Nečas nechce půjčit 90 miliard na záchranu eura

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
13. 12. 2011 21:30
Večerní debata ve sněmovně se nesla v duchu: ČSSD pro pomoc, koalice spíše proti
O půjčce MMF má vláda jednat ve středu. Možná přijde i prezident, posílit euroskeptické křídlo.
O půjčce MMF má vláda jednat ve středu. Možná přijde i prezident, posílit euroskeptické křídlo. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ve večerní debatě ve sněmovně o půjčce Mezinárodnímu měnovému fondu kvůli záchraně eura premiér Petr Nečas (ODS) informoval poslance o závěrech summitu EU. Jeho vystoupení lze shrnout takto: nechápu, jak může někdo souhlasit s něčím, co ještě nezná.

Neslo se tak v tomtéž duchu, jaký představil už během dne: o případné půjčce rozhodne vláda, debatovat o tom začne už ve středu.

Sám premiér už během dne prohlásil: "Já se teď osobně kloním, aby se Česká republika nezúčastnila."

Ke kritikům závěrů summitu EU se přidal i Michal Doktor, který nedávno řady ODS opustil: "Česká republika není pojištěncem. Česká republika je v této konkrétní situaci pojišťovací společností."

Opozice, zejména ČSSD, je naopak zastáncem pomoci euru.

"Můžeme ovlivnit řešení krize v eurozóně," apeloval na vládu předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Sněmovna nakonec vzala premiérovu zprávu o závěrech summitu EU pouze "na vědomí", jak to navrhla koalice. Socialisté sice navrhovali, aby vyzvala vládu udělat vše pro stabilizaci eurozóny, tento návrh usnesení ale koalice odmítla.

Obecně ve stranách vládní koalice zatím převládá spíše odmítavé stanovisko k půjčce. Česká republika by měla půjčit asi 90 miliard korun.

Koaliční strany zatím nijak striktně nezavázaly své ministry hlasovat ve vládě pro nebo proti půjčce. Premiér jen ujistil, že rozhodne vláda, která pak případně o půjčku požádá nezávislou Českou národní banku.

TOP 09: Nevyčlenit se z EU

Vláda začne o půjčce jednat na středeční schůzi. Premiér nevyloučil, že zároveň i rozhodne, že ale není vázána lhůtou deseti dnů od skončení summitu EU. Podle ČTK se jednání vlády možná zúčastní i prezident Václav Klaus, odpůrce půjčky na záchranu eura.

"Tím jsou vázány jen členské země eurozóny," dodal Petr Nečas.

Asi nejdál v doporučeních svým ministrům jde v tuto chvíli TOP 09, která je zároveň jako jediná v koalici spíše pro.

Její předsednictvo "důrazně doporučilo" svým členům kabinetu, aby ve vládě "zaujímali taková stanoviska, která nevyčlení Českou republiku z hlavního proudu Evropské unie".

"S tím nemám problém. Nejdřív bych i tak pečlivě zvážil všechna pro a proti. Ale zároveň se netvářil, že nejsme součástí Evropy," říká k tomu ministr práce za TOP 09 Jaromír Drábek.

ODS: "Nikdo pro"

ODS zatím zastává jednoznačně negativní postoj.

"Pro nezazněl na poslaneckém klubu jediný hlas," prohlásil předseda rozpočtového výboru Pavel Suchánek.

Strana ale zatím nediskutovala o tom, zda zavazovat své ministry k nějakému hlasování. "Nepadlo o tom ani půl věty," potvrzuje ministr zemědělství Petr Bendl.

Předseda ODS a premiér Petr Nečas už nicméně prohlásil, že on sám osobně je proti půjčce. "Zatím nemáme dost informací," dodal premiér.

Petr Nečas ale připustil, že lze sjednat případně i kompromis - ČR by například nepůjčila celých 90 miliard korun, ale méně. Problémem by podle něj bylo i to, kdyby nakonec zůstala česká strana v EU osamocena.

"Já bych teď ale čekal, že bude mít ODS nějaké ucelené stanovisko pro nebo proti, ať už na úrovni grémia, nebo výkonné rady. To ale zatím nemáme," říká jeden z poslanců za ODS.

VV: Naše NE není absolutní a navždy

Podobně negativní stanovisko má i strana Věci veřejné. Ani tam není NE úplně striktní.

"Naše záporné stanovisko se nemění, stojíme za víkendovým prohlášením Radka Johna," řekl Aktuálně.cz předseda poslanců VV Vít Bárta.

První místopředsedkyně VV Karolína Peake už tak striktní není: "Není to absolutní ne navždy, může dojít ke kompromisu. Máme podobný názor jako premiér Nečas, musíme mít více informací. Ministry jsme k ničemu nezavazovali."

I opozice je v postoji k půjčce MMF rozpolcena. ČSSD je striktně pro.

"Nezaznamenal jsem jediný hlas proti," řekl předseda sociálnědemokratických poslanců Jeroným Tejc.

Naproti tomu komunisté jsou spíše proti.

"Nedíváme se na to moc vlídně. Asi nejvstřícnější stanovisko některých našich poslanců by bylo, že se při hlasování o nějakém usnesení sněmovny vypnou a nebudou hlasovat," upřesnil jejich předseda Pavel Kováčik.

 

Právě se děje

Další zprávy