Nečas navrhl demisi Johna a Dobeše, Klaus vyčkává

Domácí ČTK Domácí, ČTK
11. 4. 2011 16:26
Ústava prezidentovi přikazuje ministry odvolat, neříká ovšem, dokdy přesně se tak má stát
Petr Nečas jednal na Hradě s prezidentem Václavem Klausem o vládní krizi.
Petr Nečas jednal na Hradě s prezidentem Václavem Klausem o vládní krizi. | Foto: Jan Langer

Praha - Premiér Petr Nečas doručil v pondělí odpoledne prezidentu Václavu Klausovi rezignaci ministra dopravy Víta Bárty a návrh na odvolání ministrů vnitra a školství Radka Johna a Josefa Dobeše z Věcí veřejných.

Předseda ODS má přesto v plánu pokračovat v koaličním projektu, řekl po schůzce na Pražském hradě.

"Rozhodnutí o odvolání obou ministrů ani o přijetí demise prezident zatím neučinil. Prezident republiky očekává, že řešení dnešní vládní krize přinese teprve nadcházející jednání tří koaličních stran," reagoval ve věci mluvčí Hradu Radim Ochvat.

Prezident již v poledne prohlásil, že chce od Nečase nejprve plán dalšího fungování vlády a až poté přijme demise či odvolání ministrů.

"Ústava říká, že v případě, kdy předseda vlády podá návrh na odvolání, tak prezident odvolá," odpověděl premiér na otázku, zda Klaus rezignaci a návrhy na odvolání přijal. Vládní krizi by ještě v pondělí večer měly probírat i koaliční špičky ve formátu K9.

Ústava Václavu Klausovi striktně nenařizuje, dokdy musí demisi členů vlády přijmout. "Prezident republiky odvolá člena vlády, jestliže to navrhne předseda vlády," stojí v ústavě. Podle ústavních právníků sice prezident nemá žádnou nepřekročitelnou lhůtu, do které musí ministerskému předsedovi vyhovět, ovšem z logiky věci by neměl celý proces příliš protahovat.

Nečas prý s Klausem mluvil "o širším záběru, jak řešit politickou situaci". Probírali také některá jména. Ministerský předseda ale nevidí důvod, proč by o tom měl nyní hovořit. Debata o širší rekonstrukci kabinetu bude podle Nečase pokračovat.

"Jednoznačně chci pokračovat v tomto koaličním projektu, to znamená ve spolupráci poslanců ODS, TOP 09 a VV," zdůraznil premiér. Nečas připomněl, že koaliční smlouvu nikdo nevypověděl a strany deklarovaly, že v ní chtějí pokračovat.

Premiér předpokládá, že odpovědnost k úkolu provést reformy bude mít přednost před hraním "nějakých politických hrátek".

 

Právě se děje

Další zprávy