petr Nečas se sešel se členy tzv. Bezděkovy komise, která dlouhodobě pracovala na návrzích důchodové reformy. Společně se dohodli, že budou dál úzce spolupracovat s novou vládou v čele s Petrem Nečasem, pokud ji zformuje trojkoalice.

Zároveň Petr Nečas prohlásil, že reforma musí být politicky průchodná. Bude sice vycházet z návrhů Bezděka a spol., ale bude záležet nejen na jednání tří stran rodící se koalice, ale i na dohodě s ČSSD.

"Výsledná verze bude jistě odlišná. Nebude to přepsaná jedna ze dvou variant," upozornil Nečas.

Komise expertů tento týden zveřejnila svůj návrh důchodové reformy ve dvou variantách.

V obou navrhuje snížit pojistné z 28 procent hrubé mzdy na 23 procent a tento propad příjmů důchodového systému nahradit sjednocením obou sazeb DPH. Napříště by platila jen jedna ve výši 19 procent. To by zvýšilo ceny většiny potravin a služeb.

"V roce 2004 vláda ČSSD přesunula obrovské množství komodit z nižší do vyšší sazby DPH," prohlásil Nečas v reakci na kritiku ze strany ČSSD. "Bylo to masivnější, než to, co teď navrhuje Bezděkova komise."

První varianta pak navrhuje, aby člověk z oněch 23 procent odváděl povinně 3 procentní body do soukromých fondů. Druhá varianta počítá s tím, že by člověk všech 23 procent odváděl do státního pilíře, ale další 3 procenta by si mohl spořit na individuálním důchodovém účtu. Pokud by to udělal, stát by mu na to stejnou částkou přispěl.

Lídři formující se trojkoalice se ale už včera dohodli, že shoda na podobě důchodové reformy musí být širší, než jen na půdorysu vládní většiny. Zahájí tedy i jednání se sociální demokracií.

 

Právě se děje

Další zprávy