Nečas: Mateřská má být vícerychlostní

Eliška Bártová Eliška Bártová
25. 1. 2007 13:36
Praha - Petr Nečas, ministr práce, na jehož bedrech leží rozjezd nejdůležitějších reforem, byl hostem on-line rozhovoru na Aktuálně.cz.
Petr Nečas odpovídá čtenářům Aktuálně.cz
Petr Nečas odpovídá čtenářům Aktuálně.cz | Foto: Ludvík Hradílek

Při svém nástupu do funkce ministra práce a sociálních věcí si dal za cíl zajistit hladký nástup nového zákona o sociálních službách.

Radikální změna systému, která se dotkne na čtvrt milionu lidí, začala platit v lednu, a od té doby přinesla řadu problémů a komplikací.

Petr Nečas

  • 41 let
  • narozen v Uherském Hradišti, žije v Rožnově pod Radhoštěm
  • v roce 1988 ukončil studium na Přírodovědecké fakultě Univerzity J.E. Purkyně v Brně, obor fyzika. V září 1988 získal na stejné škole doktorát
  • v letech 1988 až 1992 působil jako technolog v Tesle Rožnov
  • členem ODS se stal v roce 1991, o rok později předsedou Oblastní rady ODS ve Vsetíně 
  • od června 1992 se stal poslancem. V září 1995 byl jmenován prvním náměstkem ministra obrany, kde působil do července 1996. Ve sněmovně se poté stal místopředsedou Výboru pro evropské záležitosti
  • v roce 1993 byl vedoucím stálé delegace Meziparlamentní unie, rovněž vedl delegaci do Shromáždění Západoevropské unie 
  • v letech 1998-2000 byl 1. místopředsedou poslaneckého klubu ODS, od roku 1999 zvolen místopředsedou ODS, v této funkci potvrzen i v roce 2002
  • od roku 1998 se zaměřuje na problematiku obrany coby stínový ministr ODS
  • je ženatý, má dva syny a dvě dcery

Ministr Nečas plánuje uskutečnit zásadní penzijní reformu, která by zpřísnila podmínky pro přiznání starobních důchodů.

Nečasův návrh počítá s prodloužením důchodového věku na 65 let. Věk se zvedá postupně již nyní. Na 63 let doroste v roce 2017. Zvyšování by podle normy mělo dál pokračovat, na 65 let by se hranice dostala v roce 2030.

Prodloužila by se i doba, po kterou by si lidé museli platit pojištění, a to z 25 na 35 let.

Zároveň chce prosadit další krok, kdy by část starobních důchodů spravovaly soukromé penzijní fondy.

Od ledna byl Nečas paradoxně také u zavedení do praxe nového zákoníku práce, proti kterému sepsal s dalšími poslanci ústavní stížnost. Podle Nečase přináší zákoník zaměstnancům především nejistotu, považuje ho za "právní paskvil prvního řádu."

V on line rozhovoru řešil jak politiku (zastal se lidoveckého vicepremiéra Čunka), tak budoucí reformy. Řekl například, jak si představuje mateřskou: "Chceme zavést takzvanou vícerychlostní mateřskou a rodičovskou, která by umožnila rodiči, zpravidla mamince výběr z více možností čerpání dávek mateřské a rodičovské tak, že by se mohlo čerpat kratší dobu ve vyšších částkách a naopak," uvedl.

Další odpovědi Petra Nečase čtěte ZDE:

Odpovězeno: 25. 01. | 12:11Autor: Skogen

Otázka: Dobrý den. Tváříte se jako odpovědný politik, který má na zřeteli zájem občanů - jak se na ministra MPSV sluší. Nemáte pocit, že reformy z dílny ODS, které jsou pro 3/4 občanů nepříznivé, jsou výrazně antisociální? A že připravíte o zisk i podnikatele, protože většině lidí zbyde méně na utrácení?

Petr Nečas: Dobrý den, omlouvám se za mírné zpoždění. Pracovní povinnosti.
Reformy, které plánujeme, jsou naopak sociální, protože jsou zaměřeny na ty skutečně sociálně potřebné a jsou zaměřeny proti těm, kteří sociální systém zneužívají.

Odpovězeno: 25. 01. | 12:12Autor: Vladimír Wimmer

Otázka: Dobrý den, uvažujete i o neproplácení návštěv u lékaře zaměstnavatelem ?

Petr Nečas: Stávající stav nechceme měnit. Příslušné nově vydané vládní nařízení respektuje dosavadní stav.

Odpovězeno: 25. 01. | 12:15Autor: Havlíček

Otázka: Jak hodláte sociálně zabezpečit vojáky v aktivní záloze? Jako OSVČ neplatící zálohy na nemocenské pojištění mně stát v průběhu cvičení účast na něm nepřiznává. Příslušnost k AZ mě nijak nezvýhodňuje ani v rámci důchodového pojištění a zdravotní pojištění v průběhu cvičení musím mít také "z civilu".

Petr Nečas: Legislativně spadají tyto záležitosti pod ministerstvo obrany. Jsem si však vědom důležitosti aktivních záloh. Koneckonců jsem spoluautorem tohoto konceptu. Musí být vytvořen motivační systém pro příslušníky aktivních záloh i pro jejich zaměstnavatele, včetně daňového systému a systému zdravotního a sociálního pojištění. V úzkém kontaktu s ministerstvem obrany a zástupci příslušníků aktivních záloh jsem připraven na tomto novém systému spolupracovat.

Odpovězeno: 25. 01. | 12:18Autor: [email protected]

Otázka: Ministryně Třešníková odstoupila, Ministr Čunek zřejmě důvodně podezírán (ani Gross nebyl odsouzen) z trestných činů. Ministryní školství další neotrkaná politička Kuchtová.Ví vůbec Mirek Topolánek, že odpovědnost za vládu jako celek nese premiér? Řekli jste mu to v ODS? Jaká je pozice Dalíka v ODS?

Petr Nečas: Pan premiér samozřejmě ví, že nese odpovědnost za činnost vlády. Určitě však víte, že členové vlády, o kterých mluvíte nejsou členy ODS. Věřím tomu, že pan místopředseda vlády Čunek přesvědčivě vyvrátí všechna obvinění a paní ministryně Kuchtová prokáže svoji kompetenci. Dejte vládě alespoň oněch proslulých 100 dní. Paní Kuchtové jste nedal ani sto hodin.
Pan Dalík žádnou pozici v ODS nemá. Nejsem si ani jist, zda je členem ODS.

Odpovězeno: 25. 01. | 12:20Autor: Jarka

Otázka: Co nám dělat, když jsem uživatelem služby rané péče a ta nedostala dotaci? To mám dát dítě do ústavu? Jarka

Petr Nečas: Všechny dotace prověřujeme. Chceme naopak, aby různá respitní a odlehčovací zařízení plně fungovala, protože nejsem zastánce tlaku na používání ústavní péče.

Odpovězeno: 25. 01. | 12:23Autor: x

Otázka: Jsme nestátní organizace, která má 65 klientů. Dostali jsme dotaci 16% rozpočtu. Uživatelé našich služeb si ze zákona tu službu nesmí platit. Co máme dělat?

Petr Nečas: Pošlete mi, prosím, obratem údaje na [email protected]. Nechám celou záležitost okamžitě prověřit.

Odpovězeno: 25. 01. | 12:25Autor: jablonečák

Otázka: Pane ministře,jak budete v budoucnostipostupovat při valorizaci důchodů,aby se nerozvírali ještě více nůžky mezi důchody a platy

Petr Nečas: Valorizaci, kterou jsem prosadil v září minulého roku se tomuto rozevírání nůžek zabránilo. Chci vypracovat modely nových valorizačních schémat pro důchody, které budou více odrážet například vývoj spotřebního koše u domácností důchodců, ale i vývoj reálných mezd.

Odpovězeno: 25. 01. | 12:28Autor: [email protected]

Otázka: PŘEJI HEZKÝ DEN,
Otázka:
Navrhujete správu starobních důchodů privátními fondy
- budou vložené peníze pojištěny jako bankovní vklady?
- kdyz ano - do jaké výše
- kdyz ne - kdo bude garantovat, že nebudou fondy tunelovány
- jaký způsobem budou chráněny vklady proti inflaci

Petr Nečas: V žádném případě nenavrhuji správu starobních důchodů privátními fondy. Naopak průběžný důchodový systém bude nadále spravován státní institucí a další produkty důchodového připojištění, či důchodového spoření budou čistě na dobrovolném základě. Všechny dnenší fondy důchodového připojištění jsou spravovány silnými finančními skupinami, kde až na jednu výjimku, je finanční rating těchto společností lepší než rating České republiky.

Odpovězeno: 25. 01. | 12:30Autor: Michal

Otázka: Dobrý den, mám dvě otázky:
1. Zvýšil jste minimální mzdu o 50 korun. Toto zvýšení jste označil za "dostatečné". Bylo by i pro vás "dostatečné", kdyby se vám každý rok zvyšovala mzda o 50 korun?
2. Paní Páralová plánovala úplné zrušení minimální mzdy. Máte to v plánu také?

Petr Nečas: ad1. V minulém roce došlo k několika razantním navýšením minimální mzdy, takže další zvyšování nebylo nutné. Došlo pouze k zaokrouhlení částky na celé stokoruny. I takto vysoká minimální mzda se ve vztahu k průměrné mzdě v naší zemi pohybuje naprosto na úrovni například let 2004 a 2005.
ad2. Úvahy o zrušení minimální mzdy považuji v tuto chvíli za neaktuální. Ale chci připomenout, že ve velké části vyspělých západních zemí minimální mzda není, např. v sousedním Německu.

Odpovězeno: 25. 01. | 12:33Autor: Jarda

Otázka: Myslíte si ,že je spravedlivé posunout plošně dobu odchodu do důchodu.Kdy člověk ,který celý život pracoval odchází do důchodu zároveň s tím ,který bral celý život nějaký druh podpory.

Petr Nečas: To, co navrhujeme je pouze pokračování dosavadního tempa zvyšování věku odchodu do důchodu. Již Špidlova vláda schválila navýšení věku odchodu do důchodu na 63 let, a my na základě dohody politických stran v tzv. Bezděkově komisi navrhujeme pokračování zvyšování věku odchodu do důchodu i po roce 2017 tak, aby v roce 2030 bylo dosaženo 65 let.
V naší představě důchodové reformy se samozřejmě odrazí rozdíl ve výši důchodů mezi tím, kdo usilovně pracoval, či si aktivně zaměstnání sháněl a tím, kdo žil pouze ze sociálního systému.

Odpovězeno: 25. 01. | 12:37Autor: Důchodce

Otázka: Proč jste navíšili důchody jen o 5,6 % a né prezentovaných 6,2 % ?
Před volbami jste slibovali každému důchodci 1000,- Kč. LEŽ !
Prezentovali jste v médiích navíšení na rok 2007 6,2 %. Opět lež.Jestli že nám chcete lhát i nadále, tak raději odstupte jak to udělala paní Třeštíková.

Petr Nečas: Průměrné navýšení důchodu je o 6,2%, s tím, že takzvaným starodůchodcům se důchody zvýšily o 6,6% a takzvaným novodůchodcům o 5,6%.
Toto navýšení důchodu, v průměru o 500,-kč je nejvyšší za poslední roky. Zvýšení důchodu o 1000,-kč mělo být zavedeno v případě zavedení rovné daně a sjednocení sazeb DPH na 15%, jako kompenzace nárůstu cen potravin a dalšího zboží, které je zařazeno v dosavadní snížené pěti procentní sazbě.

Odpovězeno: 25. 01. | 12:39Autor: Dan

Otázka: Už někdo prověřil kolik Kč za Česko dělají přeplatky na sociálních dávkách. Lidé " nikde " nebydlí , nic nevracejí a dále pobírají nové dávky. V jednom městě to je 7 mil. Podle zákona o hmot. nouzi už nelze z nově pob. dávky srážet přepl. podle předešl. zákona. To nikdo neřešil ? Tam máte REZERVY

Petr Nečas: Jedná se o případy zneužívání sociálních dávek. Právě proto chceme zpřísnit sociální systém, abychom tomuto zneužívání zabránili. Zákon o hmotné nouzi považuji za ne příliš kvalitní, také jsem proti němu hlasoval a chci připravit jeho novelizaci.

Odpovězeno: 25. 01. | 12:41Autor: Kavka

Otázka: Nezlobte se , ale platim pojisteni jiz radu let , nechapu proc bych mel do systemu plal
tit dalsich deset let a podporovat tak nemakacenka, navic za dalsi 3 roky prijde vas nastupce , ktrej bude tvrdit, ze reformy jsou nedostatecne a je nutno zvednout vek na penzi na 67 let.Yajima mne vas nazor.

Petr Nečas: Znovu zdůrazňuji, že 65 let se dosáhne až po roce 2030. Ve skutečnosti, i když to neradi slyšíme, žádné pojištění neplatíme, platíme jakousi rovnou sociální daň, ze které jsou financovány důchody stávajících penzistů a v budoucnosti z toho, co se vybere v daném budoucím roce budou financovány i naše penze. To je podstatat průběžného důchodového sytému. Jedním ze systému reformy bude zvýšení principu zásluhovosti v celkových příjmech důchodce, které budou tvořeny příjmy ze základního průběžného systému a doplňkových systému.

Odpovězeno: 25. 01. | 12:44Autor: Adam

Otázka: jsem rád za budoucí "antisocialni" a pro "3/4 občanů nepříznívé" reformy.. mám základní ekonomické vzdělání a vím, kolik je 1+1. Fandím směru, kterým se vydáváte.

otázka: někdo nedávno spočítal, že stát vybere na sociálním pojištění více, než kolik pak důchodcům rozdá. Váš komentář? dík. Adam

Petr Nečas: Naše reformy nebudou antisociální. A naopak budou pro všechny slušné, aktivní, poctivě pracující příznivé s tím, že samozřejmě nezapomeneme na naše spoluobčany v nesnázích, ve kterých se ocitli bez vlastní viny.
V letošním roce má stát vybrat na důchodovém pojištění 283 miliard a na důchodech vyplatit 281 miliard. V rámci projednávání státního rozpočtu poslanci téměř jednu miliardu odebrali na tzv poslanecké pomníčky, včetně golfových hřišť a tenisových hal, takže příjmy a výdaje důchodového účtu jsou prakticky vyrovnány, s tendencí ke slabým schodkům. V budoucnosti bude tento systém bez reformy bez pochyby deficitní.

Odpovězeno: 25. 01. | 12:45Autor: dmitrij

Otázka: Jaky je rozdil mezi reformou a hlubokou reformou? Pan Bursik to nevi.

Petr Nečas: Hluboká reforma chce být skutečnou reformou a ne pouze hraním na reformy.

Odpovězeno: 25. 01. | 12:50Autor: prao

Otázka: Váš návrh,že zrušíte nemocenskou za prvé tři dny nemoci je děsivý.Odnesou to totiž ti nejpotřebnější.Ti,kteří pracují za minimální velmi malou mzdou a kteří potřebují každou korunu.Neměl byste spíše uvažovat o tom,že v případě nemoci budou poslanci,senátoři a ministři brát nemocenskou jako jiní?

Petr Nečas: Již v současné době je za první tři dny snížený náhradový poměr nemocenské. Celá debata je tedy o tom, zda neprovést ještě další snížení, protože se ukazuje, že to má vliv na spekulativní či fiktivní nemocnost. Takzvanou karenční lhůtu tedy nevyplácení nemocenské v prvních dnech nemoci mají i tak silně sociální státy, jako jsou skandinávští členové EU. Již minulá vláda provedla snížení nemocenské v prvních třech dnech an 25% a okamžitě poklesla nemocnost o jednu čtvrtinu. Podle všech mezinárodních výzkumů máme lepší zdravotní stav obyvatelstva než Polsko, Maďarsko či Slovensko, přesto v porovnání s těmito zeměmi máme výrazně vyšší nemocnost. Na současný systém neomcenské naopak nejvíce doplácí lidé se středními a vysokými mzdami, kde je výrazně nižší náhradový poměr mezi jejich mzdou a vyplacenou nemocenskou. Tento poměr je naopak výrazně vyšší u nízkých mezd, kde je také výrazně vyšší míra nemocnosti. Jedná se o to oddělit skutečné nemoci od spekulativního či fiktivního "hodění se marod", které je v naší zemi bohužel docela rozšířené.

Odpovězeno: 25. 01. | 12:50Autor: vojt.m

Otázka: Vážený p. ministře, jsem "důchodce-čekatel", jakým způsobem a jestli se výpočet mého důchodu v r.2007 dotkne ? Díky!

Petr Nečas: Důchody v letošním roce budou vypočítávány podle stávajících zákonů.

Odpovězeno: 25. 01. | 12:51Autor: jan

Otázka: zásadní reformy - daně, důchodové pojištění, omezení vlivu státu..- jak to chcete prosazovat bez většiny v PS když poměry hlasů to prakticky zabraňují díky proletářské levici

Petr Nečas: Budeme trpělivě vyjednávat, jsme přesvědčeni, že nutnost některých kroků dnes uznává i část levice, například nutnost důchodové reformy. Nebude-li vláda mít sílu prosazovat reformy, raději vyvolá předčasné volby.

Odpovězeno: 25. 01. | 12:53Autor: Vlado

Otázka: Žijí ve společné domácnosti s přítelkyní která ma 28 letou dceru
žíjíci ve stejném bytě je nezaměstnaná a pobíra sociální davku
pří žadosti o soc.davku ji prac. soc.uřadu vyzvala aby doložila příjem můj a příjem přítelkyně. Myslite že normální zdělovat cizí osobě můj příjem když Já o nic nežádam?

Petr Nečas: Všichni žijete ve společné domácnosti a patříte mezi tzv společně posuzované osoby. Například náklady na bydlení bezesporu jsou hrazeny společně.

Odpovězeno: 25. 01. | 12:55Autor: Mimozemstan

Otázka: Dobry den p. Necas. Proc zavadite svymi navrhy jeste vetsi byrokracii, zmatek a seda mista pro podvadeni pri navrhu zakonu o nemocenske? Chlubite se, ze jste pravicova strana, ovsem nechate vse, aby platil stat z dani jinych lidi.

Petr Nečas: Naopak, naše návrhy systému nemocenské povedou ke snížení byrokracie a snížení zneužívání systému nemocenské. Systém nemocenského pojištění, až na OSVČ, je u nás založen na solidárním systému, čili je placen z nemocenského pojištění, které je součástí sociálního pojištění.

Odpovězeno: 25. 01. | 12:56Autor: veronika

Otázka: Dobrý den, zvýšil se rodičovský příspěvek a porodné.Za všechny maminky děkuji, ale doufám,že do budoucna neuvažujete o snížení rodičovského příspěvku. Nebo snad ano?

Petr Nečas: Chceme zavést takzvanou vícerychlostní mateřskou a rodičovskou, která by umožnila rodiči, zpravidla mamince výběr z více možností čerpání dávek mateřské a rodičovské tak, že by se mohlo čerpat kratší dobu ve vyšších částkách a naopak.

Odpovězeno: 25. 01. | 12:57Autor: Frantík

Otázka: Dotaz zda neuvažijete , aby zaměstnavatel neproplácel dobu u lékaře mam také dotaz:Neuvažujete aby lékaři propláceli zaměstnavateli,případně zaměstnanci prostoje strávené v čekárnách 2-3 hodiny? Nebo proč neordinují i do 18. hod. ? Pracuji do 17 hod.

Petr Nečas: Myslím, že tyto návrhy, jakkoliv originální, by se nesetkaly s velkým pochopením.

Odpovězeno: 25. 01. | 12:59Autor: Michal

Otázka: Jak bude nezaměstnaný dokazovat podle vás,že si aktivně hledá práci.každý měsíc píšu na úřadě název firmy,kde jsem se ucházel o místo.neříkejte,že soc.dávky jsou vysoké.Zkuste si žít za3700měsíčně.A navýšení min.mzdy o45kč?Zaměstnavatel nemám na trhu práce co dělat,když nevyplatí ani těch 7000 čist.

Petr Nečas: Bezesporu, pokud tomu správně rozumím, patříte mezi lidi, kteří si práci aktivně hledají. Reforma sociálního systému má vést k aktivitě lidí, k tomu, že si hledají zaměstnání, rekvalifikují se, zúčastňují se programů dalšího vzdělávání, účastní se příležitostné refistrované práce, či programu veřejně prospěšných prací.

Odpovězeno: 25. 01. | 13:01Autor: Zvědavá

Otázka: Jste místopředsedou vlády, jako lidovec, pan Čunek. Nemyslíte si, že by měl odstoupit? Ctím presumpci neviny, ale člověk s tak vážným stínem podezření - má podle vás zastávat vrcholný státní post? Nepřipadá Vám to špatné?

Petr Nečas: Jsem přesvědčen, že pan Čunek bude schopen všechna obvinění přesvědčivě vyvrátit. Pan Čunek počítá s tím, že veškerá podezření vyvrátí. Pro nás politiky samozřejmě platí, že musíme být schopni přesvědčivě doložit původ každé části svého majetku.

Odpovězeno: 25. 01. | 13:03Autor: maminka

Otázka: dobrý den, při zavedení rodičovské dovolené do věku 3 let zavedete i povinnost pro mateřské školy přijímat všechny přihlášené děti , to jest i ty, které ještě nemají hygienické návyky(nosí pleny)? a co nedostačující kapacita? co pak mají dělat ty maminky, kterým děti do školky nepřijmou?

Petr Nečas: S automatickým zkrácením rodičovské (dovolená v této souvislosti nesnáším a neuznávám) na tři roky příliš nesouhlasím. Je to výsledek politického kompromisu s KDU-ČSL a musím říci také s ČSSD. Přesto ještě budu hledat cesty, jak zachovat i alternativní možnost do 4 let věku dítěte.

Odpovězeno: 25. 01. | 13:05Autor: Gabri4

Otázka: Dobrý den, pane ministře! Jste si jistý, že jste kompetentní provádět tak zásadní reformy bez řádné podpory ve sněmovně? A neměla by vaše vláda přivést zemi co nejdříve k předčasným volbám?

Petr Nečas: Máte pravdu. Buď podpora pro reformy ve sněmovně, nebo předčasné volby. To je přesně postoj současné vlády.
Děkuji všem za dotazy i trpělivost s mými odpověďmi. Omlouvám se těm, na které se nedostalo. Musím však prchat za dalšími pracovními povinnostmi. Hezký den a nashledanou. Petr Nečas.

 

Právě se děje

Další zprávy